Στον αέρα τα ΚΕΚ και οι επιστήμονες

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι τα κέντρα δεν θα πληρωθούν για τις υπηρεσίες τους. Έντονη ανησυχία και στους δικαιούχους

Eνός κακού μύρια έπονται. Από τον κανόνα αυτόν δεν εξαιρείται το πρωτοφανές φιάσκο με το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης και το 600άρι των επιστημόνων. Για πρώτη φορά από τα τέλη του 1990 μέχρι σήμερα ακυρώνεται μια δράση κατάρτισης, προκαλώντας ένα ντόμινο αρνητικών συνεπειών τόσο στο σύνολο κυρίως των μικρομεσαίων ΚΕΚ, που δεν γνωρίζουν εάν θα πληρωθούν για τις υπηρεσίες τους, όσο και στους επιστήμονες, οι οποίοι δεν ξέρουν με ποιον τρόπο θα λάβουν την ενίσχυση των 600 ευρώ.

Σύμφωνα με τη Δημόσια Πρόσκληση, από το σύνολο των 193.000.000 ευρώ της δαπάνης για την υλοποίηση του προγράμματος, ένα τμήμα αφορούσε το 600άρι και περίπου 80.000.000 ευρώ το σύνολο των ΚΕΚ. Τη μερίδα του λέοντος (36.000.000 ευρώ), σύμφωνα με καταγγελίες κομμάτων και επιστημονικών φορέων, θα την απολάμβαναν μόλις επτά ΚΕΚ.

Εθνικοί πόροι

Η συνολική δαπάνη δεν ήταν δεδομένο ότι θα καλυπτόταν από ευρωπαϊκούς πόρους, όπως υποστήριζε ο κ. Βρούτσης. Πιο σίγουρο ήταν ότι το πρόγραμμα θα στηριζόταν σε εθνικά κονδύλια. Όπως, άλλωστε, ανέφερε η Δημόσια Πρόσκληση, «η δράση χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και δύναται να συγχρηματοδοτηθεί εφόσον ολοκληρωθούν οι διαχειριστικές ενέργειες, από το Ε.Π. “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” με πόρους Ελλάδας και Ε.Ε.».

Πλέον, τίθεται ζήτημα σε σχέση με το κατά πόσο τα ΚΕΚ που πιστοποιήθηκαν για το έργο θα πληρωθούν. Kυβερνητικά στελέχη υπογράμμιζαν ότι τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) δεν θα λάβουν χρήματα για τα καταργηθέντα προγράμματα τηλεκατάρτισης (τουλάχιστον μέχρι να αξιολογηθούν από την κυβέρνηση), κάτι που φυσικά δεν θα αφήσουν αναπάντητο οι ιδιοκτήτες τους.

Όσον αφορά τους επιστήμονες (να σημειωθεί εδώ ότι μόλις 17.728 από το σύνολο των περίπου 120.000 δικαιούχων έχουν πάρει την πρώτη δόση, των 400 ευρώ, από το 600άρι), στις τάξεις τους επικρατεί ανησυχία σε σχέση με το πώς θα λάβουν τελικά την ενίσχυση.

Όπως όλα δείχνουν, δεδομένης της κυβερνητικής δέσμευσης ότι θα καταβληθούν σε όλους τα 600 ευρώ, απευθείας και χωρίς προϋποθέσεις, μέσα στις επόμενες ώρες θα ανακοινωθεί μια νέα διαδικασία, αυτή τη φορά χωρίς voucher.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα