Από κόσκινο οι αιτήσεις για τα κρατικά δάνεια 1 δισ.€

Ποια είναι τα κριτήρια για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ αρχίζουν το πρώτο ξεκαθάρισμα

Στο κόσκινο μπαίνουν οι αιτήσεις που υπέβαλαν 139.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να λάβουν χαμηλότοκο κρατικό δάνειο υπό μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ ξεκινούν από σήμερα τον έλεγχο στα στοιχεία των επιχειρήσεων προκειμένου να γίνει το πρώτο ξεκαθάρισμα, ενώ στη συνέχεια θα αναλυθούν τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις θα κληθούν να αποδεχθούν τα ποσά που θα προκύψουν με την εφαρμογή ενός ειδικού αλγορίθμου με βασικό κριτήριο την πτώση τζίρου αλλά και τους όρους χορήγησης της ενίσχυσης, ώστε το αργότερο στις αρχές Μαΐου η «επιστρεπτέα προκαταβολή» να έχει πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι τίθενται τρία κριτήρια για τη χορήγηση των δάνειων ύψους 1 δισ. ευρώ:

• η μείωση του τζίρου φέτος σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο/χρόνια,

• η προστιθέμενη αξία κάθε εταιρίας (δηλαδή το πόσο διαφέρουν οι εισροές από τις εκροές),

• αν έχει χρησιμοποιήσει και σε ποιον βαθμό το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, μέσω του οποίου μειώνει το εργασιακό κόστος και έτσι τη ζημία που έχει υποστεί.

Ανάλογα με αυτά τα κριτήρια θα γίνει η επιλογή των εταιριών που θα δεχθούν την επιδότηση ανάμεσα σε 139.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί. Μένει να φανεί το πώς θα γίνει και η κλιμάκωση του ποσού που θα αναλογεί στην κάθε εταιρία, με δεδομένο ότι οι κανόνες της εγκριτικής πράξης δίνουν το περιθώριο η επιδότηση να φτάσει έως τις 500.000 ευρώ.

Προφανώς, πολλές εταιρίες θα κριθεί πως δεν μπορούν να επιχορηγηθούν.
Υπενθυμίζεται πως η προκαταβολή είναι επιστρεπτέα, εν όλω ή εν μέρει. Για ένα έτος ο επιχειρηματίας δεν πληρώνει «δόση», ενώ μετά θα κριθεί το ποσό επιστροφής σε μηνιαίες δόσεις και μέσα σε πέντε έτη.

Όσες επιχειρήσεις δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό θα πρέπει να συμπληρώσουν το IBAN και αμέσως μετά οι ενισχύσεις θα κατατεθούν στον τραπεζικό λογαριασμό τους μέσω του πληροφορικού συστήματος Taxis. Ταυτόχρονα με την πίστωση του λογαριασμού θα φανεί και στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis, και συγκεκριμένα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, το ποσό που θα οφείλεται στο Δημόσιο, για το οποίο θα ισχύουν οι διατάξεις του ΚΕΔΕ (πρόστιμα, προσαυξήσεις και κατασχέσεις μετά την πενταετία κ.λπ.).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα