Σε μεγάλο πανικό ο Μιωνής για ΕΛ.ΑΣ., HSBC και Λαναρά!

Ο αποδεδειγμένα ψευδομάρτυρας και, επίσης αποδεδειγμένα, αποστολέας ψευδών εξωδίκων Σάμπυ Μιωνής (καλούσε τη «δημοκρατία» να ανασκευάσει δημοσιεύματα ότι έβαζε «κοριούς» μέχρι προχθές όπου αποκάλυψε τη γνωστή ηχογράφηση με τον πρώην υπουργό Ν. Παππά) βυθίζεται διαρκώς στον πανικό του. Με αντικρουόμενες δηλώσεις, νέα ψεύδη και παλαιότερα στοιχεία (τώρα αποκαλύπτονται και αξιολογούνται), αυτοπροδίδεται ότι έχει άγχος για τρία, κυρίως, θέματα.

• Πρώτο άγχος του είναι η επίμαχη έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. που είχε «θάψει» και είχε αποκρύψει ο πρόεδρος της Προανακριτικής της Βουλής Ι. Μπούγας και η οποία αποκαλύπτει το παράνομο κύκλωμα Μιωνή με offshore και άλλα πλοκάμια σε ολόκληρο τον κόσμο. Φέτος τον Φεβρουάριο ο Σ. Μιωνής είχε ψευδορκήσει ότι η έκθεση είχε συνταχθεί από τον αρθρογράφο της «δημοκρατίας» Αλέξανδρο Τάρκα και πως είχε παραδοθεί από τον εκδότη της εφημερίδας Ιωάννη Φιλιππάκη, το 2015, στον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο. Πρόσφατα αποδείχθηκε ότι η έκθεση είναι του 2019 και πως, φυσικά, η «δημοκρατία» δεν είχε καμία σχέση, καθώς συντάχθηκε από στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Προχθές, σε ανακοίνωσή του, πρόβαλε τη νέα ψευδή εκδοχή ότι η έκθεση στηρίχθηκε «στους ψευδείς ισχυρισμούς» των Ι. Φιλιππάκη και Αλ. Τάρκα. Ασφαλώς, και πάλι, η αλήθεια είναι αντίθετη προς όσα ψελλίζει ο Σ. Μιωνής. Η έκθεση συντάχθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. με βάση τα ηλεκτρονικά αρχεία της HSBC και συνδυάστηκε με άλλα στοιχεία, που είναι εμφανέστατο ότι μόνον κρατικές υπηρεσίες διαθέτουν ή μπορούν να ζητήσουν από το εξωτερικό. Αλλωστε, αν δεν το γνωρίζει ο Σ. Μιωνής, η έγγραφη καταγγελία του κ. Φιλιππάκη στηριζόταν σε εντελώς διαφορετικά στοιχεία.

• Δεύτερο (και διπλό) άγχος του Σ. Μιωνή είναι η σχέση του με την HSBC Γενεύης. Από τη μία πλευρά, η έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. αποδεικνύει ότι το κύκλωμα Μιωνή λειτουργούσε (και) «προς όφελος» της τράπεζας, όπως, δηλαδή, συνέβη με τις άλλες offshore που συναλλάσσονταν με την HSBC και ο ρόλος των οποίων αποκαλύφθηκε στις ταυτόσημες υποθέσεις φοροδιαφυγής σε βάρος του γαλλικού δημοσίου και του βελγικού δημοσίου. Τα ίδια υπέστη και το Ελληνικό Δημόσιο. Από την άλλη πλευρά, ο Σ. Μιωνής τρέμει καθώς αποδεικνύεται και δημοσιοποιείται η αποκάλυψη της ΕΛ.ΑΣ. ότι δρούσε «προς όφελος» της HSBC, επειδή έχει καταθέσει αγωγή εναντίον της πρώην τράπεζάς του ότι δήθεν τον ζημίωσε. Μεγάλο νομικό πρόβλημα, που ίσως του κοστίσει πολύ.

• Τρίτο άγχος του κ. Μιωνή είναι ο ρόλος του Ελληνοελβετού τραπεζίτη Κων. Λαναρά, με τον οποίο συνεργαζόταν σε τρία επίπεδα: όταν ο τελευταίος εργαζόταν στην HSBC, όταν μεταπήδησε στη CMA Γενεύης (δηλαδή, την εταιρία του ίδιου του Σ. Μιωνή, στην οποία ο κ. Λαναράς είχε και δικαίωμα υπογραφής) και στην επενδυτική CAPLAND, η οποία άλλοτε διαχειριζόταν εταιρίες του κυκλώματος Μιωνή και άλλοτε γινόταν το αντίστροφο. Η έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε ότι ο κ. Λαναράς, μαζί με ξένους συναδέλφους του, ήταν τραπεζίτης – διαχειριστής μεγάλων κεφαλαίων του Θεσσαλονικιού επιχειρηματία Κων. Χαΐτογλου, τα οποία επενδύονταν σε εταιρίες του Σ. Μιωνή. Ο δε κ. Χαΐτογλου είναι στενός φίλος του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ο οποίος καλύπτει τον Σ. Μιωνή και τον συνεταίρο του Στ. Παπασταύρου από το 2012 έως σήμερα. Οι περίπλοκες αυτές σχέσεις, όπως και άλλες επενδύσεις και συνεργασίες (σύντομα θα τις αποκαλύψει η «δημοκρατία»), είναι και το κίνητρο εξαιτίας του οποίου ο Σ. Μιωνής έχει πει πολλά ψέματα για τη σχέση του με τον κ. Λαναρά. Το 2013 ψευδόρκησε στην επιτροπή της Βουλής για τη «λίστα Λαγκάρντ», καταθέτοντας για «κάποιον κύριο Κων. Λαναρά» που είχε «τη δική του CAPLAND», κρύβοντας τις κοινές επενδύσεις τους και την εργασία του τραπεζίτη στη CMA. Και τον Μάιο του 2016, όπως προκύπτει από την ηχογραφημένη συνομιλία με τον κ. Παππά, ο Σ. Μιωνής τού ανέφερε πως «τα τελευταία 10 χρόνια τον Λαναρά τον είδα σε έναν γάμο»!

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του ψευδομάρτυρα, τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι ο «κάποιος κύριος Λαναράς» συμμετείχε, με δικαίωμα υπογραφής, στη CMA του Σ. Μιωνή τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο 2009.

Δυστυχώς, για τον κ. Μιωνή, επίσημα έγγραφα του Καντονίου της Γενεύης δείχνουν ότι ο κ. Λαναράς εργαζόταν (και είχε δικαίωμα υπογραφής) στη CMA του κ. Μιωνή έως και τον Μάιο του 2009. Δηλαδή, ψευδόρκησε στη Βουλή και κορόιδεψε και τον φίλο του, τον κ. Παππά.

Ασπίδα από Τσίπρα που θυμήθηκε τον κορονοϊό

Ασπίδα προστασίας στο άλλοτε έτερον πολιτικό ήμισυ Νίκο Παππά άπλωσε χθες από το Μεσολόγγι ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για ανύπαρκτα σκάνδαλα και πρακτικές μαφίας. Αλλάζοντας γήπεδο αναμέτρησης, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι «το μεγάλο σκάνδαλο στη χώρα είναι ότι παρέλαβε 37 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα δημόσια ταμεία και έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε μια εφιαλτική προοπτική. Σπαταλάει τα χρήματα αυτά χωρίς όμως να στηρίζει ούτε τους εργαζομένους ούτε τους επιχειρηματίες ούτε τους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας. Αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο. Και σε αυτό το μεγάλο σκάνδαλο που αφορά τη ζωή, το αύριο, την προοπτική της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελληνίδων και των Ελλήνων θα κληθεί να δώσει απαντήσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας χθες στο Μεσολόγγι

Την ίδια στιγμή η Κουμουνδούρου καλούσε την κυβέρνηση να διευρύνει το κατηγορητήριο, ώστε να περιλάβει και τον Ν. Παππά, και ανακοίνωνε σε σκληρό ύφος: «Θα προτείναμε στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, που φέρνει στη Βουλή παράνομες ηχογραφήσεις και τις ερμηνεύει κατά το δοκούν, όταν μιλά για παρακράτος και ζητά διαγραφές, να είναι λίγο πιο προσεκτικός. Ειδικά όταν το πανελλήνιο πλέον γνωρίζει πως ο ίδιος καλύπτεται από τον κ. Μητσοτάκη, αν και φέρει όχι μόνο πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες για την εν κρυπτώ χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα ανύπαρκτων ΜΜΕ, τη λίστα των οποίων αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα».

Η εκκωφαντική σιωπή του Στ. Παπασταύρου

Η «δημοκρατία», που έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στον κ. Αντ. Σαμαρά για τη «λίστα Λαγκάρντ» και για σωρεία άλλων θεμάτων, δεν πιστεύει, σε καμία περίπτωση, ότι η -ευρέως συζητούμενη- επίμαχη μεταφορά 2.600.000 δολαρίων από τον Παναμά προς τον μοιραίο Στ. Παπασταύρου είχε σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό ή με χρηματοδότηση προεκλογικής καμπάνιας της Νέας Δημοκρατίας. Τονίσαμε δε στο χθεσινό φύλλο μας ότι πηγές της Ν.Δ. χαρακτήριζαν «επιστημονική φαντασία» την όλη υπόθεση.

Οι Αντ. Σαμαράς και Κων. Χαΐτογλου κατά τις περσινές διακοπές τους στο Αργοστόλι

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί η εκκωφαντική σιωπή του κ. Παπασταύρου… Γιατί δεν βγαίνει δημοσίως, όπως έκανε στο παρελθόν, να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον κ. Σαμαρά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα; Θέλει να εκθέσει τον πρώην πρωθυπουργό διά της σιωπής ή φοβάται για δικούς του λόγους (άσχετους με τον κ. Σαμαρά) να δώσει λεπτομέρειες για τα 2.600.000 δολάρια; Ή μήπως έχει μπερδευτεί και ο ίδιος με τις πολλές μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών και δεν ξέρει ποια και πώς να πρωτοεξηγήσει;

Τη διαγραφή του Παππά απαιτεί η κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Τον Αλέξη Τσίπρα βάζει στο κάδρο η κυβέρνηση με αφορμή τις καταγγελίες Μιωνή στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ενώ θέτει θέμα αποπομπής του Νίκου Παππά από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σημείωσε: «Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την αποκάλυψη ενός αδίστακτου παρακράτους επί των ημερών της διακυβέρνησής του, ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να σιωπά. Τα ερωτήματα, όμως, είναι αμείλικτα. Γνώριζε την ύπαρξη παρακράτους ο κ. Τσίπρας; Αν ναι, τι έκανε γι’ αυτό; Ενημερώθηκε από τον κ. Παππά, τότε υπουργό Επικρατείας της κυβέρνησής του και πιο στενό του συνεργάτη; Σε κάθε περίπτωση, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στους κανόνες της Δημοκρατίας οφείλει να διαγράψει άμεσα τον κ. Παππά από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό». Στο ίδιο μήκος κύματος και η αναπληρώτριά του Αριστοτελία Πελώνη, η οποία έκανε λόγο για «μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα», διερωτώμενη: «Ποιο είναι το κεντρικό μαγαζί; Για τι μαγαζιά μιλάμε; Ηταν κεντρικό μαγαζί η κυβέρνηση; Αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει ο κ. Τσίπρας αν γνώριζε».

Στην Προανακριτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ «πέταξε το γάντι» στην κυβέρνηση και την προκαλεί, εάν πιστεύει ότι έχει στοιχεία, να εντάξει τον Νίκο Παππά στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. «Σε ό,τι αφορά την ουσία, αντί η Ν.Δ. να ζητά τη διαγραφή του κ. Παππά, αφού κόπτεται τόσο πολύ, ας διευρύνει η ίδια το κατηγορητήριο και ας τον συμπεριλάβει» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

«Θα προτείναμε στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, που φέρνει στη Βουλή παράνομες ηχογραφήσεις και τις ερμηνεύει κατά το δοκούν, όταν μιλά για “παρακράτος” και ζητά διαγραφές, να είναι λίγο πιο προσεκτικός. Ειδικά όταν το πανελλήνιο πλέον γνωρίζει πως ο ίδιος καλύπτεται από τον κ. Μητσοτάκη, αν και φέρει όχι μόνο πολιτικές, αλλά και ποινικές ευθύνες για την εν κρυπτώ χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα ανύπαρκτων ΜΜΕ, τη λίστα των οποίων αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανταπαντώντας, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε: «Ο κ. Τσίπρας, αντί να απαντήσει επί της ουσίας και να αποβάλει τον κ. Παππά, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα. Ας μην έχει όμως αυταπάτες. Εχει μόνο δύο επιλογές. Είτε θα διαγράψει τον κ. Παππά είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους. Περιμένουμε την απάντησή του. Το θέμα δεν κλείνει. Θα θέτουμε συνεχώς τον κ. Τσίπρα προ των ευθυνών του».

Δικαιολογίες που δεν πείθουν από τον πρώην υπουργό Επικρατείας

Βαριά πολιτική αμηχανία στα υψηλά κομματικά κλιμάκια και σκιές συνολικά πάνω από την Κουμουνδούρου απλώνει το ηχητικό ντοκουμέντο -προϊόν υποκλοπής- που κατατέθηκε στην Προανακριτική για τη Novartis από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή και στο οποίο ακούγεται ο ίδιος να μιλά με τον Νίκο Παππά το 2016.

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας -και ενώ ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ οι αντιδράσεις είναι αισθητές- δηλώνει ότι «δεν έχω να φοβηθώ τίποτε απολύτως» και προσθέτει πως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «τρέμει σαν το ψάρι να βρεθεί απέναντι στον Παπαγγελόπουλο».

«Σε όλο αυτό το σκηνικό υπάρχει ένας μεγάλος απών. Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δεν έχει τη στοιχειώδη ευθιξία, τη στοιχειώδη γενναιότητα να πάει στην επιτροπή και να καταθέσει. Τρέμει σαν το ψάρι στην κυριολεξία, να βρεθεί απέναντι στον Παπαγγελόπουλο και βεβαίως όταν έλεγε ότι θα μας πάει μέχρι τέλους, εννοούσε ότι θα λείπει μέχρι τέλους» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν μετανιώνω

Στην ερώτηση δε (Real FM), την ώρα που ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης έσπευδε να κρατήσει αποστάσεις από τον ίδιο για όσα ακούγεται να λέει στον Μιωνή για την πρωθυπουργική σύζυγο Μαρέβα Γκραμπόβσκι, απάντησε ότι δεν μετανιώνει για τίποτε από όσα έπραξε.

Αναφερθείς στον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, είπε: «Υπήρξε η παράκληση, αίτημα από την πλευρά του Ισραήλ, κανένας άλλος λόγος δεν υπήρχε, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν. Μάθαμε στη διάρκεια αυτής της επιτροπής ότι ο κ. Σαμαράς, προσωπικά ο ίδιος, είχε ασχοληθεί και είχε ζητήσει από τον εκδότη Φιλιππάκη και είχε πιέσει και άλλα μέσα, με τα οποία δεν είχε επαφές, να μη γράφουν για τον κ. Μιωνή και τον κ. Παπασταύρου, γιατί λέει αυτά τα παιδιά είχαν βοηθήσει τη Ν.Δ. Λέω ξανά ότι θα έκανα ξανά το ίδιο, διότι ήταν λόγοι εθνικού συμφέροντος, ήταν ζητήματα που αφορούσαν τις σχέσεις με μια χώρα, με την οποία επιδιώκουμε να έχουμε ομαλές σχέσεις και είναι κρίσιμο για την Ελλάδα αυτό. Αρα άλλοι είναι αυτοί που πρέπει να δώσουν απαντήσεις». Αναφερθείς στον περιβόητο «εκβιασμό στον κ. Μιωνή από τον κ. Παπαγγελόπουλο για να δώσει χρήματα στον κ. Φιλιππάκη», ξεκαθάρισε κατηγορηματικά: «Σε καμία των περιπτώσεων, ούτε θα το επέτρεπα ούτε ήταν το κλίμα τέτοιο που θα επέτρεπε να γίνει τέτοια συζήτηση. Και αν είχε γίνει κάτι τέτοιο, πραγματικά και εμένα θα μου είχαν πέσει τα σαγόνια. Δεν είχε γίνει τίποτα τέτοιο και νομίζω είναι μια μάταιη προσπάθεια εδώ και αποδεικνύεται ότι η Ν.Δ. έχει βρει κατηγορούμενο και ψάχνει την κατηγορία». Σημειώνεται, πάντως, ότι χθες ο Ν. Παππάς, για τη στάση του οποίου κράτησαν διακριτές αποστάσεις τα στελέχη Ν. Φίλης και Κ. Ζαχαριάδης, συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος τον ενημέρωσε για την επιτυχή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα