Επικοινωνία Κυριάκου Μητσοτάκη – Άνγκελα Μέρκελ μετά τη «βόμβα»

Συνομίλησαν τηλεφωνικά, στον απόηχο των αποκαλύψεων για τη μυστική διπλωματία, χωρίς να διαρρεύσει το παραμικρό για το τι συζήτησαν

Πέπλο μυστικότητας καλύπτει το περιεχόμενο της χθεσινής τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, καθώς τόσο από το Μαξίμου όσο και από την Καγκελαρία τηρείται σιγή ιχθύος.

Ερωτηθείς σχετικά με το τηλεφώνημα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Ζάιμπερτ δεν θέλησε να δώσει πληροφορίες, ενώ την ίδια ακριβώς στάση τηρεί και το Μέγαρο Μαξίμου, στην ανακοίνωση του οποίου δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά στο τι συζητήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών.

Το χρονικό, πάντως, σημείο της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών είναι πολύ συγκεκριμένο, καθώς αυτή έλαβε χώρα δύο μόλις ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. αλλά και λίγες μόνον ώρες αφού ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έριξε τη «βόμβα» για την έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με τη γερμανική διαμεσολάβηση και για τη μυστική συνάντηση των δύο μερών στο Βερολίνο. Πάντως, η προσπάθεια της χώρας μας να τεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα διεξαχθεί την Παρασκευή και το Σάββατο, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας φαίνεται ότι δικαιώνεται εν μέρει, καθώς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Στέφαν Ζάιμπερτ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει αυτό, αλλά μόνο στο περιθώριο των εργασιών.

Παρ’ όλα αυτά, φρόντισε να αποποιηθεί τις όποιες ευθύνες, τονίζοντας ότι ο αρμόδιος της Ε.Ε. γι’ αυτό το ζήτημα είναι ο κ. Μπορέλ, ο οποίος ασχολείται με αυτό εντατικά, σε συνεργασία με τους υπουργούς Εξωτερικών.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Αγκυρας για τις νέες γεωτρήσεις του «Yavuz» στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ έκανε λόγο για «λάθος μήνυμα» και τόνισε ότι η Ε.Ε. αναμένει από την Τουρκία ένα θετικό μήνυμα αποκλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο: «Έχουμε σαφείς προσδοκίες από την Τουρκία. Κυρίως περιμένουμε θετικό μήνυμα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο. Το χθεσινό μήνυμα, με την ανακοίνωση της παράτασης των γεωτρήσεων ανοιχτά της Κύπρου, ήταν σίγουρα το λάθος μήνυμα».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα