Σήμερα η πιο κρίσιμη μέρα για την ένταση στο Αιγαίο!

Έτοιμο να αποπλεύσει το «Oruc Reis», με προορισμό την περιοχή του Καστελόριζου

Σε απόλυτη ετοιμότητα και διαρκή επιφυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις, ειδικά εν όψει της σημερινής κρίσιμης ημέρας. Και αυτό διότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προγραμματίσει για σήμερα την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία, την οποία μετέτρεψε σε τζαμί, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί ότι η σημερινή ημερομηνία είναι η επέτειος της Συνθήκης της Λωζάννης, την οποία ο Τούρκος πρόεδρος αμφισβητεί.

Δεδομένου δε ότι σήμερα πιθανότατα θα αποπλεύσει από την Αττάλεια το γεωτρύπανο «Oruc Reis» με προορισμό την περιοχή του Καστελόριζου και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου στα νερά του Αιγαίου. «Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» σχολίασε χθες το ΓΕΕΘΑ, με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις των πολεμικών πλοίων της Τουρκίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε σχετικά ότι «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις μετά την έκδοση της παράνομης τουρκικής NAVTEX, με ψυχραιμία και ετοιμότητα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αναπτύσσει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Η Ελλάδα, όπως τόνισε από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κινείται με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα».

Και συνέχισε λέγοντας: «Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με τη νέα παράνομη NAVTEX συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Καταδεικνύει, ταυτόχρονα, την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνησή της στο Διεθνές Δίκαιο. Η κυβέρνηση διαμηνύει, σε κάθε τόνο και προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί παραβίαση της κυριαρχίας της και θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Στο μεταξύ, αναστάτωση προκάλεσε ένα fake sms που διακινείται -δήθεν- για επιστράτευση, λόγω των εξελίξεων στο Αιγαίο. Το υπουργείο Αμυνας και η ΕΛ.ΑΣ. έσπευσαν να επιστήσουν την προσοχή στους πολίτες, καλώντας τους να το αγνοήσουν. Παράλληλα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργεί έρευνα για να εντοπίσει τους αποστολείς του εν λόγω μηνύματος.

Γεννηματά: Κανένας εκβιασμός να μη μείνει αναπάντητος. Ομοψυχία και επιβολή κυρώσεων ζήτησε ο Βελόπουλος

Την ανάγκη να μη μείνει χωρίς απάντηση κανένας εκβιασμός της Τουρκίας τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, μετά τη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Είναι κρίσιμες οι στιγμές για τον τόπο. Η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται επικίνδυνα, προκαλώντας και την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι Ελληνες, ενωμένοι, οφείλουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας με νηφαλιότητα, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα.

Κανένας εκβιασμός με πρόσχημα τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να τον αποτρέψει» δήλωσε η κυρία Γεννηματά.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός είχε τετ α τετ με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος, με δηλώσεις του, ζήτησε «να βυθιστεί όποιο τουρκικό πλοίο παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Όπως είπε, κατά την άποψη του κόμματός του, είναι αιτία πολέμου το ενδεχόμενο παραβίασης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ζήτησε δε εθνική ομοψυχία, τόνισε την ανάγκη να «συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για να καθοριστούν οι κόκκινες γραμμές της χώρας», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να συνεδριάσει και το ΚΥΣΕΑ, ώστε να «καθοριστούν οι κανόνες εμπλοκής». Παράλληλα, ο κ. Βελόπουλος ανέφερε πως ζήτησε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην πραγματοποιηθεί η σημερινή εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ενώ πρότεινε την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία ώστε να «χτυπηθεί η οικονομία της». Μαζί, να κλείσουν οι βάσεις των ΗΠΑ στη χώρα μας, εάν «οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να βάζουν πλάτες στην Τουρκία».

Σήμερα στις 9.30 το πρωί είχε προγραμματιστεί η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και στις 10.30 με τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, η οποία επρόκειτο να γίνει χθες, αλλά αναβλήθηκε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του πρωθυπουργού (συνομιλίες με ξένους ηγέτες).

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα