Ερντογάν: «Βυθίστε πλοίο ή καταρρίψτε αεροπλάνο της Ελλάδας»!

Αποκάλυψη γερμανικής εφημερίδας για εντολή του Ερντογάν στους στρατηγούς του να προχωρήσουν σε θερμό επεισόδιο.

Η ανισόρροπη πολεμική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν, ο προκλητικός του λόγος κατά της Ελλάδας και οι απειλές του δεν είναι τίποτε μπροστά σε όσα σοκαριστικά αναφέρονται σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt». Ο αμετροεπής «σουλτάνος» έδωσε εντολή στους στρατηγούς του να προχωρήσουν σε θερμό επεισόδιο. Η εντολή του, σύμφωνα με την εφημερίδα, ήταν: «Βυθίστε ελληνικό πλοίο ή καταρρίψτε μαχητικό». Δεν σταματά μπροστά σε τίποτε ο Ερντογάν προκειμένου να δημιουργήσει τετελεσμένα είτε στο Αιγαίο είτε στην ανατολική Μεσόγειο.

Το δημοσίευμα επικαλείται στρατιωτικές πηγές και αν θεωρήσουμε ότι αυτές οι πληροφορίες είναι αληθείς, τότε ο σχεδιασμός της Τουρκίας περιλαμβάνει θερμό επεισόδιο ή, για να τα γράψουμε όπως και οι Γερμανοί δημοσιογράφοι, περιλαμβάνει επίθεση σε ελληνικό πλοίο ή αεροσκάφος – μάλιστα, αν ήταν σίγουρος ότι δεν θα υπάρξουν θύματα, ο τουρκικός στρατός θα το είχε κάνει εδώ και καιρό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε καταστάσεις κρίσεων, όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε, μεγάλο κομμάτι των πληροφοριών που διακινούνται είναι προϊόν προπαγάνδας. Δεν θα ήταν καθόλου παράξενο ο Ερντογάν να χρησιμοποιεί τέτοια δημοσιεύματα με την ανοχή -αν όχι τις πλάτες- της Γερμανίας για να «σπρώξει» την Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου με τη δική του ατζέντα.

Αναλυτικά στο ρεπορτάζ, που υπογράφει η δημοσιογράφος της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» Μάριον Σέντκερ, αναφέρεται: «Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος Ερντογάν διέταξε τους στρατηγούς του να βυθίσουν ένα ελληνικό πλοίο, αλλά να προσπαθήσουν να μην υπάρξουν πολλές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Οι στρατηγοί αρνήθηκαν να κάνουν κάτι τέτοιο και η επόμενη ιδέα ήταν να καταρριφθεί ένα ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος. Εκεί ήταν και πάλι η ιδέα ο πιλότος να βγει από το αεροπλάνο και να σώσει τη ζωή του».

Αυτά αναφέρει το δημοσίευμα της «Die Welt», αλλά προκύπτουν κάποια ερωτήματα. Όχι για τις προθέσεις του Ερντογάν, αλλά για το γεγονός ότι υπήρξε άρνηση από τους στρατηγούς από το επιτελείο του τουρκικού στρατού, το οποίο -ας μην ξεχνάμε- είναι απόλυτα πιστό στον «εκλεγμένο δικτάτορα». Οι Τούρκοι στρατηγοί φαίνεται ότι δεν διαφώνησαν με την επιθετική λογική Ερντογάν, αλλά με τη σειρά που έπρεπε να ακολουθηθεί πριν από την επίθεση.

Όπως αναφέρει η «Die Welt», όταν προετοιμάζεσαι για πόλεμο ο στρατός θέλει να ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα με την οποία αρχικά γίνονται παρασκηνιακές συζητήσεις -είναι γνωστό ότι τα δύο επιτελεία Ελλάδας και Τουρκίας έχουν διαύλους επικοινωνίας, προκειμένου να αποφεύγονται ατυχήματα-, ακολουθούν αψιμαχίες και ελιγμοί, μετά έρχονται τα προειδοποιητικά πυρά και, στο τέλος, η επίθεση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή τη στιγμή η Άγκυρα βρίσκεται στη φάση «ελιγμών πολέμου».

Όλα δείχνουν ότι έχει κλείσει κάθε δίαυλος επικοινωνίας με ευθύνη της Τουρκίας. Όλα αυτά βέβαια γίνονται την ώρα που οι στόλοι Ελλάδας και Τουρκίας είναι σε μικρή απόσταση στην ανατολική Μεσόγειο και είναι συνεχείς οι προκλήσεις των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, με τον κίνδυνο ατυχήματος να είναι ορατός.

Γκουτέρες: Λαμβάνω σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες για την Αμμόχωστο

«Λαμβάνω σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες για την Αμμόχωστο» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω απαντητικής επιστολής του, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, διαβεβαιώνοντας ταυτοχρόνως τη Μεγαλόνησο ότι τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στα Βαρώσια. Η επιστολή, με ημερομηνία 27 Αυγούστου, πρόκειται επί της ουσίας για απάντηση των επιστολών του Νίκου Αναστασιάδη προς τον γενικό γραμματέα, ενώ έρχεται και σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο άνδρες πριν από λίγες ημέρες, στις 25 Αυγούστου.

Στην επιστολή ο Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, τον περασμένο Οκτώβριο, επαναβεβαίωσε τη σημαντικότητα του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως καταγράφεται σε προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και υπέδειξε ότι δεν θα πρέπει να γίνει καμία ενέργεια σε σχέση με τα Βαρώσια που να μην είναι συμβατή με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δηλώνει μάλιστα ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν στην εφαρμογή μέτρων που συνάδουν με τα εν λόγω ψηφίσματα.

Ο ίδιος διαβεβαιώνει τον Νίκο Αναστασιάδη ότι τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν στενά την κατάσταση, «παραμένοντας δεσμευμένα», όπως αναφέρει, να βοηθήσουν τα μέρη για επανέναρξη «βιώσιμης» και «συνολικής» διαπραγματευτικής διαδικασίας, με στόχο, σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, την επίτευξη του «οράματος για ένα νησί ενωμένο, σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας». Να σημειωθεί ότι το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Γκουτέρες έγινε γνωστό μέσα από σχετική γραπτή ανακοίνωση του Κύπριου αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Παναγιώτη Σεντώνα.

«Oruc Reis»: Ανενόχλητο… σουλατσάρει όλο και πιο κοντά σε Κρήτη και Ρόδο

Ανενόχλητο από τις 10 Αυγούστου το «Oruc Reis» συνεχίζει μαζί με τα πολεμικά σκάφη συνοδείας και τα βοηθητικά πλοία να πλέει και να δημιουργεί νέα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο. Μετά και τη νέα NAVTEX, την τρίτη κατά σειρά, που αφορά το τουρκικό ερευνητικό, έχει ποντίσει καλώδια και πλέει σε μια περιοχή όλο και πιο κοντά στα ελληνικά νησιά, την Κρήτη και τη Ρόδο. Με εντυπωσιακή ευλάβεια όλες οι NAVTEX τηρούν τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ. Η περιοχή που δεσμεύει κάθε φορά και πλέει το «Oruc Reis» δεν έχει παραβιάσει ούτε χιλιοστό τον 28ο Μεσημβρινό.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό ερευνητικό κινείται ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, ακριβώς στο τμήμα εκείνο που άφησε εκτός διευθέτησης η συμφωνία για τη χάραξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Αυτό είναι το κομμάτι που επιθυμεί να γκριζάρει -και φυσικά το καταφέρνει από τις 10 Αυγούστου με τις έρευνες του «Oruc Reis»-, από τον 28ο μέχρι τον 32ο Μεσημβρινό. Με κάθε NAVTEX η Άγκυρα αμφισβητεί ανοιχτά την επήρεια ελληνικών νησιών, όπως η Κρήτη, το Καστελόριζο, η Ρόδος, η Κάρπαθος και η Κάσος. Χθες το «Oruc Reis» έπλεε με μικρή ταχύτητα 105 ναυτικά μίλια από τη Στρογγύλη, 94 ναυτικά μίλια από τη Ρόδο, 92 από Κάσο και Κάρπαθο και 110 ναυτικά μίλια από την Κρήτη.

Η αντίδραση της Ελλάδας ήταν για ακόμα μία φορά να εκδώσει ΑΝΤΙNAVTEX, με την οποία απαντά στην Τουρκία, που συνεχίζει να προκαλεί και να προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή. Οι δύο στόλοι εξακολουθούν να είναι σε επιφυλακή, με όποιους κινδύνους κι αν εγκυμονεί αυτή η συνεχιζόμενη κρίση.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα