Στα σχοινιά ο Ερντογάν! Ο Moody’s υποβάθμισε 13 τουρκικές τράπεζες

Διαδοχικά «χαστούκια» δέχεται τα τελευταία 24ωρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο μέτωπο της οικονομίας, καθώς χθες, μόλις λίγες μέρες έπειτα από την υποβάθμιση της αξιολόγησης του αξιόχρεου της καταρρέουσας τουρκικής οικονομίας, η Moody’s Investors Service… επανήλθε, υποβαθμίζοντας ούτε μία ούτε δύο, αλλά 13 τουρκικές τράπεζες!

Ως εκ τούτου, λοιπόν, οι προοπτικές για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων και χρέους όλων των τουρκικών τραπεζών που έχουν βαθμολογηθεί από τη Moody’s παραμένουν αρνητικές, ενώ ο οίκος υποτίμησε τα αυξανόμενα ρίσκα για μια κρίση στο ισοζύγιο πληρωμών, αλλά -κυρίως- και για την επιβολή capital controls.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Moody’s αναφέρει ότι μια αναβάθμιση είναι απίθανη, ενώ η περαιτέρω υποβάθμιση μπορεί να προκληθεί από μια πλειάδα παραμέτρων, σε συνδυασμό με την αδυναμία της Τουρκίας να αντιδράσει με τον κατάλληλο τρόπο – μια έμμεση κριτική στο συγκεντρωτικό στιλ εξουσίας του Ερντογάν. Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος, το χτύπημα είναι ιδιαίτερα βαρύ για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς οι τουρκικές τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής του σε όλα τα επίπεδα και ειδικά σε αυτό της προσπάθειάς του να χρηματοδοτήσει τα φαραωνικά του έργα, να συνεχίσει να παρέχει φτηνά δάνεια στους Τούρκους, αλλά και να μπορεί να παρεμβαίνει στις αγορές συναλλάγματος, με στόχο να συγκρατήσει την κατρακύλα της λίρας. Αναλυτές εκτιμούν, μάλιστα, πως η εξέλιξη δεν είναι απίθανο να τον κάνει «να μαζευτεί συνολικά, και στον τρόπο με τον οποίο ασκεί επιθετική εξωτερική πολιτική, καθώς τα οικονομικά περιθώρια πίσω στην Τουρκία στενεύουν».

Οι υποβαθμίσεις στις 13 τράπεζες που επηρεάστηκαν ακολουθούν την υποβάθμιση του Moody’s στις 11 Σεπτεμβρίου των ομολόγων της τουρκικής κυβέρνησης από Β1 σε B2, με αρνητικές προοπτικές.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα