Αμυντική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ με αιχμή τη Σούδα!

Εκσυγχρονισμό των F-16 και επενδύσεις σε ναυπηγεία και ενέργεια είχε το μενού της συνάντησης του Μητσοτάκη με τον Πομπέο

Με θερμά λόγια εκατέρωθεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο διαβεβαίωσαν για τις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ και για την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα και την ασφάλεια, στην ενέργεια και την οικονομία.

Σήμερα ολοκληρώνεται η τριήμερη επίσκεψη στη χώρα μας του κ. Πομπέο, ο οποίος επιχείρησε να επιτύχει και τους τρεις στόχους για τους οποίους ήρθε: να ενισχύσει το προφίλ του Ντόναλντ Τραμπ στην ελληνική ομογένεια εν όψει των επικείμενων εκλογών στις ΗΠΑ, να κάνει επίδειξη δύναμης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, δηλώνοντας την ολική επιστροφή των Αμερικανών ύστερα από αρκετά χρόνια απουσίας, και να προωθήσει τον διάλογο Ελλάδας και Τουρκίας με τον τρόπο βέβαια που επιθυμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Χθες το πρωί οι δύο άνδρες ξεναγήθηκαν στη ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, και ενημερώθηκαν από τους διοικητές των δύο βάσεων, της αμερικανικής και της ελληνικής, και ακολούθως μετέβησαν στη ναυτική βάση στο Μαράθι, στην προβλήτα Κ14. Επόμενος σταθμός τους, μια ελληνική φρεγάτα που βρίσκεται στον ναύσταθμο, και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπιών στην 115 Πτέρυγα Μάχης.

«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο απόγειό τους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κοινές δηλώσεις του με τον Μάικ Πομπέο από τη Σούδα, ανακοινώνοντας ότι το «USS Hershel Woody Williams» θα έχει έδρα τη Σούδα και στέλνοντας παράλληλα νέο μήνυμα στην Τουρκία. «Προσδοκούμε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα οι διερευνητικές επαφές. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι ήρθε η σειρά της διπλωματίας» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, που φιλοξενήθηκε δύο βράδια στην οικία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά, διαμήνυσε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ανακοίνωσε την επέκταση της παρουσίας τους στη χώρα μας, ενώ αίσθηση προκάλεσε μια περίεργη δήλωσή του, ότι «σεβόμαστε και στηρίζουμε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία χώρας». Πολλοί είναι αυτοί που διερωτήθηκαν για ποιον λόγο έκανε αυτόν τον διαχωρισμό και αν αυτά τα λόγια κρύβουν κάτι άλλο από πίσω.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Στις συζητήσεις μας παραμένουν κυρίαρχα τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο. Μία πολύ ευαίσθητη περιοχή, η οποία το τελευταίο διάστημα δοκιμάστηκε από την επιθετικότητα της Τουρκίας». Σημείωσε, επίσης, ότι παρουσίασε στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τις ελληνικές θέσεις, που, όπως ανέφερε, είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τις τελευταίες δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Εάν έπρεπε να τη συνοψίσω σε τέσσερις λέξεις είναι “όχι σε μονομερείς ενέργειες”. Η ελληνική απάντηση σε όλες τις προκλήσεις δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων» ανέφερε και εξέφρασε τη χαρά του επειδή «ο κ. Πομπέο συμμερίζεται τις θέσεις μας. Κατανοεί ότι η ένταση μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ τελικά δεν συμφέρει κανέναν». Πάντως η επίσκεψη Πομπέο σχολιάστηκε και από τον εκπρόσωπο του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος τόνισε ότι «η συγκεκριμένη επίσκεψη δημιουργεί αμφιβολίες για την ουδετερότητα των ΗΠΑ».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι «η αναβαθμισμένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ απλώνει τη δράση της και στον χώρο της κοινής αμυντικής βιομηχανίας μας, με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16, αλλά και με κοινά προγράμματα και πολύ σημαντικές κοινές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία», ενώ, κατά τον ίδιο, «διευρύνεται όμως και σε άλλα πεδία και σε άλλες περιοχές, όπως στην Αλεξανδρούπολη».

Ο κ. Πομπέο ανέφερε ότι «είναι η πρώτη φορά που υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έρχεται στην Ελλάδα δύο φορές μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα… Εχουμε πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση. Το “Herschel Williams” θα έρθει για μόνιμο ελλιμενισμό στον ναύσταθμο της Σούδας. Είναι μια τέλεια επιλογή και μια πολύ σημαντική εξέλιξη, γιατί η Ρωσία αποσυντονίζει την περιοχή, όπως έκανε στη Λιβύη», προκαλώντας την αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, η οποία σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους να τραβήξουν την Ελλάδα στο αντιρωσικό μέτωπο, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτού του είδους η αντιρωσική υστερία δύσκολα μπορεί να βρει ανταπόκριση στον φίλο ελληνικό λαό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα