Μαύρη προπαγάνδα! Το Μαξίμου δίνει… γραμμή σε ΜΜΕ

Τις κυβερνητικές εντολές δημοσίευσαν (κατά λάθος) ιστοσελίδες, φανερώνοντας τα σκοτεινά μυστικά της ενημέρωσης

Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακή του ώρα». Όλες οι παροιμίες είναι σωστές και στην περίπτωση της κυβέρνησης και του συστήματος που ελέγχει την ενημέρωση στην Ελλάδα βρήκε την εφαρμογή της. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει προσλάβει όσους είναι κι όσους δηλώνουν δημοσιογράφοι σε όλα τα πόστα του Δημοσίου, είτε είναι η ΕΡΤ είτε τα γραφεία Τύπου των υπουργείων ή το Μέγαρο Μαξίμου, όπου κατοικοεδρεύει ικανός αριθμός δημοσιογράφων για να στελεχώσουν και τηλεοπτικό σταθμό.

Δεν τους έφτανε όμως μόνο αυτό -και με το πρόσχημα του κορονοϊού- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «μπούκωσε τα αρεστά και πρόθυμα» ΜΜΕ με τα εκατομμύρια από τις δύο λίστες, που θα φέρουν για πάντα το όνομά του. Τις λίστες Πέτσα 1 και 2. Το Μαξίμου υπαγορεύει και οι υπόλοιποι μεταδίδουν, αυτό είναι το σύστημα ελέγχου της ενημέρωσης. Οποιες ειδήσεις βολεύουν την κυβέρνηση μοιράζονται έτοιμες στα «πετσωμένα ΜΜΕ» και αυτά τις μεταδίδουν.

Οποιες ειδήσεις δεν βοηθούν στην παραπληροφόρηση εξαφανίζονται. Οι κυβερνώντες όμως δεν μένουν μόνο στην υπαγόρευση των ειδήσεων στις φιλικές εφημερίδες, ιστοσελίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς. Το Μέγαρο Μαξίμου μοιράζει και οδηγίες, πώς ακριβώς θα μεταδοθούν οι ειδήσεις και ποιοι πολιτικοί αντίπαλοι θα πρέπει να πληγούν.

Δεν είναι περιγραφή από τον Οργουελ. Είναι δυστυχώς η πιο μαύρη περίοδος της ενημέρωσης στην Ελλάδα και αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας χθες από την «γκάφα» δύο φιλοκυβερνητικών ιστοσελίδων, του protothema.gr και του Liberal.gr, οι οποίες δημοσίευσαν ατόφιες και χωρίς καμία περικοπή τις εντολές του Μαξίμου για τα ρεπορτάζ και τα μέτρα για την πανδημία. Και τι έλεγαν οι οδηγίες από το πρωθυπουργικό γραφείο;

«Πέραν των προφανών ειδήσεων δίνουμε μεγάλη έμφαση στη στήριξη του Τσιόδρα έναντι των επιθέσεων από τον Τσίπρα. Δίνουμε ξεχωριστή έμφαση σε αυτό διότι την ώρα της μεγάλης συστράτευσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη το γεγονός ότι επιλέγουν να στοχοποιούν τους επιστήμονες, και ο Τσίπρας στοχοποιεί τον Τσιόδρα, είναι απαράδεκτο». Εδωσαν μόνοι τους τις αποδείξεις ότι το Μαξίμου ελέγχει την πληροφόρηση μέσω της χρηματοδότησης από τον κ. Πέτσα, ο οποίος, αντί να ζητήσει συγγνώμη ή τουλάχιστον να σιγήσει επιτέθηκε στον Τσίπρα, αντέδρασε. Είπε ο πλέον αφερέγγυος κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι αυτό που εμφανίζει ως δήθεν γραμμή ο κ. Τσίπρας είναι όσα είπε δημόσια ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Πριν την απάντησή του είχε δοθεί στη δημοσιότητα, μέσω ΕΡΤ, η ομιλία του πρωθυπουργού, που δεν αναφερόταν πουθενά σε όσα έλεγε το «σκονάκι» του Μαξίμου. Τον κ. Πέτσα άδειασαν όμως και οι δύο ιστοσελίδες με τις κινήσεις τους, μόλις «πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη». Το protothema.gr απέσυρε άρον άρον το επίμαχο κομμάτι και το Liberal.gr. ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τον Τσίπρα και τους αναγνώστες του. Ούτε μια ώρα δεν μπόρεσε να χαρεί το ψέμα του ο κ. Πέτσας…

Αντιπολιτευτικά πυρά για την αποτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης

Καταιγισμό πυρών δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Με τη χώρα να βρίσκεται στο κατώφλι της λήψης νέων έκτακτων αυστηρών μέτρων, ακόμη και νέου lockdown, τα κόμματα κατηγορούν το Μαξίμου ότι έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας, προτιμώντας την επικοινωνία έναντι της υγείας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Νάσου Ηλιόπουλου, κατήγγειλε πως η κυβέρνηση «δεν έχει πάρει σοβαρά την πανδημία», επικρίνοντάς την ότι παράλληλα προγραμματίζει μείωση δαπανών για τη δημόσια υγεία το 2021. Την ίδια ώρα, η Κουμουνδούρου επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για το… σίκουελ της λίστας Πέτσα, καταγγέλλοντας πως την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται, η κυβέρνηση επιστρατεύει τους «γνωστούς της συμμάχους» για να καλύψει την «αναλγησία» και την «ανικανότητά» της, ενώ ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έψεξε τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησής του η χώρα και το ΕΣΥ είναι απροετοίμαστα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και η Φώφη Γεννηματά, δηλώνοντας: «Είναι ώρα για αποφάσεις, χωρίς άλλη καθυστέρηση. Η κατάσταση με την πανδημία παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο, χάνει χρόνο και παραπέμπει συνεχώς για “αύριο” ό,τι έπρεπε να έχει γίνει “χθες”».

Η ίδια, μάλιστα, υποστήριξε ότι το Μαξίμου, αντί για έγκαιρη αντιμετώπιση, αφήνει τη χώρα να φτάσει στο κόκκινο προτού δράσει. «Αντί να προτάξει με σχέδιο τον περιορισμό της διασποράς, επιλέγει να παρέμβει εκ των υστέρων μόνο με μέτρα περιοριστικά που έχουν και κοινωνικό και οικονομικό κόστος», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τη «μάσκα» της ατομικής ευθύνης κάλεσε την κυβέρνηση ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, επισημαίνοντας πως η ευθύνη για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και τα μέτρα προστασίας όπου είναι αναγκαίο είναι όλη δική της. Όσο για την Ελληνική Λύση, μίλησε για «απαράδεκτη» εμπορευματοποίηση των τεστ για τον κορονοϊό, υπογραμμίζοντας ότι το υπέρογκο κόστος τους αποθαρρύνει τους πολίτες να το κάνουν, με αποτέλεσμα χιλιάδες -ασυμπτωματικοί κυρίως- συμπολίτες μας να μεταδίδουν τον ιό εν αγνοία τους. Το κόμμα, μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη δωρεάν και άμεση δυνατότητα στους πολίτες να πραγματοποιήσουν τη συγκεκριμένη εξέταση.

Η σφοδρή κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μεταφέρθηκε και στην Ολομέλεια της Βουλής, από όπου ο Άδωνις Γεωργιάδης επέμεινε στο αφήγημα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε «πολύ καλύτερη θέση» από άλλες χώρες και ότι «πετυχαίνει σπουδαία πράγματα», καλώντας μάλιστα την αντιπολίτευση να μην… «γκρινιάζει όλη την ώρα». Είχε προηγηθεί η σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση, με τον Πάνο Σκουρλέτη του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι βάζει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, την ώρα που δίνει αλλά 2.000.000 στα ΜΜΕ.

«Πρόθεσή σας είναι η δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας» είπε χαρακτηριστικά. Κριτική άσκησε και ο Κυριάκος Βελόπουλος, τονίζοντας: «Δεν έχουμε λεωφορεία, δεν έχουμε νοσοκομεία, δεν έχουμε γιατρούς, δεν έχουμε λεφτά, δεν έχουμε σχολικές αίθουσες για να κάνουν μάθημα ανά 17 παιδιά, αλλά έχουμε λεφτά για τα ΜΜΕ. Αλλα 2.000.000 δίνετε στα ΜΜΕ. Όλη μέρα θα σας λιβανίζουν!»

«Όχι» από Μητσοτάκη σε ένα δεύτερο καθολικό lockdown

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για το επόμενο διάστημα, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ξορκίζοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο ενός ολοκληρωτικού lockdown. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα, το οποίο είναι πιο επιθετικό και από αυτό το οποίο είχαμε αντιμετωπίσει τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Παρότι τα ζητήματα του κορονοϊού συζητήθηκαν και στο χθεσινό έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μέχρι να υπάρξει διευρωπαϊκό σύστημα δράσης, τα μέτρα τα οποία κάθε χώρα λαμβάνει αποτελούν εθνική ευθύνη κάθε κυβέρνησης.

Υπογραμμίζοντας ότι στη χώρα μας έχουμε συγκριτικά καλύτερα αποτελέσματα από την υπόλοιπη Ευρώπη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πίεση την οποία δέχεται το σύστημα υγείας είναι η μεγαλύτερη από ποτέ και πρέπει να ληφθούν μέτρα ξανά έγκαιρα, ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα. Ο πρωθυπουργός ακόμη μία φορά επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown και γι’ αυτό εφαρμόζεται περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών.

Πολιτική, όμως, που θα πρέπει να εφαρμοστεί με απόλυτο τρόπο, καθώς το επόμενο 15νθήμερο είναι κρίσιμο και στο μέτωπο αυτό κάθε υπουργείο έχει τη δική του θέση. Ιδιαίτερο βάρος έριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην υπεράσπιση των επιστημόνων από την αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι βρίσκει απαράδεκτο το γεγονός ότι κάποιοι έχουν επιλέξει να στοχοποιήσουν επιστήμονες. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη συστηματική και απαράδεκτη, όπως τη χαρακτήρισε, στοχοποίηση του κ. Τσιόδρα, προσθέτοντας ότι «εάν θέλουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να μας ασκήσουν κριτική, εδώ είμαστε να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση, σε εμένα προσωπικά, στους υπεύθυνους υπουργούς, αλλά να στοχοποιούνται επιστήμονες οι οποίοι το μόνο το οποίο κάνουν είναι να καταθέτουν την επιστημονική τους γνώση προς κρίση στην Πολιτεία για να παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις, είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι τελείως λανθασμένο, ειδικά σε μια συγκυρία όπου πρέπει και πάλι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας για την ορθότητα των μέτρων που λαμβάνουμε».

Ο πρωθυπουργός έκλεισε λέγοντας ότι η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου ανέδειξε τα δύο μέτωπα στα οποία η χώρα μας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, το μέτωπο της υγείας και το εθνικό μέτωπο. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η επέτειος ήταν η ευκαιρία να φέρουμε στο προσκήνιο το συστατικό το οποίο θα μας οδηγήσει και τώρα πιστεύω στη νικηφόρα έκβαση των αγώνων που δίνουμε: Την ετοιμότητα της Πολιτείας, την ενότητα, τη συστράτευση των πολιτών. Από τη μία, την κρατική μέριμνα, από την άλλη, τη συνειδητή ατομική ευθύνη.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα