Νέα (παράνομη) NAVTEX από την Άγκυρα για έρευνες από το «Oruc Reis» κοντά στη Ρόδο

Συνεχίζουν στον δρόμο των προκλητικών συμπεριφορών και της κλιμάκωσης οι Τούρκοι, με την Άγκυρα να εκδίδει χθες νέα παράνομη NAVTEX για το «Oruc Reis» στην περιοχή, προτού ακόμη εκπνεύσει η προηγούμενη. Σύμφωνα με αυτήν, οι έρευνες του τουρκικού ερευνητικού και των πλοίων συνοδείας τους θα συνεχισθούν μέχρι την 23η Νοεμβρίου, ενώ η περιοχή των ερευνών φτάνει σε απόσταση 12 μιλίων από τη Ρόδο. Επιπρόσθετα, οι Τούρκοι συμπεριλαμβάνουν στην αναγγελία τους αυτή προειδοποίηση προς πλοία να παραμείνουν σε απόσταση μεγαλύτερη από το ερευνητικό και τα συνοδά του πλοία.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς, με τον σταθμό Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού να εκδίδει αντι-NAVTEX. Η ελληνική NAVTEX αναφέρει ότι η τουρκική NAVTEX είναι παράνομη και αφορά «μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» σε περιοχή «που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, υπογραμμίζει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή ο σταθμός του Ηρακλείου έχει αρμοδιότητα να εκδίδει μηνύματα NAVTEX. Κινητοποίηση υπήρξε ακόμη μία φορά και στο υπουργείο Εξωτερικών, με τον υπουργό Νίκο Δένδια να δίνει οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, αλλά και την ενημέρωση συμμάχων και εταίρων για τη συνεχιζόμενη προκλητική και παράνομη τουρκική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο για τη νέα παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία, «ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της για την περίοδο 11-23 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Γίνεται ακόμη λόγος για περιφρόνηση των συστάσεων της διεθνούς κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Αγκυρα, και τονίζεται ότι η χώρα καταδικάζει την προκλητική αυτή συμπεριφορά, που απομακρύνει ακόμη πιο πολύ όποια προοπτική ενός διαλόγου. Ζητεί, τέλος, από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη NAVTEX.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα