Οι Βούλγαροι «μπλοκάρουν» στα Σκόπια – Η Σόφια έκανε αυτό που δεν τόλμησε η Αθήνα

Βάζει φρένο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις παγώνοντας την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών

Το είπαν και το έκαναν οι Βούλγαροι, αποδεικνύοντας πως υπάρχει δρόμος -αν τολμήσει, βέβαια, να τον βαδίσει μια κυβέρνηση- ώστε να προσβληθεί και τελικά να μπλοκαριστεί η προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, που «βάφτισε» τα Σκόπια… Βόρεια Μακεδονία.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε χθες γνωστό, η Σόφια υλοποίησε τελικά την απειλή της για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με ποιον τρόπο; Αρνήθηκε πεισματικά να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Ένωσης για τα Σκόπια, μπλοκάροντας επί της ουσίας την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα διεμήνυσε μάλιστα πως η Σόφια δεν μπορεί προς το παρόν να στηρίξει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των «27» και των Σκοπίων, λόγω των ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών. «Στην παρούσα φάση, η Βουλγαρία δεν μπορεί να στηρίξει το προσχέδιο του διαπραγματευτικού πλαισίου με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και τη διεξαγωγή της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης, καθόσον το παρόν προσχέδιο δεν ανακλά τις απαιτήσεις της Βουλγαρίας και δεν μπορεί να υποστηριχθεί στην υπάρχουσα μορφή του» διεμήνυσε η υπουργός της Βουλγαρίας, μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Οι χώρες της Ε.Ε. συμφώνησαν τον Μάρτιο ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να ενταχθούν στην Ένωση. Η επίσημη έναρξη αυτών των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο βαλκανικές χώρες επρόκειτο να γίνει τον Δεκέμβριο.

Την ώρα πάντως που η Ζαχαρίεβα διεμήνυε ότι η Βουλγαρία ενέκρινε το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την Αλβανία, ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά Θέματα Μίχαελ Ροθ εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του για τη βουλγαρική στάση, αναφέροντας ότι η διαδικασία ένταξης δεν πρέπει να είναι όμηρος στις ειδικές απαιτήσεις κάποιων μελών.

Ξεκαθάρισε δε ότι η Γερμανία, ως προεδρεύουσα χώρα, θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Σε ανακοίνωσή του, ο Ροθ κάλεσε τους ομολόγους του να εγκρίνουν την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, υπογραμμίζοντας ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. «Θα ενημερώσω τους συναδέλφους μου για τη διαδικασία διεύρυνσης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Και οι δύο χώρες είναι οι άμεσοι γείτονές μας. Είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με αυτές τις δύο χώρες» δήλωσε ο Ροθ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα