Πρώτοι σε θανάτους παγκοσμίως, δεύτεροι σε αυστηρότητα!

«Πρωτοσέλιδο» στα διεθνή ΜΜΕ τα αρνητικά ρεκόρ της Ελλάδας

Tην ώρα που ακόμα ηχούν στα αυτιά των Ελλήνων οι πανηγυρισμοί του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για τις εξαιρετικές επιδόσεις της χώρας μας έναντι του Βελγίου, πανηγυρισμοί που ήταν το λιγότερο ανήθικοι -έστω ότι δεν ήταν και λανθασμένοι-, ουκ ολίγα έγκριτα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού έκαναν το Σαββατοκύριακο αναφορά στη θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας σε νέους θανάτους!

Οι «Financial Times» με σχετικό διάγραμμα (1) έδειχναν τη μακάβρια πρωτιά της χώρας μας σε νέους θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, καθώς, συγκεκριμένα, η Ελλάδα από τις 24 Νοεμβρίου πέρασε τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Βρετανία στον μέσο όρο νέων θανάτων από κορονοϊό. Στις 24 Νοεμβρίου η Ελλάδα κατέγραφε 0,78 νέους θανάτους, την ώρα που ο μέσος όρος της Ε.Ε. ήταν 0,76, της Βρετανίας 0,66 και των ΗΠΑ 0,48. Την Τετάρτη (25/11/2020) η Ελλάδα κατέγραφε, από 0,78 της προηγούμενης μέρας, 0,82 νέους θανάτους, την Πέμπτη (26/11/2020) 0,87 και την Παρασκευή (27/11/2020) άγγιζε το 0,91%.

Από την περασμένη Τρίτη η καμπύλη νέων θανάτων της Ελλάδας ανά 100.000 πληθυσμού είναι σχεδόν κατακόρυφη, παρά τη μείωση των κρουσμάτων που καταγράφεται σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η οποία δεν φαίνεται να συμβαδίζει με τον αριθμό των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους, δείγμα ανησυχητικό και εξόχως προβληματικό.

Την ίδια ώρα και το πρακτορείο Reuters αναφερόταν στον τραγικό αριθμό-ρεκόρ νέων θανάτων που σημειώθηκαν το Σάββατο (121 νεκροί από Cοvid-19 και 1.747 νέα κρούσματα), κάνοντας ειδική αναφορά και στον ανεπαρκή αριθμό Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Ακόμα ένας πίνακας γροθιά (2) στο στομάχι ήταν κι αυτός που δημοσιοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (European Centre for Disease Prevention and Control -ECDC), σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα στις 27 Νοεμβρίου ξεπερνούσε τον μέσο όρο νεκρών/εκατομμύριο πληθυσμού κάθε ηπείρου! Μια «επιτυχία» που πιστώνεται στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και στους αρμόδιους κ. Κικίλια, Τσιόδρα και Χαρδαλιά για το ανύπαρκτο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Κραυγές απόγνωσης από γιατρούς: Δεν έχουμε κρεβάτια Εντατικής!

Ξεκάθαρη θέση για το κατά πόσον είναι ενδεδειγμένη μια άρση του lockdown στην παρούσα φάση πήρε ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» Νικόλαος Καπραβέλος, ο οποίος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνει η Θεσσαλονίκη και απηύθυνε έκκληση να μην ανοίξει τίποτε και ειδικά χωρίς περιοριστικά μέτρα.

Όπως εξήγησε ο κ. Καπραβέλος, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι τραγική, καθώς τα κρεβάτια στις Εντατικές των νοσοκομείων έχουν γεμίσει.

«Βιώνουμε μια τραγική κατάσταση. Δεν έχουμε κρεβάτια Εντατικής. Εχουμε φτιάξει έναν άλλο χώρο, σε βάρος άλλων ειδικοτήτων, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα, το οποίο μας ξέφυγε» αποκάλυψε στον Σκάι.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το δεύτερο κύμα άρχισε τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Μάρτιο και γι’ αυτό δεν πρέπει να αρθεί το lockdown.

«Δεν πρέπει να ανοίξουμε. Η διασπορά είναι πλέον στη διπλανή μας πόρτα. Αυτός που θα ανοίξει, αν θα ανοίξει, θα πρέπει να γνωρίζει ότι ανοίγει με κίνδυνο της ζωής του» δήλωσε και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να γίνεται καμία κουβέντα για άνοιγμα. Από μένα και τη μαρτυρική Θεσσαλονίκη δεν θα ακούσετε ποτέ για άνοιγμα. Θα σας λέμε “περιοριστικά μέτρα”» είπε ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Παπανικολάου».

Ο κ. Καπραβέλος εξήγησε τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, η οποία στις 25 Νοεμβρίου κατέγραψε πρωτιά με μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά 1.000.000 πληθυσμού σε όλη την Ευρώπη.

«Την πατήσαμε! Αν δεν ληφθούν μέτρα, θα είναι εθνική τραγωδία» κατέληξε ο καθηγητής.

Οι θυσίες πάνε στράφι

Όσο και να εγκαλεί η κυβέρνηση όσους αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων και την ακρίβεια στην καταγραφή των κρουσμάτων πως πριονίζουν την εθνική ομοψυχία, οι αριθμοί δείχνουν το αντίθετο! Η αναποτελεσματικότητα (μήπως και η ανικανότητα;) του κυβερνητικού μηχανισμού αποτελεί τροχοπέδη στις τεράστιες θυσίες που έχει υποστεί τους τελευταίους μήνες ο ελληνικός λαός.

Δείτε για παράδειγμα το γράφημα (3) που παρουσιάζει η «δημοκρατία» και στο οποίο καταγράφεται η αυστηρότητα των μέτρων που εφαρμόστηκαν στην Ευρώπη με βάση εννέα δείκτες από το πότε και για πόσο έκλεισαν τα σχολεία, ποιες απαγορεύσεις στις μετακινήσεις εφαρμόστηκαν και για πόσο κ.ά.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία, που προέρχονται από την έγκυρη διαδικτυακή έκδοση Our World in Data (OWID), δείχνουν πως στη Ελλάδα εφαρμόστηκαν στο δεύτερο κύμα τα πλέον σκληρά μέτρα στην Ευρώπη!

Τα αποτελέσματα τα ζουν εκατοντάδες οικογένειες στη χώρα μας που θρηνούν καθημερινά νεκρούς… Και στην κυβέρνηση μιλούν με συνθήματα και ψάχνουν εχθρούς, την ίδια στιγμή που θα έπρεπε να αναζητούν εντός του κυβερνητικού μηχανισμού τους υπευθύνους για τη σημερινή δραματική κατάσταση.

Η «δημοκρατία» από το καλοκαίρι φωνάζει για τα λάθη στη διαχείριση της πανδημίας. Αρχικά με το ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού και στη συνέχεια με τα ασυνάρτητα (και χωρίς στόχευση) μέτρα περιορισμού. Η κριτική μας ήταν συγκεκριμένη και ουσιαστική, κόντρα στο γενικό αφήγημα των συστημικών μέσων ενημέρωσης που παρουσίαζαν τον κ. Μητσοτάκη ως σωτήρα. Με αιχμηρά πρωτοσέλιδα επισημάναμε εγκαίρως ότι δεν υπήρχε συγκροτημένο σχέδιο, επικρατούσε πανικός και χανόταν ο έλεγχος.

Το πράξαμε εγκαίρως, όπως επιβάλλει το δημοσιογραφικό καθήκον, και δεν ήταν η πρώτη φορά που πήγαμε κόντρα στο ρεύμα. Το τίμημα ήταν να μας κατηγορήσουν η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της (ως συνήθως) για… fake news. Τώρα, με 100 νεκρούς κάθε μέρα, επιτέλους ανακάλυψαν και άλλοι την τραγική αλήθεια. Είναι όμως πολύ αργά.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα