Βουλή: Νομοσχέδιο-σκούπα με διευθετήσεις και ρουσφέτια!

Κατατέθηκε μεσάνυχτα, θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί με διαδικασίες fast track

Δεκάδες εξυπηρετήσεις, διευθετήσεις, παρατάσεις, ακόμα και διατάξεις που «μυρίζουν» ρουσφέτι, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο-σκούπα της κυβέρνησης το οποίο κατατέθηκε μεσάνυχτα Πέμπτης στη Βουλή, με σκοπό να ψηφιστεί την προσεχή Δευτέρα, λίγο πριν από το κλείσιμο του Κοινοβουλίου για τις εορτές.

Η κυβέρνηση δεν έσπασε την κοινοβουλευτική «παράδοση» που θέλει στο τέλος κάθε έτους να ψηφίζονται λογής λογής διατάξεις, καταθέτοντας νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας -υποτίθεται-, το οποίο όμως έχει «φορτωθεί» με εκατοντάδες ρυθμίσεις από σχεδόν όλα τα υπουργεία, άσχετες μεταξύ τους, που είτε επιλύουν θέματα της τελευταίας στιγμής είτε δίνουν παράταση σε προθεσμίες που λήγουν ή υποκρύπτουν λογής λογής ρουσφέτια, μικρότερα ή μεγαλύτερα. Το επίμαχο νομοσχέδιο, μάλιστα, κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με αποτέλεσμα κανείς να μην έχει προλάβει επί της ουσίας να το διαβάσει ολόκληρο, πόσο μάλλον να το μελετήσει προτού εισαχθεί στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και τις νομοθετικές διατάξεις που ρυθμίζουν σε 120 δόσεις τα χρέη των πολιτών προς τους δήμους και σε 24 δόσεις τα αδήλωτα τετραγωνικά. Στο πολυνομοσχέδιο έχει ενσωματωθεί και σωρεία φορολογικών και εργασιακών ρυθμίσεων, όπως η παράταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» έως τις 28 Φεβρουαρίου. Η κατάθεση του νομοσχεδίου και η συζήτησή του με διαδικασίες fast track προκάλεσαν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Ο Σάκης Παπαδόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ελαφρότητα» και «κυβερνητική αβελτηρία» καθώς και για νεοφιλελεύθερη παρέμβαση και σκληρή επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Εν τω μεταξύ, για ερασιτεχνισμό, επιπολαιότητα και ανεπάρκεια κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Μιχάλης Κατρίνης από το ΚΙΝ.ΑΛ., υπογραμμίζοντας ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα και περιλαμβάνει 94 άρθρα, ενώ σκοπιμότητες καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Χρήστος Κατσώτης του ΚΚΕ, ο οποίος ζήτησε την απόσυρσή του.

Η δε Ελληνική Λύση απείλησε ακόμα και με αποχώρηση, καταγγέλλοντας μεθόδευση και επισημαίνοντας ότι το δήθεν νομοσχέδιο Υγείας που κατέθεσε «νύχτα» η κυβέρνηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος «είναι στην πραγματικότητα πολυνομοσχέδιο που εμπλέκει 24 υπουργεία και περιλαμβάνει “φωτογραφικές” εξυπηρετήσεις συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων. Τέτοιες μεθοδεύσεις προσβάλλουν το ίδιο το πολίτευμα», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά. Όσο για το ΜέΡΑ25, επισήμανε ότι επιλέχθηκαν οι κατεπείγουσες διαδικασίες ώστε να μην υπάρχει αντίλογος σε αυτά που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση.

Ομολογία αποτυχίας! «Επιστρατεύουν» τώρα τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ για να βγάλουν τη δουλειά

Ομολογία αποτυχίας των χειρισμών του υπουργού Εργασίας, που έφεραν την εκτόξευση των εκκρεμών συντάξεων σε δυσθεώρητα ύψη, αποτελούν οι διατάξεις που ψηφίζονται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τη Δευτέρα.

Με τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης να φτάνουν τις 400.000, ύστερα από ενάμιση χρόνο απραξίας και παλινωδιών, ο κ. Βρούτσης σπεύδει άρον άρον να θεσπίσει, μεταξύ άλλων, την απόσπαση στον ΕΦΚΑ από άλλους φορείς του Δημοσίου όσων υπαλλήλων μπορούν να διεκπεραιώσουν την απονομή συντάξεων.

Παράλληλα, ο ΕΦΚΑ θα παραιτηθεί από ένδικα μέσα που έχουν ήδη ασκηθεί κατά δικαστικών αποφάσεων και αποφάσεων προσωρινών διαταγών με τις οποίες διατάσσεται η παραμονή ή η επαναπρόσληψη εργαζομένων σε υπηρεσίες του Υπερταμείου.

Επίσης ενδεικτική του πανικού που επικρατεί στις τάξεις του υπουργείου είναι η διάταξη που προβλέπει τη σύναψη συμβάσεων έργου σε συνταξιούχους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ, αλλά και τα έξτρα μπόνους προς τους εργαζομένους για την εκκαθάριση των συντάξεων, που μπορεί να ξεπερνούν τα 7.000 ευρώ.

Από τις υπόλοιπες διατάξεις του υπουργείου Εργασίας ξεχωρίζουν οι εξής:

• Όσοι εργοδότες παίρνουν από τους εργαζομένους τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματικό πρόστιμο.

• Η διαδικασία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού αναβάλλεται για άλλους τέσσερις μήνες. Αντί του Μαρτίου, η τελική απόφαση από τον υπουργό Εργασίας θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο του 2021.

• Παρατείνεται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021, από 31 Δεκεμβρίου που ισχύει σήμερα, η εφαρμογή του μηχανισμού «Συν-Εργασία». Επομένως, επηρεάζεται δυσμενώς και το δώρο του Πάσχα, όπως συνέβη και με το δώρο των Χριστουγέννων.

• Παρατείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 η προθεσμία καταβολής της δόσης του Νοεμβρίου, σε περίπτωση επανένταξης σε καθεστώς ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών, πληγέντων από την πανδημία, οι οποίοι την απώλεσαν κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου έως και Οκτωβρίου 2020.

• Παρατείνεται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021, από 31 Δεκεμβρίου 2020 που ισχύει σήμερα, η ασφαλιστική ικανότητα έμμεσων μελών.

• Παρατείνεται έως τις 28/2/2021, με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης, η ασφαλιστική ικανότητα αυτοαπασχολουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών και ασφαλισμένων στον τ. ΟΓΑ που τυχόν βαρύνονται µε χρεωστικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών τους για τα έτη 2017, 2018 και 2019.

• Μόνο για το 2020 για τους απασχολουμένους σε τουριστικά, επισιτιστικά και άλλα εποχιακά επαγγέλματα μειώνονται από 100 σε 50 τα απαιτούμενα ένσημα για να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας.

• Επεκτείνεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο η αποζημίωση ειδικού σκοπού στους οριζόμενους καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα