Ποιοι (και γιατί) είδαν την πόρτα της εξόδου!

Εκτός κυβέρνησης τρεις υπουργοί και τέσσερις υφυπουργοί. Την πλήρωσαν Θεοδωρικάκος – Βρούτσης

Δύο υπουργοί, ένας αναπληρωτής υπουργός και μόλις τέσσερις υφυπουργοί είδαν την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτση ήταν ένας από αυτούς για τους οποίους η αντικατάσταση ήταν θέμα χρόνου, καθώς η θητεία του χαρακτηρίστηκε από πληθώρα «φάουλ». Δεν ήταν μόνον ο πολλαπλασιασμός των εκκρεμών συντάξεων, που είχε προκαλέσει την οργή ακόμη και των βουλευτών της Ν.Δ., το φιάσκο με τα vouchers της πρώτης καραντίνας, που εισήγαγε πολιτικούς νεολογισμούς στη χώρα, όπως το «σκόιλ ελικίκου», αλλά και η γενικότερη πολιτική στάση του, καθώς φαίνεται ότι είχε και ο ίδιος αποδεχθεί ότι η υπουργική θητεία του έφτανε στο τέλος της. Χαρακτηριστικά είναι όσα διημείφθησαν με την κατάργηση των δωρεάν φαρμάκων για τους συνταξιούχους και τα οποία ανάγκασαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώσει ο ίδιος την επέκτασή τους. Η «προσφορά» της θέσης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στον κ. Βρούτση μπορεί να εκληφθεί μόνον ως προσπάθεια να «χρυσωθεί» το χάπι της αποπομπής του και να μετριαστούν οι πιθανές εσωκομματικές αναταράξεις.

Θ. Καράογλου

Εξίσου σημαντική είναι η αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα του άλλοτε «έμπιστου» Τάκη Θεοδωρικάκου. Στον κ. Θεοδωρικάκο χρεώνεται πλήθος συγκρούσεων με άλλους υπουργούς, όπως η Νίκη Κεραμέως και ο Γ. Γεραπετρίτης, ενώ πολλά ήταν τα παράπονα και από άλλα υπουργεία, τα οποία αναγκάζονταν να προσπαθούν να βρουν τρόπους να παρακάμψουν το υπουργείο Εσωτερικών. Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις του πρώην υπουργού Εσωτερικών με το Μέγαρο Μαξίμου ήταν σε κρίση εν συνόλω και η σχέση της στενής συνεργασίας του κ. Θεοδωρικάκου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε… χαθεί.

Β. Διγαλάκης

Ως εκ τούτου αποφασίστηκε να φορτωθεί σε αυτόν το ζήτημα με τις μάσκες αλλά και άλλες επικοινωνιακές και μη αρρυθμίες. Γι’ αυτό ίσως στην ανάρτηση που έκανε ο Τάκης Θεοδωρικάκος μέσω facebook λίγο μετά την καρατόμησή του δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως συνηθίζεται, αλλά αντιθέτως ο πρώην υπουργός εξέφρασε τις «θερμές ευχές» του στους «συναδέλφους που αναλαμβάνουν το υπουργείο Εσωτερικών» αλλά και ένα «μεγάλο ευχαριστώ» στον κόσμο της Ν.Δ.

Γρ. Ζαριφόπουλος

Εκτός κυβέρνησης βρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος. Παρά την καραμανλική του ταυτότητα, δεν κατάφερε να παραμείνει στη θέση του, γεγονός που προκαλεί δυσαρέσκεια στη συγκεκριμένη μερίδα του κόμματος. Οι υφυπουργοί που αποχωρούν από το κυβερνητικό σχήμα είναι ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος και ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας.

Μ. Κόνσολας

Πικρία από τους κομμένους αλλά και έντονες αντιδράσεις για το σχήμα των 57 μελών!

Από εσωκομματικές γκρίνιες, παράπονα και αντιδράσεις συνοδεύτηκε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με πολλά στελέχη να σφυροκοπούν το Μαξίμου ακόμη και εν δήμω. Αρχικώς, ο Τάκης Θεοδωρικάκος δεν μπόρεσε να κρύψει την πικρία του προς τον πρωθυπουργό.

Ο μέχρι χθες το πρωί υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια από τις ηχηρότερες αλλαγές του κυβερνητικού ανασχηματισμού, στην πρώτη του δήλωση μετά την καρατόμησή του επέλεξε να μην κάνει την παραμικρή αναφορά στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μέσω της επίμαχης ανάρτησής του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Τάκης Θεοδωρικάκος ευχαρίστησε «τον απλό κόσμο της Ν.Δ. για τις μάχες ιδίως στα δύσκολα χρόνια της αντιπολίτευσης», τα «εκατοντάδες στελέχη της Αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα», ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί στον πρωθυπουργό. Εν τω μεταξύ, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος εξέφρασε δημοσίως με πολλαπλές αναρτήσεις του στο twitter τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι το κυβερνητικό σχήμα βαίνει αυξανόμενο.

«57 μέλη έχει το νέο υπουργικό σχήμα. Πρόκειται για ρεκόρ. Δεν είναι αυτό που λέμε μικρό και ευέλικτο σχήμα» έγραψε αρχικά, ενώ με νέα του ανάρτηση ανέφερε δηκτικά πως «32 μέλη έχει το υπουργικό συμβούλιο στη Γαλλία και μόλις 16 στη Γερμανία. Το άθροισμα δεν φτάνει τα μέλη του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου. Κάποιο λάθος κάνουμε».

Πάντως, οι γκρίνιες δεν έλειψαν και από άλλους βουλευτές, ιδίως εκείνους που προέρχονται από τη βόρεια Ελλάδα, καθώς, όπως σχολιάζουν, δεν εντάχθηκαν στο κυβερνητικό σχήμα βουλευτές από τη συμπρωτεύουσα και συνολικά τη Μακεδονία και τη Θράκη, με εξαιρέσεις, όπως ο Σταύρος Καλαφάτης. Ακόμη, εσωκομματικές αντιδράσεις προήλθαν και από το γεγονός πως δεν αξιοποιήθηκαν βουλευτές του περιβάλλοντος του Κώστα Καραμανλή.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα