Διάλογος με τα τουρκικά νταηλίκια να συνεχίζονται!

Νέα πρόκληση χθες στα Ίμια, με ακταιωρό να παρενοχλεί αλιευτικά σκάφη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των Ελλήνων ψαράδων

Ακόμα μία φορά η κυβέρνηση προσπαθεί να βαφτίσει το ψάρι κρέας όσον αφορά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και την επανεκκίνηση των διερευνητικών, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης χαρακτηρίζει το γεγονός ότι συρθήκαμε στο τραπέζι του διαλόγου με το… κοστούμι που έχουν ράψει από κοινού Ε.Ε., Γερμανία και Τουρκία «επιστέγασμα της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής και δικαίωση των κυβερνητικών χειρισμών».

Ο κ. Ταραντίλης θεωρεί διπλωματική επιτυχία το γεγονός ότι οδηγηθήκαμε ολοταχώς στο τραπέζι του διαλόγου, υποκύπτοντας στις πιέσεις της Γερμανίας και της Ε.Ε., που λειτούργησαν ως εντολοδόχοι της Τουρκίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στις διαβουλεύσεις με ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση, προκειμένου να δοθεί τέλος σε μια εκκρεμότητα -την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών- που ταλανίζει τις διμερείς σχέσεις εδώ και δεκαετίες.

Με ποιες προϋποθέσεις;

Αυτό που δεν είπε ο κ. Ταραντίλης είναι με ποιες προθέσεις προσέρχεται στον διάλογο η Τουρκία και κατά πόσο τηρούνται οι προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση για την επανεκκίνηση των διερευνητικών, δηλαδή να απέχει από τις προκλητικές ενέργειες η Αγκυρα και να υπάρχει στο τραπέζι του διαλόγου μόνο ένα θέμα, αυτό του καθορισμού υφαλοκρηπίδας / ΑΟΖ. Όσον αφορά την πρώτη προϋπόθεση, οι Τούρκοι μάλλον δείχνουν να τη γράφουν στα παλιά τους τα παπουτσια, καθώς και χθες, δεύτερη φορά μέσα σε 10 μέρες, τα σκάφη του τουρκικού λιμενικού σώματος αλώνιζαν στα Ίμια και παρενοχλούσαν τους Έλληνες ψαράδες και τα περιπολικά του ελληνικού Λιμενικού Σώματος.

Ταχύτητα

Χθες μια τουρκική ακταιωρός ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα και παρενόχλησε ελληνικά αλιευτικά σκάφη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων. Το τουρκικό σκάφος, με «στοιχεία 101», σύμφωνα με το Kalymnos-news, πέρασε σε απόσταση αναπνοής από την πλώρη αλιευτικού από την Κάλυμνο, κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς, που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή των Ελλήνων ψαράδων. Ανήμερα τα Φώτα, στις 6 Ιανουαρίου, πάλι στα Ιμια, τουρκική ακταιωρός προκάλεσε ζημιά σε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος που είχε σπεύσει για βοήθεια σε καΐκια Ελλήνων ψαράδων. Μάλιστα, οι Τούρκοι, όπως φαίνεται σε βίντεο από το επεισόδιο, όπλισαν και το πενηντάρι πολυβόλο τους, για να εκφοβίσουν τους ψαράδες.

Για τον κ. Ταραντίλη και την ελληνική κυβέρνηση αυτά τα δύο περιστατικά αποτελούν τουρκική πρόκληση ή όχι; Όσον αφορά τη δεύτερη προϋπόθεση, στα θέματα που θα συζητηθούν οι Τούρκοι επιμένουν.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ξεκάθαρα: «Είναι φανερό το τι θα συζητήσουμε στις διερευνητικές επαφές, η ατζέντα είναι γνωστή. Οσα συζητήσαμε στους προηγούμενους 60 γύρους. Συζητούσαμε όλα τα θέματα των διαφορών μας με την Ελλάδα κι από εδώ και πέρα θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα».

Ο Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πορτογάλο ομόλογό του, είπε, μεταξύ άλλων: «Δεν υποχρεούσαι να διαπραγματευτείς, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας, με μια άλλη χώρα, προκειμένου να επεκτείνεις τα χωρικά σου ύδατα. Επεκτείναμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο, χωρίς να διαπραγματευτούμε με τους καλούς μας φίλους τους Ιταλούς ή χωρίς να διαπραγματευτούμε με τους φίλους μας τους Αλβανούς, οι οποίοι, άλλωστε, έχουν προηγουμένως προβεί σε επέκταση χωρίς να διαπραγματευτούν μαζί μας. Αυτό ήταν δικαίωμά τους. Λοιπόν, δεν θα διαπραγματευτούμε επί αυτού με την Τουρκία».

Το θέμα όμως είναι ότι, όπως αποδεικνύεται, στις συνομιλίες στον 60ό κύκλο των διερευνητικών, που διακόπηκαν το 2016, θέμα συζήτησης ήταν και η αιγιαλίτιδα ζώνη. Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021 και έως τότε ίσως εμφανιστούν κι άλλα «αγκάθια», όπως τα διαρκή επεισόδια στα Ιμια ή όπως τα 13 άτομα τουρκικής καταγωγής τα οποία αποβιβάστηκαν στη Ρόδο αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, δήλωσαν «κυνηγημένοι από το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» και ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Βελόπουλος: «Έγκλημα» η έναρξη συζητήσεων! Να μην υπογράψει «το παραμικρό» η κυβέρνηση

Σοβαρές προειδοποιήσεις απευθύνει στην κυβέρνηση η αντιπολίτευση αναφορικά με την επικείμενη επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας – Αγκυρας, επιμένοντας στην ανάγκη να μη διευρυνθεί η ατζέντα.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος άσκησε σφοδρότατη κριτική στην κυβέρνηση, μιλώντας για «έγκλημα», καλώντας τη να μην υπογράψει «το παραμικρό» και σημειώνοντας πως μοναδικός σκοπός του «σουλτάνου» είναι η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. «Το μυαλό μας πρέπει να είναι στις επόμενες γενιές κι όχι στις επόμενες εκλογές» σχολίασε μάλιστα χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Βελόπουλος, προειδοποιώντας πως, εάν γίνουν λάθος χειρισμοί, «θα χάσουμε το μισό Αιγαίο χωρίς να πέσει ούτε μια σφαίρα».

Μάλιστα, ο ίδιος επιτέθηκε και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως δεν είναι «σοβαρή» πρόταση ενός πρωθυπουργού να μιλάει για «κουμπάρες», ενώ χαρακτήρισε «αθλιότητα» να λαμβάνει γνώση η Ελλάδα για τις διερευνητικές εντολές από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης απάντησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, καλώντας τον να μη «βιάζεται» για το αποτέλεσμα των διερευνητικών επαφών και να μην προδιαγράφει τις εξελίξεις.

Εν τω μεταξύ, παρέμβαση στην Ολομέλεια έκανε και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, δηλώνοντας ιδιαίτερα «ανήσυχος» για τις διερευνητικές. «Δεν είναι κακό να συζητάς αλλά τι θετικό μπορεί να προκύψει από τις συνομιλίες όταν πραγματοποιούνται ύστερα από παρέμβαση των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.;» διερωτήθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας πως οι ίδιες δυνάμεις είναι εκείνες που υπονομεύουν την ασφάλεια στην περιοχή με σχέδια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου αλλά και διχοτόμησης της Κύπρου που «όπως όλα δείχνουν παζαρεύονται σε φανερές ή κρυφές συνομιλίες».

Νωρίτερα, σε μια παραδιπλανή αίθουσα του Κοινοβουλίου, στην Επιτροπή Εξωτερικών όπου συζητούνταν το νομοσχέδιο για τα 12 ναυτικά μίλια, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε πως «προϋπόθεση για την ποιότητα του διαλόγου είναι να έχει ως βάση αποκλειστικά το Διεθνές Δίκαιο και όχι την προβολή ισχύος που επιχειρεί η Τουρκία και η ατζέντα να καθοριστεί, όπως ήταν πάντα καθορισμένη, όχι επί θεμάτων κυριαρχίας».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα