Διπλωματικός πυρετός εν όψει της πενταμερούς

Κύπρο και Ισραήλ θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός για διαβουλεύσεις

Έντονη κινητικότητα για το ζήτημα του Κυπριακού παρατηρείται τόσο από την κυπριακή όσο και από την ελληνική πλευρά εν όψει της πενταμερούς διάσκεψης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου στη Νέα Υόρκη. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τη Μεγαλόνησο, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη. Η επίσκεψη εργασίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο θα γίνει τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, οπότε θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στη συνέχεια, μάλιστα, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ισραήλ, όπου θα έχει συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Επί τάπητος θα τεθούν οι διμερείς σχέσεις και η στενότερη συνεργασία των δύο χωρών καθώς και οι εξελίξεις στην περιοχή.

Σημειωτέον ότι το ζήτημα του Κυπριακού απασχόλησε και το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να υποστηρίζει: «Είναι ξεκάθαρο ότι για το Kυπριακό η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις συναντήσεις έχοντας υπόψη την εφαρμογή των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που θέτει το πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Οτιδήποτε ξεπερνά αυτό το πλαίσιο και θεωρεί ότι μπορεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στο νησί της Κύπρου δεν είναι κάτι που μπορεί η Ελληνική Δημοκρατία να στηρίξει σε καμία περίπτωση».

Είχαν προηγηθεί τα σχόλια της αντιπολίτευσης, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο από τον ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό εν όψει της άτυπης πενταμερούς συνάντησης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας επιμένει στην εφαρμογή των πάγιων αποφάσεων του ΟΗΕ «και για τη διζωνική δικοινοτική λύση, αποκρούοντας κατηγορηματικά αντίθετες νέες θέσεις». Ο δε Ανδρέας Λοβέρδος του ΚΙΝ.ΑΛ. χαρακτήρισε «προβληματική» τη στάση της κυβέρνησης, σχολιάζοντας: «Δεν φαίνεται να έχει αντιδράσει στη θέση της Τουρκίας, του Ερντογάν και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών σχετικά με τα δύο κράτη, που παραβιάζει κάθε έννοια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα