Εξώδικο Μιωνή για την κατάντια Σαμαρά

• Ισχυρίζεται ότι σκοπός της «δημοκρατίας» είναι «να κλονιστεί η αξιοπιστία μου ως μάρτυρα στην υπόθεση Novartis», ενώ είχε καταθέσει στη Βουλή πως «για την υπόθεση Novartis δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα»!

• Αποσιωπά την ειδική έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για τη «λίστα Λαγκάρντ» και υπερασπίζεται -ξαφνικά- τη σχέση του με τον πρώην πρωθυπουργό, στον οποίον απέδιδε «αμφιβόλου νομιμότητας» δραστηριότητες!

Εξώδικη δήλωση προς τη «δημοκρατία» και την ιστοσελίδα dimokratianews.gr απέστειλε ο πρωταγωνιστής της «λίστας Λαγκάρντ» Σάμπυ Μιωνής, διαμαρτυρόμενος για άρθρο της 2ας Ιανουαρίου 2021 με τίτλους, αντίστοιχα, «Μαύρη (πολιτική) Πρωτοχρονιά για τον Αντ. Σαμαρά» και «Η δύσκολη Πρωτοχρονιά του μοναχικού Αντ. Σαμαρά».

Ο εξωδίκως καλών διαμαρτύρεται για τμήμα του άρθρου με υπότιτλο «Η εξευτελιστική ταύτιση με τον Σ. Μιωνή της λίστας Λαγκάρντ». Το άρθρο ανέφερε, μεταξύ άλλων: Ο κ. Σαµαράς είχε την έμπνευση να διευρύνει το κατηγορητήριο της Novartis κατά του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης ∆ηµ. Παπαγγελόπουλου µέσω της ψευδομαρτυρίας του πρωταγωνιστή της «λίστας Λαγκάρντ» Σάμπυ Μιωνή. Κατά την παρουσίαση του βιβλίου του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέα Λοβέρδου (όπου ομολογείται εν ψυχρώ η σκευωρία της διασύνδεσης των υποθέσεων Novartis – Μιωνή), ο κ. Σαµαράς ξεπέρασε το όριο του κωμικού. Εξηγείται πώς ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι εισαγγελικές έρευνες για τον Ελληνοϊσραηλινό πρωταγωνιστή της «λίστας Λαγκάρντ» (από το 2012-2013) αποτελούσαν «πρόβα τζενεράλε» και για τη Novartis (του 2018), µε ανάμειξη των ίδιων προσώπων. ∆εν εξήγησε όμως (γιατί το ψέμα και οι φαιδρότητες δεν εξηγούνται) πώς είναι δυνατόν ο κ. Παπαγγελόπουλος, που ήταν συνταξιούχος το 2012-2013, και οι εισαγγελείς, που τότε υπηρετούσαν σε άσχετες θέσεις, να γνώριζαν την υπόθεση Μιωνή. Και πώς μπορούσαν να ασχοληθούν µε τη «λίστα Λαγκάρντ», προβλέποντας ταυτόχρονα και το σκάνδαλο Novartis, που θα αποκαλυπτόταν πολύ αργότερα στις ΗΠΑ, όπου η φαρμακευτική εταιρία αναγκάστηκε να πληρώσει τεράστια πρόστιμα. Οσο οι μέρες περνούν, ο πρώην πρωθυπουργός συνειδητοποιεί ότι το σχέδιο γίνεται μπούμερανγκ. Γιατί κανείς δεν ασχολείται µε το θέμα της Novartis, αλλά µε τις σχέσεις του κ. Σαμαρά µε τον Σ. Μιωνή, τον συνεταίρο του (και σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού) Στ. Παπασταύρου και τον μεγαλοεπιχειρηματία της Θεσσαλονίκης Κ. Χαΐτογλου.

Το δημοσίευμα υπενθύμιζε πως «σύμφωνα µε ειδική έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., ο Μιωνής και οι συνεργάτες του (χρηματιστές και τραπεζικοί) ήταν διαχειριστές τεράστιων ποσών που βρίσκονταν στους λογαριασμούς του κ. Χαΐτογλου. Εν πολλοίς δε, ποσών που δεν δικαιολογούνται από την οικονομική επιφάνεια του Θεσσαλονικιού βιομηχάνου ούτε βέβαια από την προσφυγή του κ. Χαΐτογλου σε έναν τεράστιο δανεισμό που τελικά δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει… Ο κ. Σαµαράς είναι στενότατος φίλος του κ. Χαΐτογλου και οι δεσμοί τους είναι κάτι παραπάνω από αδελφικοί. Το στοιχείο αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό (ίσως είναι και η πιο αθώα και ήπια εκδοχή) τη συγκάλυψη της “λίστας Λαγκάρντ” που επιδίωκε ο κ. Σαµαράς».

Το άρθρο κατέληγε ως εξής: «Το εκπληκτικό είναι ότι, όταν η “δ” αποκάλυψε την έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., ο Σ. Μιωνής έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του και να “καρφώσει” τον Μεσσήνιο πολιτικό και τον Θεσσαλονικιό οικονομικό παράγοντα. Ζήτησε µε εξώδικο να µην κηλιδώνεται µε αναφορές σε “σκοτεινές και αμφιβόλου νομιμότητας δραστηριότητες, τόσο οικονομικές όσο και πολιτικές και κοινωνικές”. Ο κ. Σαµαράς όχι µόνο δεν τόλμησε να απαντήσει στις βαρύτατες κατηγορίες, αλλά επέλεξε (ή αναγκάστηκε, επειδή κάτι φοβάται) να στηρίξει απόλυτα τον Σ. Μιωνή, που τις διατύπωσε. Κατάντια και εξευτελισμός για οποιονδήποτε πολιτικό σε οποιαδήποτε χώρα».

Η άποψη Μιωνή

Στο εξώδικό του ο Σ. Μιωνής κρίνει πως «ο συντάκτης του άρθρου αναφέρεται στο όνομά μου λιβελογραφώντας κατά τρόπο που προσβάλλει την προσωπικότητα, την τιμή και τη φήμη μου, λέγοντας ότι είναι εξευτελιστική για τον Αντώνη Σαμαρά η ταύτιση με το όνομά μου! Μάλιστα, με αναφέρει και πάλι ως τον Σ. Μιωνή της “λίστας Λαγκάρντ”. Αυτή η παντελώς ανυπόστατη και ψευδέστατη αναφορά αποτελεί χυδαία επανάληψη των αμέτρητων συκοφαντικών δημοσιευμάτων της “δ” και “στοιχειοθετεί βάναυση προσβολή στο πρόσωπό μου και στη φήμη μου”, καθώς “ο σκοπός σας και η άοκνη προσπάθειά σας να κλονιστεί η αξιοπιστία μου ως μάρτυρα στην υπόθεση Novartis δεν πρόκειται να επιτύχει”».
Ο Σ. Μιωνής αποδίδει εμπάθεια στον εκδότη της «δ» και αναφέρεται σε άρθρο του Νοεμβρίου 2013 με το οποίο υποστηρίζει ότι «ομολογείται δημόσια ότι ούτε εγώ ούτε οι συνεργάτες και οι οικείοι μου έχουμε οποιαδήποτε εμπλοκή με τη “λίστα Λαγκάρντ”».

Η απάντηση της δημοκρατίας

Ο Σ. Μιωνής χρειάστηκε έναν ολόκληρο μήνα μήπως βρει κάτι ν’ απαντήσει σε άρθρο της 2ας Ιανουαρίου 2021, καθώς μας επέδωσε το εξώδικο στις 2 Φεβρουαρίου. Το προηγούμενο ρεκόρ του στο κοπιαστικό αγώνισμα υπεράσπισης του πρώην πρωθυπουργού ήταν 12 ημέρες, προσπαθώντας να διορθώσει την κατάθεσή του στο Κοινοβούλιο (26/2/20).

Με επιστολή του προς τη Βουλή (10/3/20) ο Σ. Μιωνής τόνιζε πως δεν είχε ποτέ συναντήσει τον κ. Σαμαρά ως πρωθυπουργό, «ξεχνώντας» να αναφέρει την κρίσιμη συνάντησή τους, επί εποχής αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Φεβρουάριο του 2012.
Πέραν αυτών, να θυμίσουμε:

• Πρώτον, ο Σ. Μιωνής, που ισχυρίζεται ότι σκοπός της «δ» είναι «να κλονιστεί η αξιοπιστία μου ως μάρτυρα στην υπόθεση Novartis», είχε καταθέσει, επί λέξει, στη Βουλή πως «για την υπόθεση Novartis δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα»!

• Δεύτερον, βάσει συμφωνίας συμβιβασμού σε βρετανικό δικαστήριο, η «δ» είχε όντως δημοσιεύσει άρθρο για τον Σ. Μιωνή. Κρύβει όμως ότι το άρθρο, βάσει του συμβιβασμού, αναφερόταν σε ισχυρισμούς που ο ίδιος παρέσχε σαν ειλικρινείς, αλλά αποδείχθηκαν ψευδέστατοι με μεταγενέστερα στοιχεία και, κυρίως, με την έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. το 2019.

• Τρίτον, είναι αναμφισβήτητο ότι ο Σ. Μιωνής είναι πρωταγωνιστής της «λίστας Λαγκάρντ». Ο ίδιος και οι συνεργάτες του ήλεγχαν ή διαχειρίζονταν άνω του 55% του ποσών που αναφέρονται σε αυτήν. Εκτός, βέβαια, αν αρνείται τον λογαριασμό 550.000.000 δολαρίων που διαχειριζόταν η συνεργάτις του κυρία Μ. Παντελή ή τα πολλά εκατομμύρια φίλων και πελατών του, όπως ο κ. Χαΐτογλου. Συνολικά, κάπου 1,1 δισ. δολάρια!

• Τέταρτον, το τελευταίο εξάμηνο ο Σ. Μιωνής καλεί (διά εξωδίκων με πιο πρόσφατο στις 8/1/21) τη «δ» να μην κηλιδώνεται με τις «αμφιβόλου νομιμότητας» δραστηριότητες Σαμαρά – Χαΐτογλου. Με το εξώδικο της 2/2/21 περιπλέκει τα πράγματα, δηλώνοντας ότι ο κ. Σαμαράς δεν εξευτελίζεται ταυτιζόμενος με το όνομα Μιωνής. Ο δε πρώην πρωθυπουργός, ούτε μιλιά! Ας αποφασίσουν οι ίδιοι τι και πώς τους συνδέει και ας μας ενημερώσουν για την τελική τους άποψη.
• Πέμπτον, το εξώδικο αποσιωπά το υπόλοιπο άρθρο που αναφέρεται στην πολιτική πορεία του κ. Σαμαρά. Ξεκίνησε υπό τη σκέπη του ευπατρίδη Ευ. Αβέρωφ και συνεχίστηκε με τιμιότητα που παραδέχονταν ακόμα και οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Ωστόσο, μετά το 2012 έφτασε στην κατάντια να κουκουλώνει τη «λίστα Λαγκάρντ» και να στηρίζει αναληθείς ισχυρισμούς του Σ. Μιωνή και συνεργατών του. Στοιχειώδης υποχρέωση μιας εφημερίδας προς το αναγνωστικό κοινό είναι να ενημερώνει για τον δημόσιο βίο ενός πρώην πρωθυπουργού (που παραμένει ενεργός και στρέφεται κατά του νυν πρωθυπουργού) και των επιχειρηματιών που συνδέονται μαζί του. Πρόκειται για άσκηση του δικαιώματος της ελευθεροτυπίας που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα της Ελλάδος. Παλαιότερα η χιτλερική Γερμανία και η σταλινική ΕΣΣΔ και σήμερα η Βόρεια Κορέα και οι ισλαμιστές του ISIS δεν θα μας αναγνώριζαν αυτό το δικαίωμα.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα