Πώς «ψάρευε» από τρεις δομές ανήλικα προσφυγόπουλα!

Μαρτυρίες-σοκ για τη δράση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού στο διαμέρισμα-κολαστήριο του Μεταξουργείου

Ανατριχίλα προκαλούν οι αποκαλύψεις ότι ο συλληφθείς με την κατηγορία των βιασμών κατά συρροή Δημήτρης Λιγνάδης, που κατοικούσε σε διαμέρισμα τελευταίου ορόφου στο Μεταξουργείο, άνοιγε την πόρτα του σπιτιού-κολαστήριου για μικρά παιδιά και σε προσφυγόπουλα!

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα από μαρτυρίες γειτόνων εμπλέκονται τουλάχιστον τρεις δομές ανήλικων προσφύγων που έπαιρναν μέρος σε μαθήματα στο θέατρό του! Το συγκλονιστικό όμως είναι πως πολλά προσφυγόπουλα φέρεται ότι αρνούνταν να πάνε ξανά εκεί. Τι ήταν αυτό που τα έκανε να αρνηθούν να ξανασυναντήσουν τον Λιγνάδη; Τι έκανε το κτήνος του θεάτρου, που ανάγκασε τα παιδιά να μη θέλουν να τον ξαναδούν μπροστά τους;

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, όταν κάποιοι τον είχαν ρωτήσει για τα σούρτα φέρτα των παιδιών, εκείνος τους είχε πει πως συμμετείχε εθελοντικά σε πρόγραμμα μαθημάτων θεάτρου σε αλλοδαπούς. Μετά τους ισχυρισμούς των γειτόνων και ύστερα από έρευνα που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον τρεις δομές ανήλικων προσφύγων μέσω κοινωνικού λειτουργού είχαν κλείσει μαθήματα στο θέατρο του σκηνοθέτη την περίοδο 2017-2018 και ότι από κάθε δομή πήγαιναν 3-4 ασυνόδευτα παιδιά και παρακολουθούσαν τα θεατρικά μαθήματα! Τα πιο πολλά παιδιά σήμερα ζουν στη Γαλλία και μετά τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις υπήρξαν πάρα πολλές αναφορές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εμπλοκή ΜΚΟ σε κυκλώματα εκμετάλλευσης και μαστροπείας ανήλικων προσφύγων. Μάλιστα μία από αυτές τις ΜΚΟ, το όνομα της οποίας ενεπλάκη σε όσα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, είναι η Solidarity Now με επικεφαλής την ξαδέλφη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αντιγόνη Λυμπεράκη!

Μετά το τσουνάμι των αποκαλύψεων για την επαφή που είχε ο Λιγνάδης με ανήλικα προσφυγόπουλα, η ΜΚΟ Solidarity Now έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση με την οποία δηλώνει κατηγορηματικά ότι ουδέποτε είχε εμπλοκή με τον χώρο του θεάτρου, του θεατρικού παιχνιδιού ή με δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχε ο Λιγνάδης. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, εκφράζει τον αποτροπιασμό της για μια ειδεχθή πρακτική που καταχράται κάθε έννοια παιδικής προστασίας, εκθέτει την έννοια της αλληλεγγύης και στοιχειοθετεί όνειδος για κάθε άτομο που συμμετέχει, συνδράμει ή ανέχεται τέτοιες πράξεις. Στην ίδια ανακοίνωση η Solidarity Now εξήγησε πως πραγματοποιεί δράσεις προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων από τον Οκτώβριο 2020, όταν ανέλαβε την ευθύνη για ασυνόδευτα παιδιά 16-18 χρόνων σε διαμερίσματα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη), καθώς και προσωρινή φιλοξενία σε 170 ασυνόδευτα παιδιά σε δομές σε Κοζάνη, Ιωάννινα και Κόνιτσα. Επίσης, προ του 2020, η S.N. παρείχε υπηρεσίες μόνο σε οικογένειες όπου συνεργαζόταν στενά με τους γονείς.

Σε ό,τι αφορά προγράμματα ή δράσεις ανηλίκων, τόσο στις πόλεις όσο και στους καταυλισμούς, η Solidarity Now εφαρμόζει με αυστηρότητα πρωτόκολλα παιδικής προστασίας (Child protection) τόσο σε προληπτική όσο και σε απολογιστική βάση. Τα πρωτόκολλα αυτά μεταφέρουν τη βέλτιστη διεθνή πρακτική σε αυτόν τον τομέα· περιλαμβάνουν ελέγχους για το ποιοι έρχονται σε επαφή με ανηλίκους, την παρουσία τρίτων αλλά και άλλες δικλίδες ασφαλείας.

Η τήρηση των πρωτοκόλλων είναι σχεδιασμένη προκειμένου να αποτρέπει κάθε ενέργεια όπως οι καταγγελλόμενες. Η προστασία των πλέον ευάλωτων ατόμων, όπως τα ασυνόδευτα ανήλικα ή τα προσφυγόπουλα, είναι ύψιστο καθήκον μιας πολιτισμένης κοινωνίας. Οι άνθρωποι της Solidarity Now δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο καθήκον αυτό και τηρούν με σχολαστικότητα τα διεθνή πρότυπα παιδικής προστασίας, με σεβασμό στα παιδιά, λένε στη ανακοίνωση οι επικεφαλής την ΜΚΟ με πρωτεργάτρια την ξαδέλφη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ερμητικά κλειστό το στόμα του Λιγνάδη για τους δύο βιασμούς

H δεύτερη μήνυση και οι τελευταίες καταθέσεις ήταν καταλυτικές. Το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη είναι καταπέλτης, καθώς οι δικαστικές Αρχές θεωρούν ότι, αν μείνει ελεύθερος, είναι πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων. Χθες ο σκηνοθέτης ζήτησε και πήρε προθεσμία ως την Τετάρτη για να ετοιμάσει την απολογία του. Φορώντας σκούφο, προστατευτική μάσκα και χειροπέδες, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του Εθνικού Θεάτρου οδηγήθηκε στην ανακρίτρια προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης χωρίς να κάνει την παραμικρή δήλωση.

Ο κατηγορούμενος κατά τη μεταφορά του στην Ευελπίδων έδειχνε σοκαρισμένος από το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, καθώς το περιεχόμενό του αποτυπώνει γλαφυρά κάθε ανατριχιαστική διάσταση της αποδιδόμενης κατηγορίας για βιασμούς κατά συρροή σε βάρος ανηλίκων. Οι δικαστικοί λειτουργοί που αποφάσισαν ότι πρέπει να περάσουν χειροπέδες στον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη έλαβαν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ειδεχθούς πράξης, αλλά κυρίως την ευαίσθητη ηλικία των δύο θυμάτων.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και μια σειρά από άλλους παράγοντες, όπως η μεθοδική και συστηματική προσέγγιση των ανηλίκων, η καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης με χρήση της επαγγελματικής του ιδιότητας, η άσκηση σωματικής βίας και η χρήση μεθόδων που αναισθητοποιούσαν τα θύματα ή τα καθιστούσαν ανίκανα να αμυνθούν.

Στο ένταλμα επισημαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο κατηγορούμενος χρησιμοποιούσε την ιδιότητα του ηθοποιού με στόχο να βιάζει τα ανήλικα αγόρια, εμφανίζοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα σταθερή και εξακολουθητική ροπή στο συγκεκριμένο έγκλημα.

Φέρεται ότι δημιουργούσε τις κατάλληλες συνθήκες στο σπίτι του ή σε χώρο προσωρινής διαμονής για τη διατήρηση των στενών επαφών του με τους ανηλίκους και για τις ερωτικές πράξεις με παθόντες, κατά κύριο λόγο αλλοδαπούς. Όλα αυτά οδήγησαν τους δικαστικούς λειτουργούς στο συμπέρασμα ότι μπορεί να διαπράξει και άλλα ανάλογα σοβαρά αδικήματα σε βάρος ανηλίκων.

Ο δικηγόρος Νίκος Γεωργουλέας έχει δώσει από χθες το στίγμα για το πού θα κινηθεί η απολογία του σκηνοθέτη, δηλώνοντας ότι «από τη σύντομη ενημέρωση που είχε, η θέση του είναι πλήρης άρνηση και πριν από την απαγγελία της κατηγορίας και μετά».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα