Έντονες αντιδράσεις για τον «κόφτη» στις αναστολές συμβάσεων για τον Μάρτιο

Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει «κόφτη» στις αναστολές συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Μάρτιο.

Φορείς της αγοράς και η αντιπολίτευση καταγγέλλουν ότι οι περιορισμοί που τέθηκαν για πρώτη φορά θα έχουν ως συνέπεια δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δυσμενή θέση λόγω της πανδημίας να μην έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση του ευεργετικού μέτρου μείωσης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας κ. Σταϊκούρα και Χατζηδάκη εισάγει αυστηρές προϋποθέσεις, παρόμοιες με αυτές οι οποίες ισχύουν για τον 6ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής και εξαίρεσαν 435.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Την επανεξέταση των κριτηρίων ζήτησε χθες ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών. «Η υιοθέτηση κριτηρίων, όπως η έναρξη εργασιών πριν από την 1η/1/2018, αποκλείει χιλιάδες νέες επιχειρήσεις από τη χρήση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας, το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις κρίνεται αναγκαίο για την ίδια την επιβίωσή τους» επισήμανε ο Παύλος Ραβάνης.

Άλλο σημείο κριτικής αφορά την προϋπόθεση ότι χρήση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας μπορούν να κάνουν επιχειρήσεις που δεν παρουσιάζουν αύξηση κύκλου εργασιών την περίοδο 1/4 έως 31/12/2020 σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο του 2019.

«Η ρύθμιση αυτή αποκλείει πάνω από 50.000 επιχειρήσεις και ανοίγει τον δρόμο για μαζικές απολύσεις και εκτόξευση της ανεργίας. Είναι παντελώς αυθαίρετη, καθώς αποκλείονται επιχειρήσεις ακόμη και με μικρή αύξηση τζίρου, σε μια περίοδο που εκτιμάται ότι μία στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύει να κλείσει» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα