«Προσοχή» ο Κυριάκος μπροστά στη Γιόχανσον!

Δεν είπε κουβέντα για την ωμή παρέμβασή της στη διαχείριση του Μεταναστευτικού από την Ελλάδα

Μπορεί προχθές η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για Εσωτερικές Υποθέσεις, Ίλβα Γιόχανσον, να απέρριψε εμφατικά το κυβερνητικό αφήγημα περί «κλειστών δομών» για πρόσφυγες και μετανάστες, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή συζήτησή τους, απέφυγε να θίξει το μείζον αυτό ζήτημα.

Όπως έγινε γνωστό, συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την πρόταση της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Η πρόταση αφορά την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος, δυσανάλογο βάρος του οποίου σηκώνουν σήμερα τα κράτη πρώτης υποδοχής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρξε κοινή διαπίστωση των δύο πλευρών πως χρειάζονται ουσιαστικές βελτιώσεις στη βάση της αλληλεγγύης, ώστε να μη μετακυλίεται όλη η ευθύνη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος αποκλειστικά στα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής.

Τονίστηκε επίσης η ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος. Συζητήθηκαν, τέλος, οι εξελίξεις όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο σύμβουλος πρεσβείας Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Επίσης, συμμετείχαν η αναπληρώτρια διευθύντρια της Γενικής Διευθύνσεως της Ε.Ε. για το Μεταναστευτικό DG HOME, επικεφαλής της Task Force της Ε.Ε. Μπεάτε Γκμίντερ και από το επιτελείο της επιτρόπου η Γκόσια Πίρσον.

Με την Ευρωπαία επίτροπο συναντήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, παρουσία των Νότη Μηταράκη και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής εξετάστηκε η εξωτερική διάσταση του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού, καθώς και η εφαρμογή της δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Τέλος, έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε χώρες της Βόρειας Αφρικής. Ειδικά για την Τουρκία έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι δεν δέχεται πλέον επιστροφές από την Ελλάδα, όπως υποχρεούται βάσει των προβλέψεων της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας του 2016, καθώς επίσης ότι το Μεταναστευτικό αποτελεί για τη γείτονα ακόμα ένα εργαλείο στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της. Επισημάνθηκε ότι η εφαρμογή της κοινής δήλωσης θα πρέπει να καλύπτει και τον Εβρο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα