Παρακάλια του Μητσοτάκη στους Λίβυους που έσπευσαν να τα δώσουν όλα στον Ερντογάν

Ο αγώνας δρόμου της ελληνικής διπλωματίας να αποκαταστήσει μέσα σε μία εβδομάδα τις σχέσεις με τη Λιβύη επιβεβαίωσε τον κανόνα ότι στην εξωτερική πολιτική οι κινήσεις που γίνονται για το θεαθήναι πληρώνονται ακριβά στο ταμείο. Την ίδια στιγμή που η πολιτική ηγεσία της χώρας ανεβοκατέβαινε πυρετωδώς σε διάστημα λίγων ημερών τη διαδρομή Αθήνα – Βεγγάζη, παρακαλώντας ουσιαστικά για ένα θετικό αποτέλεσμα, ο Ερντογάν υποδεχόταν στην Αγκυρα τον μεταβατικό πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά, ο οποίος, συνοδευμένος από το υπουργικό συμβούλιο της χώρας του, υπέγραψε σειρά συμφωνιών, οικονομικής κυρίως συνεργασίας, με την Τουρκία.

Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο ο οποίος κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μιλούσε για τα εθνικά συμφέροντα της Λιβύης, δικαιολογώντας ουσιαστικά το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Σε αντίθεση με τη νεφελώδη στάση του έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης συναντήθηκε με Τούρκους επιχειρηματίες, οι οποίοι, όπως δήλωσε με βεβαιότητα, θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας του. Η επίσκεψη Ντμπεϊμπά στην Αγκυρα, όπως επισήμανε ο Ερντογάν, επιβεβαιώνει τις διμερείς συμφωνίες Λιβύης και Τουρκίας. Σημειώνεται ότι ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης είναι ένθερμος οπαδός του τουρκολιβυκού μνημονίου, κάτι που επανέλαβε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Μητσοτάκη.

Κατόπιν τούτων η Αθήνα δεν απέφυγε τη γελοιοποίηση, καθώς την ώρα που ο Δένδιας ευχαριστούσε στη Βεγγάζη τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης Αλ Κατράνι, τον οποίο θεωρεί εκφραστή της «διαφορετικής Λιβύης» για τις θέσεις του στο ζήτημα του παράνομου μνημονίου Σάρατζ – Ερντογάν, ο επικεφαλής της νέας μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας Ντμπεϊμπά επιβεβαίωνε την πίστη του σε αυτό και τις φιλικές διαθέσεις του προς την Τουρκία, προκαλώντας αμηχανία στην ελληνική πλευρά.

Ως εκ τούτου αναρωτιέται κανείς τι ακριβώς αναμένεται να προκύψει από τη σημερινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του προεδρικού συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αλ Μένφι.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα