Άρχισε χθες η πενταμερής «παγίδα» για το Κυπριακό!

Ερωτήματα για τη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς, αφού οι Τούρκοι απαιτούν τη λύση των δύο κρατών

Άρχισε χθες η άτυπη πενταμερής διάσκεψη-παγίδα για το Κυπριακό, στην οποία κανείς δεν κατάλαβε γιατί προσήλθαν η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά, από τη στιγμή που οι Τούρκοι σε κάθε τόνο διαφημίζουν πως μοναδικός τους σκοπός είναι να θέσουν στο τραπέζι τη λύση των «δύο κυρίαρχων κρατών». Μια απαίτηση που έχει ως τελικό στόχο να υποχρεώσει την Κυπριακή Δημοκρατία να δεχθεί επώδυνους συμβιβασμούς για να… προλάβει τα «χειρότερα». Ακόμη και η αποδοχή της τουρκικής απαίτησης για τη μη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έγινε αποδεκτή, με αποτέλεσμα αυτή να μη βρίσκεται εκεί όπου ένα κράτος-μέλος της συζητά εάν θα λάβει μελλοντικά κάποια άλλη μορφή.

Η συμμετοχή χαμηλόβαθμων αξιωματούχων της Ε.Ε. -χωρίς ρόλο, αλλά μόνον με την ευχέρεια να συναντηθούν με κάποια πλευρά- δεν μπορεί να χρυσώσει το χάπι. Ξεχνώντας ότι το Κυπριακό είναι θέμα κατοχής και εισβολής, το μόνο που πετυχαίνουν αυτού του είδους οι «συνδιασκέψεις» δεν είναι τίποτε άλλο παρά να «θεμελιώνουν» περαιτέρω τουρκικά δικαιώματα, αφού κάθε φορά η Τουρκία ξεκινά από εκεί που σταμάτησε την προηγούμενη όσον αφορά τις απαιτήσεις της. Οι εργασίες της διάσκεψης άρχισαν με συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα.

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακά μέσα, σε δηλώσεις του ο Τατάρ μετά το τέλος της συνάντησης ανέφερε στους δημοσιογράφους πως επρόκειτο για μία εποικοδομητική συνάντηση. Η ομάδα του γ.γ. και ο ίδιος, είπε ο Ερσίν Τατάρ, έλαβαν υπόψη αυτά που τους ανέφερε. «Δεν χρειάζεται να σας επαναλάβω τι είπαμε. Διατηρήσαμε τις θέσεις μας. Άλλωστε και ο ίδιος γνωρίζει ότι εμείς είμαστε οι όμηροι συνεχώς στην Κύπρο. Τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά τις κατεύθυνε ο ίδιος» συμπλήρωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Ακολούθησε περίπου στις 6 το απόγευμα η συνάντηση του κ. Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ο Νίκος Αναστασιάδης συνοδεύεται στη Γενεύη από τους αρχηγούς των περισσότερων κομμάτων της Κύπρου, με τους οποίους ήταν προγραμματισμένο μετά το τέλος της συνάντησής του με τον γ.γ. του ΟΗΕ εθνικό συμβούλιο προκειμένου, προφανώς, να συζητηθούν τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Νίκος Δένδιας θα συμμετέχει στις προγραμματιζόμενες συνεδριάσεις της Ολομέλειας της άτυπης πενταμερούς σήμερα, Μ. Τετάρτη, και τη Μ. Πέμπτη, ενώ θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο των διμερών διαβουλεύσεων του κ. Γκουτέρες με τους συμμετέχοντες.
Προγραμματισμένη ήταν συνάντησή του και με τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη.

Χθες πάντως συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πέντερσεν. «Συζητήσαμε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στο έργο του ειδικού απεσταλμένου και τις προσπάθειες του ΟΗΕ, στη βάση της Απόφασης 2254 ΣΑ του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή» αναφέρει ο Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα