«Μεγάλος Αδελφός» το κορονο-διαβατηριο!

Σοβαρές αποκαλύψεις αυστριακής εφημερίδας για συστηματικό φακέλωμα προσωπικών δεδομένων

Πολύς λόγος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για το «πράσινο διαβατήριο», το έγγραφο δηλαδή που θα επιτρέπει, όπως λένε οι αρμόδιοι, να κινούμαστε -κατ’ επέκταση, και να ταξιδεύουμε- ελεύθερα, αφού έχουμε εμβολιαστεί κατά του νέου κορονοϊού. Και αν οι διαβουλεύσεις περισσεύουν τον καιρό αυτό, κανείς δεν έχει μπει στον κόπο να εξηγήσει στους πολίτες τη νέα επιχείρηση «φακελώματος» των προσωπικών τους δεδομένων, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ήδη στην Αυστρία, που προωθεί την πιο ακραία εκδοχή αυτού του «διαβατηρίου», υπάρχουν αντιδράσεις για το θέμα και η ιστορική εφημερίδα «Wiener Zeitung» φιλοξενεί σχετικό ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της. «Το κορονο-διαβατήριο συνδέεται με το εισόδημά σου» ήταν ο τίτλος, ενώ το ρεπορτάζ σημείωνε ότι ακτιβιστές για την προστασία των προσωπικών δεδομένων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για παραβίαση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων. Ο λόγος; Τα στοιχεία των εμβολιασθέντων, αφού καταγραφούν, θα περνούν ακολούθως σε μια άλλη βάση δεδομένων, στην οποία θα υπάρχει διασύνδεση με άλλες προσωπικές πληροφορίες.

Πληροφορίες που θα σχετίζονται με το ιστορικό του εργασιακού βίου καθενός, με το εισόδημά του, με τις περιόδους κατά τις οποίες έμεινε άνεργος, με το εκπαιδευτικό υπόβαθρό του κ.ά. «Σχεδόν όλοι οι τομείς της ζωής μας θα ελέγχονται σε αυτή τη βάση δεδομένων» προειδοποιούν οι ακτιβιστές, οι οποίοι υποστηρίζουν επίσης ότι το επιχείρημα της ψευδωνυμοποίησης που χρησιμοποιούν οι υπεύθυνοι είναι σαθρό. «Η πρακτική αυτή», λένε, «είναι εντελώς αναποτελεσματική, καθώς οι άνθρωποι καθίστανται σαφώς αναγνωρίσιμοι βάσει του συνδυασμού των χαρακτηριστικών αυτής της βάσης δεδομένων». Παράλληλα, τονίζουν ότι πρόσβαση απεριόριστη σε όλο αυτό τον… θησαυρό data θα έχουν και άνθρωποι ή υπηρεσίες στα οποία δεν μπορεί ουσιαστικά να υπάρξει οποιοσδήποτε έλεγχος.

Το πλαίσιο αυτό, λοιπόν, «δημιουργεί τεράστιες δυνατότητες κατάχρησης εξουσίας στη διαχείριση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων», τονιζόταν στο ρεπορτάζ, με τις οργανώσεις για την προστασία τους να λένε ότι, αν δεν υπάρξει τροποποίηση του πλαισίου από το αυστριακό υπουργείο Υγείας, τότε θα προσφύγουν στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, για να μπει τέλος στον νέο εφιάλτη που εμφανίζεται με την παρουσία του «Μεγάλου Αδελφού».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα