Διπλό χαστούκι: ΗΠΑ και Σλοβακία αποσύρθηκαν από τουρκική άσκηση

Η Άγκυρα είχε ύπουλα εντάξει και κατοχικές δυνάμεις του ψευδοκράτους

Ένα μεγαλοπρεπές «άδειασμα» επιφύλασσαν τελικά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Αμερικανοί και Σλοβάκοι, μετά την ύπουλη πρωτοβουλία του να εντάξει στη στρατιωτική άσκηση «Anadolu Ankasi 2021» και δυνάμεις κατοχής του ψευδοκράτους. Χθες οι Σλοβάκοι ανακοίνωσαν ότι αποσύρονται από την άσκηση, όπως είχαν κάνει άλλωστε μία μέρα νωρίτερα και οι Αμερικανοί, έπειτα από το σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Ο επικεφαλής της σλοβακικής διπλωματίας Ιβάν Κόρκοκ είχε μάλιστα σύντομη συζήτηση -στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λισαβόνα- με τον Νίκο Δένδια, στην οποία του ανακοίνωσε την απόφαση να αποσύρει τις δυνάμεις της χώρας του από την άσκηση, που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί από τις 24 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου. Ο Κόρκοκ δεν παρέλειψε να τονίσει, μάλιστα, την προσήλωση της χώρας του στο Διεθνές Δίκαιο και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του και ευχαρίστησε τον Σλοβάκο ομόλογό του για την άμεση αντίδραση.

Όπως έγραφε χθες η τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από την Τετάρτη για τον ίδιο ακριβώς λόγο, καθώς διέκριναν -αν και αργά- τις εμφανείς βλέψεις του Ερντογάν να δημιουργήσει τετελεσμένα για τη νομιμοποίηση των Τουρκοκυπρίων. Και ενώ οι σύμμαχοι μας δικαίωσαν με τη στάση που τήρησαν, παραμένει απορίας άξιον πώς γίνεται να μη γνώριζαν εξαρχής με ποιους θα πραγματοποιήσουν από κοινού τη στρατιωτική άσκηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποχώρηση ΗΠΑ και Σλοβακία από την τουρκική στρατιωτική άσκηση ήλθε λίγες ώρες αφότου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε θεαματικό άνοιγμα προς τις ΗΠΑ, ανακοινώνοντας τη μεγάλη στροφή της χώρας του στην πολιτική της απέναντι στην Ουάσινγκτον. Ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με στελέχη μεγάλων εταιριών των ΗΠΑ εξέφρασε την ελπίδα ότι μια επικείμενη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν θα ανοίξει μια «νέα εποχή» στις σχέσεις Αγκυρας και Ουάσινγκτον, αφήνοντας πίσω την ένταση που τις διακατέχει από το 2016. Εντούτοις τα «αγκάθια» παραμένουν, όπως είναι η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 από την Αγκυρα, που εξόργισε την Ουάσινγκτον, η οποία σε απάντηση απέκλεισε την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής των αμερικανικών αεροσκαφών F-35. Φαίνεται όμως ότι, καθώς η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα, ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να ρίξει τους τόνους με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενδεχομένως με την ελπίδα να προσελκύσει νέους επενδυτές.

Να αναφερθεί ότι Μπάιντεν και Ερντογάν έχουν επικοινωνήσει μόνο μία φορά από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος ανέλαβε τα καθήκοντά του, όταν ο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του, σε τηλεφωνική τους συνομιλία στις 23 Απριλίου, ότι θα χαρακτηρίσει Γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων, κίνηση που είχε προκαλέσει την τουρκική καταδίκη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα