Εμπαιγμός της κυβέρνησης με τα χρέη στους στρατιωτικούς

Οργή κατά Σκυλακάκη, που δεν υπογράφει τις αποφάσεις για τις οικονομικές διευθετήσεις του προσωπικού του ΥΕΘΑ

Με την έλευση της Ν.Δ. στην εξουσία το 2019, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν εναποθέσει στη νέα κυβέρνηση τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο.

Παρότι έχουν περάσει περίπου δύο χρόνια από τις εκλογές, σχεδόν τίποτε δεν έχει υλοποιηθεί. Οι στρατιωτικοί, μάλιστα, καταγγέλλουν ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας είναι το μοναδικό υπουργείο που δεν έχει καταθέσει στη Βουλή ούτε ένα νομοσχέδιο για τα δεκάδες θέματα που απασχολούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα περισσότερα όμως ερωτήματα -και την οργή των στρατιωτικών- προκαλεί η στάση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος αρνείται να υπογράψει τις αποφάσεις που απαιτούνται για τις οικονομικές διευθετήσεις του προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Με βροχή από ανακοινώσεις και επιστολές, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων ζητούν αυτά που δικαιούνται (και έχουν ψηφιστεί στο παρελθόν), αλλά ουδείς τους απαντά! Για όλους τους κλάδους των εργαζομένων ισχύει η αποζημίωση των υπερωριών. Το αυτονόητο όμως δεν εφαρμόζεται στις Ένοπλες Δυνάμεις (στρατιωτικό προσωπικό). Το πιο εξοργιστικό όμως είναι ότι, ενώ από το 2017 έχει ψηφιστεί η πρόβλεψη για τη νυχτερινή αποζημίωση των υπηρεσιών με το… υψηλό ποσό των 2,77 ευρώ την ώρα, αυτή αγνοείται εδώ και τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για κοροϊδία και εμπαιγμό που συνεχίζει η Ν.Δ., παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, υπάρχει από το 2016 ψηφισμένος νόμος, σύμφωνα με τον οποίο η ημερήσια αποζημίωση για όλο τον δημόσιο τομέα είναι στα 40 ευρώ, πάλι όμως και μόνο για τις Ενοπλες Δυνάμεις παραμένει μεικτά στο ύψος των 29 ευρώ. Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς δίνονται συνεχώς παρατάσεις για τη μη εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου.

Άλλη μία εξοργιστική περίπτωση είναι η εξής: Πρώτη φορά στα χρονικά των Ενόπλων Δυνάμεων -και όχι μόνο- αξιωματικοί πληρώνονται και αποστρατεύονται (οικονομικά) με βαθμό υπαξιωματικού. Ενώ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έχει αποστείλει πρόταση τροπολογίας εδώ και πέντε μήνες, ώστε οι αξιωματικοί προελεύσεως ΕΠΥ να πληρώνονται με τον βαθμό που αποστρατεύονται, το υπουργείο Οικονομικών αρνείται να φέρει την τροπολογία για ψήφιση στη Βουλή. Το τραγελαφικό όμως είναι ότι οι κρατήσεις για τις προαγωγές γίνονται κανονικά, ενώ συνεχίζουν να πληρώνονται με δύο μισθολογικά κλιμάκια πιο κάτω και σε διαφορετική κατηγορία. Σημειώνεται ότι όλο αυτό το θέμα θα έπρεπε να είχε επιλυθεί από το καλοκαίρι του 2019. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να δημιουργείται αναστάτωση και αίσθημα απαξίωσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το βοήθημα ΒΟΕΑ αφορά τα τέκνα των στρατιωτικών και καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας του τέκνου με ένα ποσό που αναλογεί στις κρατήσεις που έχουν γίνει στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αντί όμως να παίρνουν το ποσό εφάπαξ, όπως προβλέπει ο νόμος, εδώ και τέσσερα χρόνια δίνεται μόνο προκαταβολή, ενώ αναμένεται ακόμη η συγκρότηση επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών και του Μετοχικού Ταμείου Στρατού για την επίλυση του προβλήματος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα