Περίεργη εξέλιξη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ερωτήματα για την αυτοεξαίρεση Λιανού από συνεδρίαση της Ολομέλειας που εξέταζε την υπόθεση αθέμιτων πρακτικών του πρακτορείου «Άργος»

Ξάφνιασμα προκάλεσε χθες το πρωί το πρωτοφανές γεγονός ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ζήτησε την εξαίρεσή του από συνεδρίαση της Ολομέλειας, και το αίτημα έγινε δεκτό. Συγκεκριμένα, ο πρώην ακαδημαϊκός Ιωάννης Λιανός, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας που εξέταζε την κύρια υπόθεση για την τέλεση αντιανταγωνιστικών πρακτικών του πρακτορείου διανομής «Άργος» (ευρύτερων συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη), ζήτησε να απέχει από τη διαδικασία για λόγους ευπρέπειας! Τη θέση του προέδρου της Ολομέλειας, μάλιστα, ανέλαβε η αντιπρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Καλλιόπη Μπενετάτου.

Όμως, η χθεσινή συνεδρίαση δεν ήταν η πρώτη στο πλαίσιο της διαδικασίας, αλλά η τέταρτη, καθώς η έναρξη εκδίκασης της υπόθεσης έγινε στις 13 Μαΐου. Είναι δυνατόν σε μια διαδικασία που προσομοιάζει με αυτήν των δικαστηρίων να αλλάζει η σύνθεση στα μισά; Δεν πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία από την αρχή;

Για να διασωθεί, πλέον, η εικόνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού πρέπει άμεσα να ανακοινωθεί ποιοι είναι οι λόγοι ευπρέπειας που επικαλέστηκε ο κ. Λιανός, αλλά και πότε ανέκυψαν. Έγινε κάτι πριν από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης; Εγιναν κάποιες συζητήσεις που τον παρακίνησαν να πάρει αυτή την απόφαση; Δέχτηκε πιέσεις; Αυτό θα ήταν ένα εξαιρετικά ανησυχητικό φαινόμενο για θεσμικό εκπρόσωπο.

Από την άλλη, εάν οι λόγοι ευπρέπειας ανέκυψαν κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, τότε ο πρόεδρος όφειλε να έχει καταθέσει το αίτημά του νωρίτερα.

Διαφορετικά, μπορεί να μιλάμε ακόμη και για περίπτωση κακοδικίας σε μια εξαιρετικά κρίσιμη υπόθεση για τον Τύπο και την ελευθεροτυπία, καθώς από τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές του «Άργους» πλήττεται σήμερα μεγάλο μέρος των εκδοτικών επιχειρήσεων.

Γεγονός, πάντως είναι πως, εξαιτίας αυτού του περιστατικού η κορωνίδα των διαδικασιών της Ανεξάρτητης Αρχής κινδυνεύει να χαρακτηριστεί αφερέγγυα και διάτρητη, αν όχι και άκυρη. Ερωτήματα, επίσης, δημιουργεί το γεγονός πως ο κ. Λιανός στην πραγματικότητα θα απέχει από την Ολομέλεια της μίας εκ των μόλις δύο σημαντικών υποθέσεων που πρέπει να κριθούν από την επιτροπή το επόμενο διάστημα.

Είναι δυνατόν η απόφαση για αυτή την τόσο σημαντική υπόθεση να μην εκδοθεί από τον ίδιο; Τι μηνύματα μεταφέρονται από αυτό το γεγονός για την προεδρία του, αλλά και για την ανεξαρτησία της επιτροπής; Αλήθεια, ο κ. Λιανός προσπαθεί να διαφύγει τις συγκεκριμένες ευθύνες για να συνεχίσει απρόσκοπτα τη θητεία του ή ετοιμάζεται να επιστρέψει στα ακαδημαϊκά έδρανα, όπου διέγραψε λαμπρή πορεία;

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα