«Στον αέρα» η α’ κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών – Μείωσαν τις αντικειμενικές σε περιοχές με βίλες και πισίνες

Δεν έχει προχωρήσει η άτυπη συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζών για «πάγωμα» (εννέα μηνών) των πλειστηριασμών

Καμία προστασία για την πρώτη τους κατοικία δεν έχουν εδώ και λίγες ημέρες χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς η συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών με τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων για «πάγωμα» των πλειστηριασμών έληξε στις 30 Ιουνίου.

Στο εξής κανένα ευάλωτο νοικοκυριό δεν τυγχάνει προστασίας και ανά πάσα στιγμή μπορεί να κινηθούν οι διαδικασίες πλειστηριασμού του ακινήτου τους, παρά το γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο στις αρχές Ιουνίου (μέσω άτυπης ενημέρωσης) είχε αναφέρει ότι βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις τράπεζες για επέκταση του «παγώματος» για ένα διάστημα εννέα μηνών, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο ιδιωτικός φορέας διαχείρισης ακινήτων, στον οποίο θα περνούν τα ακίνητα των οφειλετών που καταθέτουν αίτηση πτώχευσης.

Μάλιστα, υπάρχουν οικονομικά ευάλωτοι πολίτες με δάνειο α’ κατοικίας, οι οποίοι απέστειλαν τις τελευταίες ημέρες στην τράπεζα ή τον διαχειριστή του δανείου τους την τελευταία δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1 και τη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9, όπως είχε συστήσει το υπουργείο Οικονομικών, για να αποδείξουν ότι ανήκουν στα ευάλωτα νοικοκυριά και να ανασταλεί ο πλειστηριασμός της α’ κατοικίας τους. Ενώ η άτυπη συμφωνία δεν έχει ανανεωθεί, οι απαντήσεις που λαμβάνουν είναι ότι δεν υπάρχει καμιά νέα ενημέρωση για περαιτέρω «πάγωμα» των πλειστηριασμών.

Ποιοι είναι ευάλωτοι

Σημειώνεται ότι τα ευάλωτα νοικοκυριά προσδιορίζονται με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και συγκεκριμένα:

■ Αγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 7.000 ευρώ και αντικειμενική αξία κατοικίας που δεν ξεπερνά τα 120.000 ευρώ.

■ Εγγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 10.500 ευρώ και αξία ακινήτου έως 135.000 ευρώ.

■ Οικογένειες με 1 παιδί που διαθέτουν εισόδημα έως 14.000 ευρώ και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, και

■ οικογένειες με 2 παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 17.500 ευρώ και αντικειμενική αξία ακινήτου έως 165.000 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και στην περίπτωση που κυβέρνηση και τράπεζες είχαν προχωρήσει σε αναθεώρηση της άτυπης συμφωνίας για «πάγωμα» των πλειστηριασμών αρκετά ευάλωτα νοικοκυριά που διαμένουν σε περιοχές στις οποίες παρατηρείται αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα κινδύνευαν να βρεθούν ούτως ή άλλως εκτός της προστασίας, αφού η αξία της περιουσίας τους θα αυξηθεί λόγω των νέων τιμών. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα αναμένεται να τεθεί ξανά στο τραπέζι την ερχόμενη Τρίτη κατά τη διάρκεια της νέας σύσκεψης του υπουργείου Οικονομικών με τις διοικήσεις των τραπεζών, η οποία πραγματοποιείται κάθε εβδομάδα. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η όποια συμφωνία δεν πρόκειται να περιληφθεί σε κάποιο σχέδιο νόμου, καθώς θα παραμείνει σε προφορικό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών.

Μείωσαν τις αντικειμενικές σε περιοχές με βίλες και πισίνες

Λαβράκια βγάζει η ανάρτηση του ψηφιακού χάρτη για τις νέες αντικειμενικές αξίες (valuemaps.gov.gr), στον οποίο οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις τρέχουσες αξίες με εκείνες που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το υπουργείο Οικονομικών και θα τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2022.

Σε περιοχές «φιλέτα» οι νέες αντικειμενικές τιμές παρουσιάζονται μειωμένες σημαντικά, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες τους να καταβάλλουν στο εξής πολύ χαμηλότερους φόρους, ενώ την ίδια ώρα εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι σε λαϊκές γειτονιές θα έχουν σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις από το νέο έτος.

Πρόκειται για μία άκρως προκλητική απόφαση, καθώς στις εν λόγω περιοχές, που αποτελούν συνώνυμο της χλιδής και των ακριβών ακινήτων, κυριαρχούν οι πανάκριβες μονοκατοικίες εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, με πισίνες και τεράστιους εξωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται πως μία στις δύο περιοχές της χώρας παρουσιάζουν αύξηση των αντικειμενικών τιμών, με το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων να αποτελείται πλέον από 13.808 ζώνες, αντιπροσωπεύοντας το 98% του πληθυσμού, από 85% που ήταν μέχρι πριν από τη μεταρρύθμιση, καθώς πολλές περιοχές της επικράτειας ήταν εκτός συστήματος.

Πιο… «φθηνή» η Εκάλη!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περιοχή της Εκάλης, που από τα 3.850 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο οι αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν δείχνουν μείωση κατά 350 ευρώ/τ.μ., στα 3.500 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στην περιοχή θα έχουν μείωση σε 20 φόρους, οι οποίοι επηρεάζονται από τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Παράλληλα με την ανακοίνωση της μείωσης το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αποδείξει ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι τιμές ήταν υψηλές και οι αξίες των συγκεκριμένων ακινήτων είναι τελικά χαμηλότερες.

Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες στην πασίγνωστη οδό Ρόδων στην Εκάλη, που φημίζεται για τα πανάκριβα ακίνητα που έχουν οικοδομηθεί, θα κληθούν να καταβάλουν χαμηλότερους φόρους, ενώ η αξία του ακινήτου τους θεωρητικά θα μειωθεί από την Πρωτοχρονιά του 2022, καθώς η εμπορική τιμή τους εξισώνεται με τις αντικειμενικές αξίες.

Αυτό σημαίνει πρακτικά (με βάση τα κριτήρια που καθορίζουν μια αντικειμενική τιμή) πως για ένα νεόδμητο διαμέρισμα πρώτου ορόφου 100 τετραγωνικών, από τα 385.000 ευρώ, η νέα του τιμή θα είναι 350.000 ευρώ, δηλαδή η τιμή του θα μειωθεί κατά 35.000 ευρώ. Ωστόσο, σε αυτή την περιοχή οι τιμές είναι πολλαπλάσιες, καθώς υπάρχουν κυρίως μονοκατοικίες, ενώ οι τιμές που διατίθενται στην αγορά είναι πολύ υψηλότερες.

Κηφισιά, Φιλοθέη, Ελληνικό

Η περιοχή της Εκάλης δεν είναι το μοναδικό παράδοξο παράδειγμα, καθώς υπάρχουν και άλλες περιοχές της Αττικής, που θεωρούνται οι πλέον ακριβές για να αγοράσει κάποιος ένα ακίνητο, το οποίο κοστολογείται σε τιμές πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ και παρουσιάζουν μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η περιοχή της Φιλοθέης, όπου η ανώτατη τιμή ζώνης από τα 4.700 ευρώ το τετραγωνικό σήμερα μειώνεται στα 4.000 ευρώ, μια πτώση της τάξεως του 14,9%. Για παράδειγμα, στην οδό Μπουμπουλίνας στη Φιλοθέη, που σήμερα διαθέτει αντικειμενική τιμή ζώνης 4.700 ευρώ. Από το 2022 οι νέες αξίες θα αποκλιμακωθούν κατά 750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, στα 3.950 ευρώ.

Στο Ελληνικό, μια περιοχή που παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με προοπτικές περαιτέρω ανόδου λόγω της επένδυσης στην περιοχή, η ανώτατη τιμή ζώνης μειώνεται κατά 150 ευρώ το τετραγωνικό και από τα 2.800 ευρώ σήμερα θα βρεθεί στα 2.650 ευρώ. Αν και στις περισσότερες τιμές ζώνης οι τιμές εκτοξεύονται, υπάρχουν περιοχές «φιλέτα» στην περιοχή που παρουσιάζουν μείωση. Για παράδειγμα, ακριβώς πριν από τη μαρίνα Γλυφάδας, σε ορισμένα οικοδομικά τετράγωνα που περιτρυγυρίζονται από γνωστά νυχτερινά κέντρα, που ανήκουν διοικητικά στον Δήμο Ελληνικού, οι τιμές μειώνονται στα 2.650 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο από τα 2.800 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Επίσης στην Κηφισιά παρουσιάζεται μείωση των τιμών έως και 34,8%, καθώς η κατώτατη τιμή ζώνης διαμορφώνεται στα 750 ευρώ το τετραγωνικό από τα 1.150 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ η ανώτατη τιμή στην ίδια περιοχή μειώνεται από τα 3.500 ευρώ το τετραγωνικό στα 3.250 ευρώ.

Αυξήσεις σε λαϊκές περιοχές

Στον αντίποδα, το υπουργείο Οικονομικών εκτόξευσε τις αντικειμενικές αξίες σε λαϊκές περιοχές, κάνοντας πιο ακριβούς μια σειρά από φόρους που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες των εν λόγω περιοχών. Για παράδειγμα, στο Χαϊδάρι η κατώτατη τιμή ζώνη αυξάνεται κατά 23,5%, στα 1.050 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ η ανώτατη τιμή εκτοξεύεται κατά 46,2%, από τα 1.300 ευρώ το τετραγωνικό στα 1.900 ευρώ.

Αντίστοιχα, σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, το Περιστέρι, η κατώτατη τιμή αυξάνεται κατά 18,8%. Η ανώτατη τιμή ζώνης κινείται ανοδικά κατά 400 ευρώ το τετραγωνικό από τα 1.150 ευρώ στα 1.550 ευρώ, μια αύξηση της τάξεως του 34,8%.

Στα… παράδοξα των νέων αντικειμενικών θα πρέπει να συμπληρωθεί και το Κερατσίνι, μια περιοχή που θα δει τις τιμές ζώνης να εκτοξεύονται έως 31,6% καθώς οι αξίες αυξάνονται από τα 950 ευρώ το τετραγωνικό στα 1.250 ευρώ.

Εκτόξευση των τιμών παρατηρείται σε ακόμα μία λαϊκή περιοχή, το Καματερό, στο οποίο η  κατώτατη τιμή αυξάνεται κατά 62,5% και η ανώτατη κατά 52,6%.

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα