Χλιαρή αντίδραση Κυριάκου στη χυδαία πρόκληση Ερντογάν

Η Τουρκία δημιουργεί τετελεσμένα και η κυβέρνηση φοβάται να απαντήσει δυναμικά. Ο «σουλτάνος» και η Μέρκελ έπιασαν πάλι κορόιδο τον Μητσοτάκη

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε βαθύ ύπνο την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις, μετά τις εξαγγελίες Ερντογάν, παρομοιάζονται με νέο «Αττίλα». Ο «σουλτάνος» και η Μέρκελ έπιασαν πάλι κορόιδο τον Μητσοτάκη που ούτε λέξη δεν είπε για κυρώσεις μετά τις αθλιότητες του Τούρκου προέδρου στην Αμμόχωστο. Από κοντά βεβαίως και οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι για τη… Λευκορωσία ήταν πιο αυστηροί απ’ ό,τι με την Κύπρο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να δείξει ψυχραιμία σε παρέμβασή του αργά το βράδυ της Τρίτης στην εκδήλωση «Strengthening US – Cyprus relations in the face of Turkish Intransigence», την οποία διοργάνωσε η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (PSEKA), σχολίασε τις ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου, τονίζοντας πως αυτές «ανήμερα της επετείου των τραγικών γεγονότων του 1974 αποτελούν μία ακόμα απόδειξη -σε περίπτωση που χρειαζόταν- της απολύτως απαράδεκτης θέσης της Αγκυρας».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως η γενεσιουργός αιτία του Κυπριακού είναι η παράνομη τουρκική εισβολή του 1974 και η συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού. Συνεπώς, όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε «εναλλακτική» διευθέτηση και προειδοποίησε ότι η προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να νομιμοποιήσει τα παράνομα πεπραγμένα της στα Κατεχόμενα δεν θα παραπλανήσει κανέναν. Τη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και κανένα περιθώριο αντίστοιχης εξέλιξης στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, όσο αυτή συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τη Λευκωσία, όπου συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του. Τονίζοντας ότι «ο “Αττίλας” κινήθηκε και πάλι», ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα και να ενταφιάσουν μια και καλή την προοπτική επανένωσης της Κύπρου.

Ο Νίκος Δένδιας δεσμεύθηκε ότι από πλευράς Ελλάδας θα συνεχιστούν σταθερά οι κοινές προσπάθειες για να λυθεί το Κυπριακό στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Υπογράμμισε ακόμη ότι η Τουρκία προέβη σε νέα μεγάλη παρανομία στα Βαρώσια, που προστίθεται στην πλούσια τουρκική συλλογή παρανομιών, η οποία επιβεβαιώνει τις τουρκικές προθέσεις, που στόχο έχουν την εδραίωση μιας νεοοθωμανικής ηγεμονίας. «Σκοπός μας σήμερα είναι να συντονίσουμε τα επόμενα βήματα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον ΟΗΕ και σε όλα τα διεθνή πλαίσια και φόρουμ» συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συναντήθηκε και συζήτησε για το θέμα και με τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι είχαν την ευκαιρία με τον Ν. Δένδια να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να ανταλλάξουν απόψεις για τα επόμενα βήματα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι «η Ε.Ε. θα αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά, και, το πιο σημαντικό, η αντίδρασή της θα έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο». Τα μηνύματα και η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, πρέπει να είναι ξεκάθαρα και να μην αφήνουν κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας από πλευράς Τουρκίας. Τον στόχο της Τουρκίας, που δεν είναι άλλος από την περαιτέρω προώθηση των σχεδιασμών της για οριστικοποίηση της διχοτόμησης, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, που συνεδρίασε χθες το μεσημέρι.

Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μάριος Πελεκάνος, το Εθνικό Συμβούλιο επανέλαβε την κοινή θέση πως η αλλαγή του καθεστώτος τμήματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου από στρατιωτική σε περιοχή αστικής χρήσης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία καλούν για άμεση μεταβίβαση της περιοχής υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ προειδοποίησε τους Κύπριους πολίτες που έχουν περιουσίες στην Αμμόχωστο ότι, εάν προσφύγουν στη λεγόμενη «επιτροπή» για αυτές, εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι σε σχέση με τις στοχεύσεις της Τουρκίας.

Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζήτησε και στη χώρα μας ο τομέαρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος. Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων την Πέμπτη 29 Ιουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Τέλος, επικοινωνία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου υπήρξε και στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, καθώς χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και του εξέφρασε την απόλυτη συμπαράσταση της Ελλάδας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα