Κόλαση! Παραδομένες στην πύρινη λαίλαπα Εύβοια και Ηλεία

Εκκενώθηκαν δεκάδες χωριά. Οι φλόγες κατακαίνε ανεξέλεγκτα σπίτια, περιουσίες και χιλιάδες στρέμματα δάσους

Η κόλαση του Δάντη επικρατούσε χθες στη βόρεια Εύβοια, όπου τα πύρινα μέτωπα μαίνονταν ανεξέλεγκτα κατακαίγοντας σπίτια, περιουσίες και χιλιάδες στρέμματα δάσους. Την ίδια ώρα η τεράστια πυρκαγιά που πλήττει την Αρχαία Ολυμπία, καίγοντας δεκάδες σπίτια, ξυπνούσε μνήμες από το εφιαλτικό 2007, όταν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και έγιναν στάχτη αμέτρητες εκτάσεις και κόποι ζωής.

Όλη νύχτα μαινόταν ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία, με τους πυροσβέστες να δίνουν υπεράνθρωπο αγώνα για να εμποδίσουν τις φλόγες να περάσουν τον Κρόνιο Λόφο και να απειλήσουν τον αρχαιολογικό χώρο. Η Πυροσβεστική εξέδωσε εντολή εκκένωσης της περιοχής και το 112 έστειλε μήνυμα στα κινητά των κατοίκων προκειμένου να απομακρυνθούν από την Αρχαία Πίσα και την εθνική οδό Τρίπολης – Ολυμπίας. Εντολή εκκένωσης δόθηκε επίσης για το Λιντζόι και την κοινότητα Λινάρι.
Ως αργά χθες στις κοινότητες Πλάτανο, Πελόπιο και Καυκανιά είχαν καεί 20 σπίτια, την ώρα που οι πύρινες γλώσσες είχαν αποτεφρώσει χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και 100 πυροσβέστες με 40 οχήματα έδιναν μάχη να σώσουν τα υπόλοιπα, μαζί με ελικόπτερα Erickson, το ρωσικό Beriev 200 και πλήθος οχημάτων από όλη την Ηλεία. Στην περιοχή βρέθηκαν οι υπουργοί Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Λίνα Μενδώνη, ενώ, σύμφωνα με το ilialive, υπήρξαν στιγμές έντασης, με τον πρόεδρο της κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας Πάνο Μαντά, ο οποίος κατήγγειλε την έλλειψη εναέριων μέσων και έφυγε χτυπώντας τη γροθιά στο τραπέζι. Ο αντιδήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος εξήγησε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη.

«Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούν σε απόσταση μόλις δύο χιλιόμετρων από την Αρχαία Ολυμπία και μαζί με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από την πόλη, ενώ ένα άλλο μέτωπο φωτιάς “ανεβαίνει” προς τις κοινότητες. Καταφέραμε να εκκενώσουμε άμεσα την Αρχαία Ολυμπία, όπως και τα ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν τουρίστες».

Στην Εύβοια χθες το απόγευμα δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού Ροβιές και οι κάτοικοι και οι τουρίστες κατευθύνθηκαν προς την παραλία περιμένοντας βοήθεια, καθώς έβλεπαν τις φλόγες να πλησιάζουν με φρενήρεις ρυθμούς. Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη της Λίμνης, η φωτιά είχε φτάσει στα πρώτα σπίτια, αλλά ως αργά δεν είχε γίνει γνωστό πόσα είχαν καεί.

«Εκλιπαρούμε την Πολιτεία για άμεση ενίσχυση των επίγειων και εναέριων δυνάμεων για να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές» τόνιζε σε δραματικούς τόνους, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση απελπιστική.

Στην παραλία του χωριού έσπευσαν ιδιωτικά σκάφη για να παραλάβουν τους πολίτες, αλλά και ένα ferry boat, το οποίο μετέφερε τον κόσμο στο λιμάνι της Αιδηψού. Συνολικά 85 πολίτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια με πλωτά μέσα.

Οι φλόγες λίγο έλειψε να τυλίξουν και το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, ωστόσο παρέμεινε ανέπαφο, καθώς δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος. Πάντως, οι μοναχοί απομακρύνθηκαν από το μοναστήρι.

«Η φωτιά τα έχει κάψει όλα γύρω από τη μονή και αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω τι κατεύθυνση έχει. Οι άγιοί μας φύλαξαν το μοναστήρι από την καταστροφή και -όπως έμαθα- δεν έχει πάθει καμία ζημιά. Με τη χάρη του Θεού σώθηκε το μοναστήρι, γιατί ανθρωπίνως -λυπάμαι που το λέω- δεν είχαμε καμία βοήθεια» ανέφερε αρχικά ο ηγούμενος της μονής Γαβριήλ, ο οποίος κατήγγειλε ότι τα μέσα πυρόσβεσης ήταν άφαντα.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Κυριολεκτικά μάς έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού. Δεν υπάρχει ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα μπροστά στη μονή. Μόνο κάποιοι εθελοντές ήρθαν το μεσημέρι να βοηθήσουν» εξήγησε.

Συναγερμός! Φωτιές και σε Χαλκιδική, Αγρίνιο, Κιλκίς, Μεσσηνία και Θεσπρωτία

Την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τιτάνια μάχη με τις πυρκαγιές σε Βαρυμπόμπη, βόρεια Εύβοια και Αρχαία Ολυμπία, συναγερμός έχει σημάνει σε Χαλκιδική, Αγρίνιο, Μεσσηνία, Κιλκίς και Θεσπρωτία. Νέα φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 16.30 χθες στην Κάτω Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας στη Μεσσηνία, όπου δόθηκε εντολή για την εκκένωση των οικισμών Αγιοι Θεόδωροι, Βράχος και Μοναστηράκι. Στο σημείο επιχειρούσαν 21 πυροσβέστες με επτά οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ παράλληλα ένα ελικόπτερο έκανε ρίψεις νερού ως το σούρουπο.

Σκληρό αγώνα απέναντι στις φλόγες δίνουν από χθες το απόγευμα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κοντά στην παραλία της Τριστινίκας, στον Δήμο Σιθωνίας, στη Χαλκιδική. Στο σημείο επιχειρούσαν 57 πυροσβέστες με 20 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και ένα αεροσκάφος. Ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας περιέγραψε πως η φωτιά καίει σε δύσβατο σημείο και απηύθυνε έκκληση να σπεύσουν εναέρια μέσα.

Παράλληλα, μεγάλη ήταν χθες το μεσημέρι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και στο Κιλκίς, όπου ξέσπασε φωτιά σε χορτολιβαδική έκταση στη Δημοτική Ενότητα Γαλλικού. Στο σημείο βρέθηκαν 35 πυροσβέστες με 11 οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.
Δύσκολες ώρες βιώνουν και οι κάτοικοι του Αγρινίου, λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε κοντά στον κόμβο Σταδίου με κατεύθυνση προς Αγιο Κωνσταντίνο. Κοντά στο σημείο της φωτιάς υπάρχει μια αποθήκη με υγραέριο και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κάνουν τα αδύνατα δυνατά για την κατάσβεσή της πριν πλησιάσει εκεί με απρόβλεπτες συνέπειες.

Στο ελληνικό έδαφος, σε δύσβατη περιοχή στο Λημέρι Φιλιατών, πέρασε χθες το μεσημέρι η πυρκαγιά που κατέκαιγε εκτάσεις στην Αλβανία. Στη μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκαν 17 πυροσβέστες με επτά οχήματα.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα