Παραγγελία Πλιώτα: Ψάξτε για οργανωμένη δράση εμπρηστών

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα προκάλεσαν οι ταυτόχρονες πυρκαγιές εν μέσω καύσωνα στην Εύβοια, την Αττική και σε άλλες περιοχές, διατάσσοντας έρευνα για το ενδεχόμενο να υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός για τη δράση εμπρηστών.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός έδωσε εντολή στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη να διερευνήσει, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, το ενδεχόμενο λειτουργίας συντονισμένου σχεδίου οργάνωσης των πυρκαγιών, αν και δεν επέκτεινε την έρευνα και ως προς τις τυχόν ευθύνες κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων για παραλείψεις και λάθη στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Στην παραγγελία του προς τον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών (που εποπτεύει τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής σε θέματα οργανωμένου εγκλήματος) και τον διευθυντή της Ασφάλειας, η οποία κοινοποιείται στον κ. Σοφουλάκη και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εμπρησμού της Πυροσβεστικής, ο κ. Πλιώτας επισημαίνει πως ο «συγχρονισμός» στην εκδήλωση των πυρκαγιών των τελευταίων ημερών σε δάση δημιουργεί εύλογες υπόνοιες για σκόπιμη οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα.
«Ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός πυρκαγιών, ασυνήθους έντασης και έκτασης, που εκδηλώθηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες, με συνέπεια να προκληθούν ανυπολόγιστες ζημίες στο φυσικό περιβάλλον (και ιδίως στον δασικό πλούτο της χώρας), σε κτίρια, εγκαταστάσεις, σε αγροτικές εκτάσεις και καλλιέργειες και σε τουριστικές υποδομές, με κίνδυνο μάλιστα για τη ζωή μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας, καθώς και ο “συγχρονισμός” στην εκδήλωσή τους δημιουργούν εύλογες υπόνοιες για σκόπιμη οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα και όχι μόνο για απλό, τυχαίο φαινόμενο σύμπτωσης περιστατικών αμελούς συμπεριφοράς» αναφέρει.

Για τον λόγο αυτό ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά, παράλληλα και ανεξάρτητα από τον σχηματισμό των επιμέρους δικογραφιών από τις κατά τόπον δικαστικές Αρχές και τους ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, να συγκεντρωθούν από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη «όλα τα κρίσιμα στοιχεία που παρέχουν ενδείξεις για ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου και κεντρικού σχεδιασμού για ενιαία δράση εμπρηστών μελών εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή για τέλεση του κακουργήματος του άρθρου 187 παρ. 1 και 2 ΠΚ: συγκρότηση – ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει την τέλεση κακουργημάτων εμπρησμού σε δάση και κοινών κακουργημάτων εμπρησμού (άρθρα 264 παρ. 1 και 265 παρ. 1 στοιχ. β, γ ΠΚ)».

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει δε πως «πρέπει να ενεργοποιηθεί, σε όλο το εύρος του, το ποινικό δικονομικό οπλοστάσιο (άρση τηλεφωνικού απορρήτου, διενέργεια ερευνών, ειδικών ανακριτικών πράξεων κ.λπ.) για να ελεγχθεί και να αξιοποιηθεί κάθε χρήσιμη σχετική πληροφορία».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα