Η Ελλάδα έκλινε το γόνυ στη Μητέρα του έθνους

Με κατάνυξη αλλά χωρίς λιτανείες τιμήθηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου

Με λαμπρότητα και κατάνυξη, αλλά και με αυστηρά μέτρα κατά της διασποράς του ιού ο οποίος καραδοκεί, γιορτάστηκε και φέτος η μεγάλη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου σε όλη την Ελλάδα. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Τήνος με τον επιβλητικό Ναό της Μεγαλόχαρης βρέθηκε στο επίκεντρο των εορτασμών.

Χιλιάδες ήταν οι πιστοί που συνέρρευσαν στον Ναό της Παναγίας της Ευαγγελίστριας για να ανάψουν ένα κεράκι, να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα και ίσως να εκπληρώσουν ένα τάμα που έχουν κάνει. Οπως και πέρυσι, οι πιστοί προσήλθαν υποχρεωτικά με μάσκες στον ναό, ενώ τηρούνταν και οι απαραίτητες αποστάσεις. Ωστόσο και φέτος οι εορτασμοί προσαρμόστηκαν στις συνθήκες της πανδημίας. Συγκεκριμένα, δεν πραγματοποιήθηκε λιτανεία της εικόνας της Μεγαλόχαρης, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Χθες το πρωί τελέστηκε με μεγαλοπρέπεια στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας η αρχιερατική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Λάρισας και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, και ακολούθησε η ρίψη στεφάνου στον υγρό τάφο του καταδρομικού «Ελλη» από τη στρατιωτική ηγεσία και τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, που φέτος ήταν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σε συνδυασμό με τιμητικούς κανονιοβολισμούς.

Αρκετοί ήταν οι πιστοί που βρέθηκαν στο Ιερό Ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής στην Πάρο για να γιορτάσουν το «Πάσχα του καλοκαιριού». Με τις δέουσες λατρευτικές τιμές τελέστηκε το πρωί η θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου και συλλειτουργούντος του θεοφιλεστάτου επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου. Ωστόσο, όπως και στην Τήνο, δεν έγινε η καθιερωμένη λιτάνευση της εικόνας λόγω των αυστηρών μέτρων που ισχύουν κατά της διασποράς του ιού. Συγκινητικός ήταν φέτος ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά στη Βέροια, όπου συνέρρευσε πλήθος πιστών από τη βόρεια Ελλάδα.

Ούτε στην Παναγία Σουμελά έγινε η λιτανεία της ιερής εικόνας και οι επίσημοι που παρέστησαν -όπως ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και άλλοι βουλευτές τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση- έκαναν καταθέσεις στεφανιών στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Αξίζει να αναφερθεί πως χθες ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης ανακοίνωσε τη χορήγηση υποτροφιών σε δύο αριστούχες μαθήτριες της β΄ λυκείου από το Μακροχώρι Ημαθίας, στη μνήμη των 21 συμμαθητών τους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη τον Απρίλιο του 2003.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα