Τεράστια καταστροφή! 700.000 στρέμματα θα φτάσουν τα καμένα στη Β. Εύβοια

Η καταστροφή που υπέστη η Ελλάδα είναι τεράστια, κι όμως ο Κυριάκος και οι υπουργοί του εξακολουθούν να επιχειρηματολογούν υπέρ των εκκενώσεων, να αυτοθαυμάζονται, να αλληλοσυγχαίρονται και να χαμογελούν

Ζούμε, ως πολίτες, σε μια παράλληλη πραγματικότητα, με την ουσία να έχει αντικατασταθεί από την επικοινωνία, η οποία είναι αυτή που καθορίζει τις εξελίξεις στην Ελλάδα και όχι τα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές EFFIS, περισσότερα από 1.000.000 στρέμματα κάηκαν μέσα σε δύο εβδομάδες.

Η καταστροφή που υπέστη η Ελλάδα είναι τεράστια και το μέλλον της, εξαιτίας αυτής της καταστρφής, είναι μαύρο. Κι όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί της κυβέρνησής του εξακολουθούν πομπωδώς να επιχειρηματολογούν υπέρ των εκκενώσεων, να αυτοθαυμάζονται, να αλληλοσυγχαίρονται και να χαμογελούν, όταν περισσεύουν η λύπη και ο θρήνος. Ενδιαφέρονται μόνο για την επικοινωνία. Βοηθούμενοι από την πληρωμένη κυριαρχία τους στο μιντιακό τοπίο της Ελλάδας, κρίνουν και αποφασίζουν με βάση την επικοινωνία. Ακόμη και ο διορισμός του Σταύρου Μπένου ως επικεφαλής του «Σχεδίου Ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας» πάνω σε αυτόν τον κανόνα βασίζεται.

Η κυβέρνηση δείχνει να μην έχει συναίσθηση της καταστροφής που ζει η Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνεται των εκκενώσεων, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι κάηκε η μισή Ελλάδα. Κάηκαν περιοχές που, αν δεν είχαν εκκενωθεί τυφλά για να στηριχθεί το αφήγημα της κυβέρνησης, μπορεί και να είχαν σωθεί, όπως υποστηρίζουν οι δασολόγοι.

Εκτός από όσα υποστηρίζουν οι δασολόγοι, όμως, υπάρχουν και οι υπολογισμοί του ευρωπαϊκού συστήματος δορυφορικών καταγραφών, που δείχνουν ότι στην Ηλεία η καμένη έκταση ξεπερνά τα 150.000 στρέμματα γης.

Στα 507.950 στρέμματα προσδιορίζει την καμένη έκταση στη βόρεια Εύβοια το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικών καταγραφών EFFIS, ενώ υπολογίζει ότι μπορεί να φτάσει τα 700.000. Αν επιβεβαιωθούν οι υπολογισμοί από το EFFIS, τότε θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή όλων των εποχών στην Ελλάδα από μία και μόνο πυρκαγιά. Κι όμως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια επίδειξη επικοινωνιακής κυριαρχίας ή και αδιαφορίας για την καταστροφή, στη συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη έκανε συγκρίσεις με τη μεγάλη φωτιά στην Ηλεία, που κόστισε τη ζωή σε 77 ανθρώπους.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες φωτιές που κατέκαψαν την Ελλάδα τις προηγούμενες 10 ημέρες, είναι εντυπωσιακό ότι το σύστημα EFFIS προσδιόριζε την καμένη έκταση στα όρια Ηλείας – Αρκαδίας (ξεκίνησε από την Αρχαία Ολυμπία και έφτασε να καίει μέχρι τη Γορτυνία) σε 150.150 στρέμματα, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή από πυρκαγιές στη χώρα μας αυτό το καλοκαίρι. Ακολουθούν με 111.120 καμένα στρέμματα η φωτιά που κατέκαψε τη Λακωνία (στην ευρύτερη περιοχή του Γυθείου) και στην τέταρτη θέση η πύρινη λαίλαπα στην Αττική, που αποψίλωσε συνολικά -σύμφωνα με το EFFIS- 84.540 στρέμματα δάσους.

Να θυμίσουμε ότι η υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη χαρτογράφηση των περιοχών της Αττικής και της Εύβοιας που επλήγησαν από δασική πυρκαγιά ενεργοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου, επομένως δεν περιλαμβάνονται στις καμένες εκτάσεις η κατατσροφική πυρκαγιά στα Γεράνεια Ορη, που κατέκαψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Στην κυβέρνηση εξακολουθούν να προτάσσουν το επιχείρημα ότι, παρά το μέγεθος της καταστροφής, δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή από τις φωτιές χάρη στην πολιτική των εκκενώσεων, κάνοντας ευθέως σύγκριση με τους 102 νεκρούς στο Μάτι το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ξεχνούν την περιβαλλοντική καταστροφή. Ή, μάλλον, τη θυμούνται μόνο όταν υπάρχει οικονομικό συμφέρον, όπως στο θέμα των ανεμογεννητριών, που ουσιαστικά ο πρωθυπουργός μάς προέτρεψε να τις θεωρούμε συμμάχους και όχι εχθρούς: «Δεν χρειάζεται να καούν τα δάση για να φτιαχτούν ανεμογεννήτριες – μπορούμε να τις φτιάξουμε και μέσα στα δάση. Αυτή η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντί μας. Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί, είναι σύμμαχοι. Oι αντιεμβολιαστές υιοθέτησαν αυτές τις θεωρίες».

Όσον αφορά την «πανάκεια των εκκενώσεων», απάντηση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό δίνουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με το αντικείμενο, όπως ο δρ Γιώργος Καρέτσος, δασολόγος – ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οποίος μίλησε στο Κόκκινο: «Μπορεί να ζητηθεί η εκκένωση ενός παραθεριστικού θερέτρου, μιας κατασκήνωσης κ.λπ., αλλά είναι λάθος η εκκένωση οικισμών με μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι έχουν εμπειρία σε αγροτικές εργασίες και από παλαιότερες πυρκαγιές και μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά». Φυσικά, αποδείχθηκε και στην πράξη αυτό που είπε ο κ. Καρέτσος, καθώς πολλά σπίτια σώθηκαν από τους πολίτες που έμειναν πίσω.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα