Αντιμέτωποι πάλι με τον πύρινο εφιάλτη στην Εύβοια

Σκληρή μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων και εθελοντών με τη φωτιά που «έγλειψε» σπίτια στο Μετόχι Καρύστου.

Αντιμέτωποι με τον πύρινο εφιάλτη, μόνο λίγες ημέρες μετά την καταστροφή που άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά που σάρωσε στο πέρασμά της σπίτια, περιουσίες και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης, βρέθηκαν και πάλι οι κάτοικοι της Εύβοιας, καθώς από τα ξημερώματα του Σαββάτου βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη αγροτοδασική πυρκαγιά που καίει το Μετόχι Καρύστου.

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι πύρινες γλώσσες «έγλειφαν» τα σπίτια και στο σημείο έσπευσαν επί τόπου επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές, ενώ χθες, με το πρώτο φως της ημέρας, στη μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκαν και τα εναέρια μέσα.

«Έγιναν μεμονωμένες εκκενώσεις νωρίτερα σε παραθεριστικές κατοικίες που θεωρήσαμε ότι μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, προσθέτοντας πως τα εναέρια μέσα επιχειρούν για τυχόν αναζωπυρώσεις.
Σημειώνεται ότι το απόγευμα του Σαββάτου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με ανακοίνωσή της ενημέρωσε πως η χθεσινή ημέρα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη για πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, ιδιαίτερα επικίνδυνες ήταν περιοχές όπως η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Περιφέρεια Αττικής, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς και οι Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

«Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς -κατηγορία κινδύνου 4- σε πολλές περιοχές της χώρας. Απευθύνεται έκκληση προς όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν κάθε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ παράλληλα μέσω του 112 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι σε Αττική και Εύβοια.

Επιπλέον, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες και οι δήμοι των ανωτέρων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Οι οδηγίες προς τους πολίτες περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τη μη καύση σκουπιδιών και ξερών χόρτων, την αποφυγή εργασιών που προκαλούν πυρκαγιά, την απομάκρυνση ξερών κλαδιών από δέντρα και θάμνους σε περίπτωση που το σπίτι βρίσκεται κοντά ή μέσα στο δάσος.

Στο μεταξύ, πάνω από 94.000 στρέμματα υπολογίζεται η καμένη έκταση στην Αττική μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε στα Βίλια την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ευρωπαϊκός δορυφόρος από το σύστημα Copernicus, η καμένη έκταση το απόγευμα του Σαββάτου υπολογιζόταν στα 94.324 στρέμματα.

Η φωτιά στα Βίλια παραμένει οριοθετημένη και εκεί επιχειρούν συνολικά 461 πυροσβέστες, ανάμεσά τους και 143 από την Πολωνία και 28 οχήματα από τη Ρουμανία.

Ο αρμόδιος αξιωματικός της Πυροσβεστικής χαρακτήρισε ιδιαίτερα πολύτιμη τη βοήθεια των ξένων δυνάμεων, οι οποίες έχουν συμβάλει τα μέγιστα τις τελευταίες ημέρες στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Συνδρομή επίσης παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στην περιοχή της Κερατέας, όπου εκδηλώθηκε η φωτιά την περασμένη Δευτέρα, ο δορυφόρος κατέγραψε 5.317 στρέμματα καμένα, χωρίς ωστόσο να υπολογιστούν τα σπίτια που καταστράφηκαν ολοσχερώς, αφήνοντας δεκάδες οικογένειες στον δρόμο.
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η πυρκαγιά οφείλεται σε ασυνείδητους πολίτες που έκαναν χρήση φωτοβολίδας.

«Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και σε ελάχιστο χρόνο επεκτάθηκε προς τα πρώτα σπίτια. Αποτέλεσμα ήταν ο επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος να εισηγηθεί την εκκένωση του οικισμού Πανόραμα και στη συνέχεια αυτή η πυρκαγιά έφτασε στα πρώτα σπίτια απειλώντας τα και μπήκε στους γύρω οικοπεδικούς χώρους» σημείωσε ο υπουργός.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα