Πανελλήνιες: Ερωτήματα από το έλλειμμα 103 εισακτέων στη Σχολή Ευελπίδων

Πλήθος ερωτημάτων προκύπτει από το έλλειμμα τουλάχιστον 103 εισακτέων στα Οπλα στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων έτους 2021 για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ερωτήματα τα οποία δεν έχουν να κάνουν με τις βάσεις αλλά με το γιατί οι Έλληνες νέοι στρέφουν την πλάτη τους στις Ενοπλες Δυνάμεις, αφού, παρότι ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων αυξήθηκε αρκετά, δεν υπήρχε ικανός αριθμός υποψηφίων που έγραψαν στο απαραίτητο επίπεδο για να πληρωθούν αυτές.

Συγκεκριμένα, η σχετική Εγκύκλιος Διαταγή Υπουργείου Εθνικής Αμυνας (ΕΔΥΕΘΑ) που εκδόθηκε στις 14 Μαΐου 2021 προέβλεπε για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 την εισαγωγή 247 σπουδαστών στα Οπλα και 61 στα Σώματα (σε σχέση με 113 και 29 για το 2020). Επίσης, προβλεπόταν η εισαγωγή 61 σπουδαστών εκ μονίμων υπαξιωματικών (σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 1294/82).

Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση που οι προβλεπόμενες θέσεις για τους εκ μονίμων υπαξιωματικών δεν καλυφθούν, τότε μεταφέρονται στην αποκαλούμενη γενική σειρά. Συνολικά, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 προβλεπόταν να εισαχθούν στη ΣΣΕ 369 σπουδαστές από όλες τις κατηγορίες (αριθμός αυξημένος κατά 217% σε σχέση με το 2020), όταν προβλεπόταν η εισαγωγή 170 σπουδαστών (136 στα Οπλα, 34 στα Σώματα) όλων των κατηγοριών.

Το έλλειμμα που δημιουργήθηκε αποδίδεται στον υψηλό συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) 1,2 που επιλέχθηκε για τη ΣΣΕ, αλλά και το σύνολο των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ), δηλαδή όλες τις παραγωγικές σχολές αξιωματικών.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη τιμή αποτελεί για όλη την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τη μέγιστη δυνατή που μπορεί να επιλεγεί. Αντίθετα για τις ΑΣΣΥ (Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών), επιλέχθηκε το ένα (1) ως συντελεστής ΕΒΕ. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια η βάση εισαγωγής της ΣΣΕ σημείωσε μείωση (14.022 για τα Οπλα το 2021, 15.200 το 2020, 15.737 το 2019) και ότι κάθε χρόνο, για ποικίλους λόγους, ποσοστό επιτυχόντων στη ΣΣΕ δηλώνει παραίτηση και αποχωρεί. Τα προηγούμενα χρόνια το ζήτημα αντιμετωπιζόταν με την πρόσκληση επιλαχόντων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα