Δένδιας στα Σκόπια: Η Ελλάδα είναι ο καλύτερός σας φίλος!

Ερωτήματα προκαλούν οι γεμάτες αβρότητα δηλώσεις του ΥΠΕΞ, δεδομένων των συνεχών προκλήσεων των γειτόνων μας

Όλα καλά τα είδε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στα Σκόπια. Οι θερμές και γεμάτες αβρότητα δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του Μπουγιάρ Οσμάνι, προκαλούν ερωτήματα, δεδομένων των συνεχών προκλήσεων των γειτόνων μας, όπως αυτή που συνέβη στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου με την παράλειψη της λέξης «Βόρεια» πριν από τη λέξη «Μακεδονία». Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για «πλήρη υποστήριξη» των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή τους προοπτική και διαπίστωσε ότι «από την τελευταία μου επίσκεψη στα Σκόπια έχουμε πετύχει πολλά δουλεύοντας μαζί».

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο διμερές εμπόριο και στις κοινές επενδύσεις, στην υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου, στη συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα και σε αυτόν του πολιτισμού, αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς.

«Η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να είναι ο στενότερος σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας και ο καλύτερος φίλος της. Η Ελλάδα, ως άμεσος γείτονας, έχει κάθε λόγο και συμφέρον να εξασφαλισθούν η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ευημερία της χώρας σας, η ευημερία του λαού σας. Και πάντα λέμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι τα δυτικά Βαλκάνια δεν πρέπει να επιτραπεί να γίνουν ποτέ ξανά η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την σταθερότητα των δυτικών Βαλκανίων» σημείωσε.

Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, «η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη με την εναρμόνισή σας με τις ανακοινώνεις και δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ενώ αναφέρθηκε στα ερωτήματα που «μας δημιούργησε η υπογραφή της συμφωνίας διμερούς αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία». Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «η πλήρης, συνεπής και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το απαραίτητο θεμέλιο, η απαραίτητη προϋπόθεση για να ενισχυθούν περισσότερο ακόμη οι σχέσεις μας και να υλοποιηθεί το κοινό μας όραμα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Τόνισε δε ότι έγιναν «σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και θα ήθελα να αναγνωρίσω και να εκφράσω την ικανοποίησή μου για αυτές τις συμβολικές σας κινήσεις». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι «η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία με κουτάκια. Πρέπει να εφαρμόζονται σωστά και το πνεύμα και το γράμμα. Και δυόμισι χρόνια μετά, υπάρχει σημαντικό περιθώριο για την ορθή υλοποίησή της».

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σκοπιανή κυβέρνηση έχει επιλέξει να εγκαταλείψει «οριστικά τη βαλκανιοποίηση του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα και να προσχωρήσετε στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα του 21ου αιώνα. Ότι έχετε απορρίψει αποφασιστικά αναχρονιστικά οράματα, αντιλήψεις που ανατρέχουν σε άλλους καιρούς, σε παλιές εποχές».

Κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ ο κ. Δένδιας συζήτησε τη διμερή συνεργασία στην οικονομία, στις επενδύσεις, στο εμπόριο, στην ενέργεια, στις μεταφορές, καθώς και στην καταπολέμηση της πανδημίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter. Στη συνέχεια ο υπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό για ευρωπαϊκές υποθέσεις Νικολά Ντιμιτρόφ, τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Στέβο Πενταρόφσκι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα