Οι πολιτικοί αποχαιρετούν τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι αρχηγοί των κομμάτων εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον χαμό του Θεοδωράκη

Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου εξέφρασε τη θλίψη για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε τον εκλιπόντα «πανέλληνα και ταυτόχρονα οικουμενικό δημιουργό» και συνέχισε: «Πάντα “πολιτικός”, συνέδεσε την πολιτική πράξη με την υπέρβαση και τον αγώνα. Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίστηκε “μόνος, ανένταχτος, ανεξάρτητος, αυτοστρατευμένος”. Ταγμένος στην εθνική αξιοπρέπεια, την ανθρωπιά και την ομοψυχία, δεν έπαψε ποτέ να είναι ένας βαθύς, πολυσχιδής δημιουργός, κι ένας καλλιτέχνης που επέμενε ως το τέλος να βλέπει τον κόσμο με τον ρομαντισμό και την εμπιστοσύνη μιας αιώνιας, ακατάλυτης νιότης».

Στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας επισημαίνει: «Μελωδός της ελληνικότητας με μοναδικό τρόπο, μας έφερε σε επαφή με όλες τις εκφάνσεις της “με μουσικές εξαίσιες, με φωνές”, γι’ αυτό και σήμερα το σύμπαν του κόσμου του ελληνικού με ευλάβεια υποκλίνεται στη συναρπαστική διαδρομή του και στην ανεπανάληπτη και οικουμενική πολιτιστική και όχι μόνο συμβολή του, ενώ την ίδια στιγμή ξεκινάει η πολύτιμη συμπόρευσή μας με την ανεκτίμητη μνήμη του». Με αναφορά στον θάνατο του μεγάλου Ελληνα μουσικοσυνθέτη άρχισε την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κηρύσσοντας παράλληλα τριήμερο εθνικό πένθος.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης περνά πια στην αιωνιότητα. Η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός. Οπως είχε γραφτεί και για τον Παλαμά, “όλοι είχαμε ξεχάσει πως είναι θνητός”. Όμως, μας αφήνει παρακαταθήκη τα τραγούδια του, την πολιτική του δράση, αλλά και την εθνική του προσφορά σε κρίσιμες στιγμές. Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει… Ο Μίκης είναι η Ιστορία μας και πρέπει να τη συνεχίσουμε όπως θα ήθελε κι εκείνος».

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής ανέφερε: «Αποχαιρετούμε σήμερα με βαθιά συγκίνηση έναν σπουδαίο Ελληνα, μια παγκόσμιας ακτινοβολίας προσωπικότητα, τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη, που με το έργο του έδωσε άλλο νόημα στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα μας και έξω από αυτή, στον αγώνα τους για κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία, δημοκρατία. Το μόνο βέβαιο τούτες τις ώρες είναι ότι τον αποχαιρετούμε με τη βεβαιότητα ότι αφήνει πίσω του στίγμα ανεξίτηλο στην ψυχή του λαού μας, στην ταυτότητα της πατρίδας μας, αλλά και στην πολιτισμική κληρονομιά της οικουμένης ολάκερης».

Αλλά και η Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι «ο Μίκης Θεοδωράκης δημιούργησε ένα τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο για τον τόπο, ενώ οι ιδέες του και οι πολιτικοί του αγώνες που ενέπνευσαν περισσότερες από μία γενιά αποτελούν παρακαταθήκες για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την εθνική αξιοπρέπεια. Με το έργο του ενέπνευσε και εξέφρασε όλη τη Ρωμιοσύνη που θρηνεί σήμερα… Ο ίδιος θα μας λείψει. Το έργο του θα είναι εδώ να μας εμπνέει και κυρίως να μας ενώνει όλους, να αγωνιστούμε για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε, την Ελλάδα που μπορεί». Λακωνικός στη δήλωσή του ο Κυριάκος Βελόπουλος, τόνισε: «Της Δικαιοσύνης Ηλιε Νοητέ… Μίκη φωτεινέ, έφυγες. Σκοτείνιασε η Ελλάδα».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε: «Ο Θεοδωράκης κατόρθωσε να χωρέσει στο μεγαλειώδες έργο του όλο το έπος της λαϊκής πάλης του 20ού αιώνα στη χώρα μας. Άλλωστε μέρος αυτού του έπους υπήρξε και ο ίδιος. Στον Μίκη άρεσε να περπατά “στους μεγάλους δρόμους κάτω από τις αφίσες”. Κι εκεί η μουσική του θα συνεχίζει να ακούγεται, να εμπνέει, να διαπαιδαγωγεί». Στον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη αναφέρθηκε και ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Η Ρωμιοσύνη φτώχυνε σήμερα, αλλά τη Ρωμιοσύνη ο Μίκης Θεοδωράκης την προίκισε με μια μεγάλη περιουσία, που την κατέστησε περισσότερο πλούσια στο διηνεκές» σημείωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι ο Μίκης «θα είναι πάντα παρών μέσα από το πλούσιο έργο του, από τα αθάνατα τραγούδια του που όλοι αγαπήσαμε».

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε για τον Μίκη Θεοδωράκη: «Δεν είναι πια μαζί μας. Αλλά θα είναι πάντα εδώ. Να μας θυμίζει ό,τι Αξιον Εστί… Να μας παρακινεί να “μη λησμονάτε τη χώρα μου!”. Αντίο, αδελφέ μου, αντίο, ρόδο αμάραντο, αντίο, Μίκη!».

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως «το έργο του Μίκη θα αποτελεί εγερτήριο μήνυμα για τις επόμενες γενιές. Η μουσική του θα μας εμψυχώνει να δίνουμε τους δικούς μας αγώνες».

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε: «Δημιουργός και πολιτικός, πνεύμα ανυπότακτο, φρόνημα ελεύθερο και ψυχή παλλόμενη κι ανήσυχη μέχρι το τέλος, κατάφερες αυτό που λίγοι στην Ιστορία της ανθρωπότητας πέτυχαν: συνέβαλες ιστορικά για να αλλάξει ο κόσμος».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα