Τετ α τετ του Μητσοτάκη με Αμερικανούς γερουσιαστές

Τι συζήτησαν στο Μαξίμου. Και συνάντηση του Δένδια με τη Λίβυα ομόλογό του σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων

Tις πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και μέσω της συνεργασίας με κοινούς εταίρους, όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, ανέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους Αμερικανούς γερουσιαστές Κρις Μέρφι και Τζον Οσοφ, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Επί τάπητος βρέθηκαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, αλλά και την κατάσταση το Αφγανιστάν. Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση υπήρξε κοινή διαπίστωση για το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Αθήνας – Ουάσινγκτον, ενώ διερευνήθηκαν περαιτέρω δυνατότητες για την επέκταση και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε τομείς όπως η αμυντική συνεργασία, οι επενδύσεις σε στρατηγικές υποδομές και η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Επίσης, συζητήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο κράτος και στην οικονομία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, στη συνάντηση, για την πορεία του νομοσχεδίου για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας στο αμερικανικό Κογκρέσο, νομοσχέδιο το οποίο θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ελληνοαμερικανική συνεργασία. Εξετάστηκε ακόμη η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, οι συζητήσεις για την ανανέωση της οποίας βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι δύο γερουσιαστές νωρίτερα έγιναν δεκτοί από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Οι δύο πλευρές, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας και δήλωσε ότι αναμένει να υπογράψει τη συμφωνία «κατά την επικείμενη επίσκεψή μου στην Ουάσινγκτον τον Οκτώβριο». Οπως είπε, «θεωρούμε την παρουσία σας ως ένδειξη της τεράστιας σημασίας που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση και με τη Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα ελ Μανγκούς, στην οποία τόνισε την ανάγκη για άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα της βόρειας Αφρικής. «Η Ελλάδα δεν προσπαθεί, σε αντίθεση με άλλες χώρες της περιοχής, να γυρίσει πίσω τον χρόνο και να μετατρέψει τη Λιβύη σε μια de facto αποικία ξένων συμφερόντων». Για τις επικείμενες εκλογές, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα μπορέσει να αναδειχθεί μία αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στη Λιβύη που να απελευθερωθεί από τα βαρίδια του παρελθόντος, όπως το άκυρο, ανυπόστατο και παράνομο “τουρκολιβυκό μνημόνιο”. Ενα “μνημόνιο” που εκτός από τη διεθνή κοινότητα δεν το δέχεται ούτε η Βουλή της Λιβύης».

Σήμερα, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στην Τυνησία, όπου, με το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, θα μεταφερθούν επίσης 100.000 εμβόλια, τα οποία θα δοθούν στην τυνησιακή πλευρά προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα