Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο… κόμμα Σημίτη

Επιβεβαίωσε και από τη ΔΕΘ την προσπάθεια αποϊδεολογικοποίησης της Ν.Δ. και μετατροπή της σε προσωπικό μηχανισμό εξουσίας

Σαν ένας μάνατζερ, ο οποίος βλέπει την κυβέρνηση ως Α.Ε. και τους υπουργούς ως υπαλλήλους του, χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι πολιτικοϊδεολογικές τους απόψεις, εμφανίστηκε χθες στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας ότι επί της ουσίας επιδιώκει την αποϊδεολογικοίηση της Ν.Δ. και τη μετατροπή της σε έναν προσωπικό μηχανισμό εξουσίας, θέμα που έχει αναδείξει αρκετές φορές η «δημοκρατία».

«Δεν χρησιμοποιώ ούτε δεξιόμετρα ούτε αριστερόμετρα. Αυτό που με νοιάζει είναι η κυβέρνηση να γράφει πολλά χιλιόμετρα δουλειάς» είπε απαντώντας σε ερώτηση και τόνισε: «Από εκεί και πέρα, πρέπει να σας πω ότι, όταν κάνω επιλογές για υπουργεία, αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι αν το πρόσωπο έχει τη δυνατότητα να υπηρετήσει την πολιτική. Αυτή είναι η δική μου αξιολογική κρίση. Το πώς κάποιος αυτοπροσδιορίζεται δεν δίνω πολύ μεγάλη σημασία». Υπογράμμισε ακόμα ότι η Ν.Δ. εκφράζει όλο το πολιτικό φάσμα από τη Δεξιά έως το Κέντρο και την Κεντροαριστερά, σημείωσε, όμως, ότι επειδή για πολλούς αυτές οι ιδεολογικές ταμπέλες χάνουν το νόημά τους, θα επιμείνω στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της διακυβέρνησης.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Μητσοτάκης σε μία εύκολη συνέντευξη Τύπου, που κράτησε δυόμισι ώρες (στα ελάχιστα δύσκολα σημεία δεν απάντησε καθόλου):

• Επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία» και υπογράμμισε ότι θα ζητήσει αυτοδυναμία ακόμα και με την απλή αναλογική και, αν δεν την κερδίσει, θα ξαναπροκαλέσει εκλογές. «Οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες για να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Θα κριθούν η αποτελεσματικότητα και το έργο αυτής της κυβέρνησης» είπε. Ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό, τόνισε ότι «ο βασικός πυρήνας παρέμεινε αμετάβλητος, γιατί είναι ευχαριστημένος από την κυβέρνησή μας», ενώ για την κάμψη της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση εξακολουθεί να προηγείται με διψήφια διαφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, που προβλέπει εκλογές το 2022 αλλά δεν της ζητάει, είπε «αυτό που ξέρω είναι ότι οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα».

• Ξεκαθάρισε ότι δεν θα ξαναγίνει γενικό lockdown, «δεν θα υπάρξει περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας, δεν θα ξανακλείσουμε», παρότι -όπως είπε- «δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Τα μέτρα δημόσιας υγείας θα συνεχίζουν να ισχύουν, θα έχουμε μάσκες. Θα επιμείνουμε στη στρατηγική των εμβολιασμών με πειθώ, χωρίς να αποκλείω τίποτα, δεν είναι στις προθέσεις μου αυτή την ώρα η επέκταση. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την πειθώ».

• Για την τρίτη δόση εμβολίου, επισήμανε ότι «τα επιστημονικά δεδομένα κατατείνουν στην ανάγκη για τρίτη δόση σε ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού. Σίγουρα στους ανοσοκατεσταλμένους, άμεσα και σε όσους έκαναν τα εμβόλια πολύ νωρίς, όπως οι υγειονομικοί ή εμείς. Είμαστε ήδη στους οκτώ μήνες, πρέπει να δώσουμε αυτή τη δυνατότητα».

Για τον εμβολιασμό μαθητών και για τα σχολεία υπογράμμισε ότι «πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά. Είναι βέβαιο ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 12 ετών. Εύχομαι να μη χρειαστεί να γίνει τηλεκπαίδευση πολύ συχνά, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προβλέψει κανείς τι θα γίνει».

• Δεν απέκλεισε την επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών. «Ελπίζω να πάμε καλύτερα από ό,τι πήγαμε τον Αύγουστο. Δεν είναι κάτι που αποκλείω, αλλά δεν είναι στις άμεσες προθέσεις μου» είπε.

Για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία είπε «τα σώματα φύλαξης στα πανεπιστήμια, αυτά θα τα χρησιμοποιήσουμε όταν θα είμαστε έτοιμοι. Είναι μια σύνθετη αποστολή. Θα χρειαστούμε λίγους μήνες ακόμη, αλλά δεν ακυρώνεται».

Υπεραμύνθηκε της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. «Δεν πρόκειται να αλλάξει, ήρθε για να μείνει» είπε και τόνισε πως προτιμάει ένας νέος να φοιτήσει σε ένα δημόσιο ΙΕΚ και να γίνει… ντιζάινερ, παρά να πάει σε ένα τμήμα ενός ΑΕΙ χωρίς αντίκρισμα…

• Αναφερόμενος στον αναθεωρημένο ρυθμό ανάπτυξης είπε ότι «αισθανόμαστε ασφάλεια με την πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,9%. Δεν θα προχωρούσα σε αναθεώρηση στόχων, αν δεν ήμουν σίγουρος» και είπε ότι «η πολιτική της κυβέρνησης ήταν πάντα να δημιουργεί πλούτο και στη συνέχεια το μέρισμα του πλούτου να μοιράζεται με δίκαιο τρόπο σε όλους τους Ελληνες. Σε ακριβώς αυτή τη φιλοσοφία εντάσσονται τα μέτρα που εξαγγείλαμε χθες». Επίσης, αρνήθηκε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, λέγοντας ότι έχει πει μόνο για μείωση του και τόνισε: «Θα σας πω στον Προϋπολογισμό, δεν μπορώ να σας το πω τώρα».

• Μιλώντας για την Τουρκία είπε ότι δεν υπάρχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και τόνισε πως «έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας. Είναι αναφαίρετο το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Η Τουρκία γνωρίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να προφυλάξει τα σύνορά της». Για το ενδεχόμενο αύξησης των μεταναστευτικών ροών λόγω του Αφγανιστάν είπε ότι «τα συμφέροντά μας με την Τουρκία είναι ευθυγραμμισμένα. Πάντα πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, καλό είναι να αποφεύγεται η ένταση. Αυτό σε έναν βαθμό το έχουμε πετύχει. Η Ελλάδα έχει στρατηγική ενεργούς φύλαξης των συνόρων. Έχουμε ήδη μείωση των ροών σε σχέση με το 2019. Είπα ότι θα τσακίσω τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών. Το έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό».

Για το Μεταναστευτικό επισήμανε ότι η κατάσταση στα νησιά δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση πριν από έναν χρόνο. «Είναι κάτι που το πιστοποιούν και οι πιο κακοπροαίρετοι επικριτές της κυβέρνησης. Είναι πολύ καλύτερη. Ημασταν πολύ ειλικρινείς με τους νησιώτες μας ότι θα υπάρχουν μόνιμες δομές πρώτης υποδοχής στα νησιά. Το αντιστάθμισμα είναι ότι τα πέντε νησιά έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ. Αρα υποδομές, σε περίπτωση που βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα, έχουμε, αλλά εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει» είπε.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα