Εξαγγελίες για να παραπλανήσει τους νέους και τη μεσαία τάξη!

Δεύτερη προσπάθεια του Μητσοτάκη να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, αφού ο πρόσφατος ανασχηματισμός εξελίχθηκε σε μέγα φιάσκο

Με 24 μέτρα, το κόστος των οποίων ανέρχεται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε 3,5 δισ. ευρώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε με την ομιλία του στη ΔΕΘ το Σάββατο το βράδυ:

Πρώτον, να ξεγελάσει τη νέα γενιά που του έχει γυρίσει την πλάτη από την αρχή της θητείας του.

Δεύτερον, να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη της μεσαίας τάξης και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, την οποία έχει αρχίσει να χάνει λόγω της αλλοπρόσαλλης πολιτικής του στην περίοδο της πανδημίας.

Τρίτον, να πείσει ότι η κυβέρνησή του δεν έχει χάσει τον βασικό της προσανατολισμό, που -όπως λέει- είναι οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως, όπως έχουν δείξει αυτές στις οποίες έχει προχωρήσει μέχρι τώρα (εργασιακά, ασφαλιστικό, παιδεία κ.ά.), στρέφονται κατά της κοινωνίας και των εργαζομένων και δυσχεραίνουν, παρά ευνοούν τη ζωή τους.

Είναι εξαγγελίες με τις οποίες, μετά το στραπάτσο της κυβέρνησής του και του ίδιου προσωπικά το καλοκαίρι με τις καταστροφικές πυρκαγιές και την προέλαση της πανδημίας, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, επιχειρεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Είναι η δεύτερη προσπάθειά του για επανεκκίνησης της κυβέρνησης, καθώς η πρώτη, ο ανασχηματισμός, εξελίχθηκε σε ένα πρωτοφανές φιάσκο, που έπληξε ακόμα περισσότερο την εικόνα του κ. Μητσοτάκη.

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων ως προς τη στάση των αποδεκτών απέναντι στην κυβέρνηση θα φανεί σε βάθος χρόνου και ανάλογα με το αν και πόσο θα βελτιώσουν τη ζωή τους. Υπό αυτή την έννοια, είναι νωρίς ακόμη να πει κάποιος ότι είναι ένα προεκλογικό πακέτο, όσο κι αν μοιάζει ως τέτοιο, ιδίως όταν η αβεβαιότητα που επικρατεί μπορεί να εξανεμίσει αυτά τα μέτρα πολύ γρήγορα. Αυτή η αβεβαιότητα φάνηκε και από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν ήταν σε θέση να απαντήσει σε εξειδικευμένα οικονομικής φύσεως ερωτήματα στη χθεσινή συνέντευξη και παραπέμπει στην κατάρτιση του Προϋπολογισμού. Όπως έχει γράψει πρόσφατα η «κυριακάτικη δημοκρατία», η κυβέρνηση έχει ελάχιστη διεισδυτικότητα στη νέα γενιά και ιδίως στις ηλικίες 18-34. Η παρουσία νέων στην πρώτη σειρά των καθισμάτων ήταν ένας… θεατρικά στημένος συμβολισμός, με διπλή σημασία εκ του αποτελέσματος:

Πρώτον, εκτόπισε στα πίσω έδρανα τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, δείγμα ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει καμία σύνδεση με το παρελθόν της Ν.Δ., με ό,τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του κόμματος και των δύο πρώην πρωθυπουργών.

Δεύτερον, σε συνδυασμό με τα μέτρα που εξήγγειλε είχε ως στόχο να προσεγγίσει τη νέα γενιά που του έχει γυρίσει την πλάτη, καθώς την έχει στοχοποιήσει σταθερά ως πηγή εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά και της έχει απαγορεύσει το δικαίωμα στις ανώτατες σπουδές με το νέο σύστημα εισαγωγής που άφησε εκτός ΑΕΙ 40.000 νέους. Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι τα μέτρα θα φέρουν τους νέους πιο κοντά στη Ν.Δ.

Ωστόσο, η μεγάλη δεξαμενή είναι η μεσαία τάξη και η μεσαία επιχειρηματικότητα, που είχε δώσει και τη νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές, μετά το καταστροφικό πλήγμα που είχε υποστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μεγάλο ποσοστό στηρίζει ακόμα τη Ν.Δ., όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις, αλλά είναι μία ευμετάβλητη κατηγορία ψηφοφόρων, που έχει πληγεί από την αλλοπρόσαλλη πολιτική της κυβέρνησης σε όλο το διάστημα της πανδημίας. Με τη μείωση των ασφαλιστικών και φορολογικών βαρών, τις παρεμβάσεις στον ΦΠΑ και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι αναπληρώνει τις απώλειες και στηρίζει το εισόδημά της έναντι και της ακρίβειας που έρχεται.

Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες ποντάρει τόσο πολύ ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μεγάλος άγνωστος, καθώς όσες έχει κάνει μέχρι τώρα (εργασιακός νόμος, επικουρική ασφάλιση, αλλαγές στην παιδεία, προώθηση ιδιωτών στο ΕΣΥ κ.ά.) κάθε άλλο παρά φιλολαϊκό πρόσημο έχουν.

«Στημένη» συνέντευξη, με συνεννοημένες ερωτήσεις και autocue για… συμβουλές

Απολύτως στημένη ήταν η κατ’ ευφημισμόν «συνέντευξη» Τύπου που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Eκθεση Θεσσαλονίκης, με τον ίδιο να γνωρίζει από πριν τις ερωτήσεις, οι οποίες διατυπώθηκαν στη συντριπτική τους πλειονότητα από δημοσιογράφους που εκπροσωπούσαν φιλικά προς την κυβέρνηση μίντια.

Όπως αποδεικνύεται και μέσω φωτογραφίας-ντοκουμέντο, η οποία έκανε τον γύρο του διαδικτύου, η συνέντευξη του πρωθυπουργού μόνο αυθόρμητη δεν ήταν, καθώς ακριβώς μπροστά του υπήρχε ένα autocue, μέσα από το οποίο μπορούσε να διαβάσει όσα του είχαν γράψει νωρίτερα οι συνεργάτες του. Είχε δηλαδή ακριβώς μπροστά του έναν υποβολέα, τον οποίο μπορούσε να συμβουλευτεί για να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Την ύπαρξη της οθόνης επιχείρησε να κρύψει φυσικά η ΕΡΤ, και μάλιστα με μεγάλη επιμέλεια, πράγμα που το κατάφερε. Αν δεν ήταν ο φωτογραφικός φακός να απαθανατίσει το σχετικό στιγμιότυπο, δεν θα είχε ποτέ γνωστή η χρήση του autocue.

Πάντως, η εκ των προτέρων γνώση των ερωτήσεων ήταν εμφανέστατη και τις στιγμές που ο πρωθυπουργός συμβουλευόταν τις σημειώσεις του. Σε αρκετές ερωτήσεις μάλιστα διάβαζε κανονικά μέσα από τα χαρτιά του. Προφανώς, δεν έχει μαντικές ικανότητες, ώστε να προβλέψει τι ακριβώς θα τον ρωτήσουν. Η αλήθεια είναι πως δεκάδες από τις ερωτήσεις που ετέθησαν είχαν συμφωνηθεί από πριν. Όσο για τις λιγοστές ερωτήσεις από αντιπολιτευόμενα μέσα, μια και δεν είχε προετοιμαστεί καταλλήλως, επέλεξε να μην απαντήσει καν – χαρακτηριστικό παράδειγμα η ερώτηση της «Αυγής».

Η συνολική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες, με τον αποκλεισμό των μέσων μαζικής ενημέρωσης που ασκούν κριτική, ως οφείλουν, όπως η «δημοκρατία», τη χρήση autocue, τις απαράδεκτα προσυνεννοημένες ερωτήσεις-πάσες και τις κενού περιεχομένου προβαρισμένες απαντήσεις δεν περιποιούν τιμή στον ίδιο και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Γεννάται ευλόγως το ερώτημα αν πράγματι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να απαντήσει σε απλές ερωτήσεις δημοσιογράφων ή αν η κυβερνητική προπαγάνδα έχει φτάσει πια σε τέτοιο έσχατο σημείο, ώστε, αντί να ενισχύει το Μαξίμου, να το οδηγεί σε τέτοια αυτογκόλ.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του περασμένου Αυγούστου είχε προκληθεί σάλος στη γειτονική Τουρκία από τη στημένη τηλεοπτική συνέντευξη του «σουλτάνου», στην οποία η χρήση autocue ήταν εξίσου εμφανέστατη…

Απέκλεισε πάλι την «ενοχλητική» δημοκρατία

Δεν πρωτοτύπησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε αυτή τη χρονιά στη ΔΕΘ. Οπως έπραξε το 2019 και το 2020, έτσι και φέτος απέφυγε να δώσει ερώτηση στη «δημοκρατία». Καθόλου παράξενο, καθώς η κριτική και οι δύσκολες ερωτήσεις δεν είναι τα δυνατά σημεία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει μάθει να λειτουργεί μόνο σε προστατευμένο περιβάλλον, με ερωτήσεις προσυμφωνημένες, για να αποφεύγει τα λάθη. Δεν έχει μάθει σε δύσκολες ερωτήσεις, δεν θέλει να του γίνεται κριτική, νιώθει αδύναμος και ανασφαλής απέναντι σε ό,τι δεν ελέγχει. Και τη «δημοκρατία» δεν την ελέγχει.

Τον ενοχλεί η κριτική που του ασκεί και οι αποκαλύψεις της για τον τρόπο με τον οποίο κυβερνά τη χώρα. Αυτήν την πρακτική ακολούθησε και χθες στην παρωδία – συνέντευξη Τύπου, όπου οι συνεργάτες του (άξια τα χρήματά τους) έδωσαν τον λόγο ακόμα και σε παρακμιακές ιστοσελίδες, αλλά απέκλεισαν τη «δημοκρατία», την «Εστία», όπως και το «Documento», αλλά και τον «Ριζοσπάστη». Ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να δώσει τον λόγο στους δημοσιογράφους της «δημοκρατίας» από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής του.

Στη συνέντευξη μετά τις καταστροφικές φωτιές στην Εύβοια και στη Βαρυμπόπη λειτούργησε απαξιωτικά απέναντι στην εφημερίδα, μη δίνοντας ερώτηση.

Φοβίζουν οι ερωτήσεις της «δημοκρατίας», γιατί ο πρωθυπουργός θα βρεθεί απέναντι σε όλα τα προβλήματα που κρύβουν τα ΜΜΕ που τον προστατεύουν. Σε ποια ερώτηση θα έπρεπε να απαντήσει ο πρωθυπουργός: «Ο νέος υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης ομολόγησε στο παρελθόν ότι πήρε 50.000 ευρώ για να προπαγανδίσει το Σχέδιο Ανάν, το οποίο η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν είχε υποστηρίξει. Η συγκεκριμένη επιλογή συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της Ν.Δ.;»

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε οι απαντήσεις του

Είναι από τις λίγες φορές που ένας πρωθυπουργός σε εθνικής εμβέλειας συνέντευξη αγνοεί ερωτήσεις που του γίνονται και ή δεν απαντά ή λέει άλλ’ αντ΄ άλλων, χωρίς επί της ουσίας να απαντά σε αυτό που ερωτάται. Το έκανε χθες ο κ. Μητσοτάκης σε τέσσερις τουλάχιστον περιπτώσεις. Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε ήταν η απάντησή του όταν ρωτήθηκε αν η Ν.Δ. θα εξοφλήσει ποτέ πλήρως τα 343.000.000 ευρώ χρέη της (σ.σ.: θέμα που, όπως οι αναγνώστες μας γνωρίζουν, το αποκάλυψε τον Ιούνιο η «δημοκρατία») κι αν λόγω των χρεών της αυτών έχει «την ηθική νομιμοποίηση η Ν.Δ., ώστε να εφαρμόσει τον νέο πτωχευτικό νόμο που βγάζει στο σφυρί πρώτες κατοικίες, ακόμα και φυσικών προσώπων».

Ο πρωθυπουργός, αντί να απαντήσει, παρέπεμψε σε παλαιότερη ανακοίνωση της Ν.Δ., που πάλι δεν απαντούσε στην ουσία του ερωτήματος, και είπε:

«Θα σας παραπέμψω στην ανακοίνωση της Ν.Δ. της 8ης Ιουνίου 2021, όπου εξηγούμε αναλυτικά την οικονομική κατάσταση που παραλάβαμε, πώς έχουμε πλήρως ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της Ν.Δ., πώς έχουμε κάνει ένα άνοιγμα σε διαφανείς ιδιωτικές δωρεές για να μπορούμε να στηρίξουμε την πολιτική μας δράση και πώς ο αποκλειστικός λόγος αύξησης των δανειακών υποχρεώσεων είναι οι ετήσιοι τόκοι, οι οποίοι έρχονται από το παρελθόν».

Αρνήθηκε να απαντήσει αν ο ανασχηματισμός που έκανε είναι ο τελευταίος πριν από τις επόμενες εκλογές. «Δεν σας το απάντησα, γιατί δεν έχω καμία πρόθεση να σας το απαντήσω» είπε. Στο σκέλος της ερώτησης για τα κριτήρια του ανασχηματισμού, είπε: «Δεν είμαι υποχρεωμένος να μοιράζομαι δημόσια τα κριτήρια με τα οποία κάνω τις επιλογές μου». Καμία απάντησε δεν έδωσε, επίσης, όταν ρωτήθηκε για το τι έγινε με τον πρώην υπουργό Ευάγγελο Αποστολάκη: «γνωρίζετε τι έγινε» απάντησε κοφτά, δείχνοντας ότι δεν θέλει να επανέλθει σε ένα θέμα που αποτέλεσε ένα προσωπικό του φιάσκο.

Αγνόησε όμως και την ερώτηση για την καρατόμηση του πρώην υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον οποίο προτού τον διώξει τον επαινούσε για τη στάση του στις πυρκαγιές.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα