Οι Τούρκοι κλιμακώνουν τις προκλήσεις και προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα

Νταηλίκια στις ακτές της Κρήτης

Tην κατακόρυφη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας σηματοδοτεί η παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου «Nautical Geo» διά ασυρμάτου, σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές της Κρήτης.

Η κίνηση στην οποία προέβη πολεμικό σκάφος της Τουρκίας αποτελεί και επισήμως το τέλος του «ήσυχου καλοκαιριού» και την έναρξη του «δύσκολου χειμώνα» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Εξέλιξη που ήταν θέμα χρόνου, αφού η Τουρκία επιμένει να επιχειρεί να εφαρμόσει στην πράξη τη «Γαλάζια Πατρίδα», γνωρίζοντας ότι η πρότερη συμπεριφορά της δεν είχε κανενός είδους αρνητικές συνέπειες για την ίδια, αφού η Ελλάδα είχε σπεύσει να υιοθετήσει τη ρητορική της αποκλιμάκωσης που βόλευε τότε τον Ταγίπ Ερντογάν και η Ε.Ε. απεδείχθη ανίκανη να επιβάλει οποιουδήποτε είδους κυρώσεις λόγω των εμποδίων που προέβαλλαν η Γερμανία και άλλες χώρες.

Πλέον η Τουρκία, βασιζόμενη στο τουρκολιβυκό σύμφωνο, το οποίο δεν αναγνωρίζουν κανείς άλλος παρά η ίδια και το καθεστώς Σάρατζ στη Λιβύη, προσπαθεί να μετατρέψει στην πράξη σε μαύρες γεωπολιτικές τρύπες τα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης.

Η τουρκική επιχείρηση είχε ως σκοπό να θεμελιώσει τις τουρκικές διεκδικήσεις παρενοχλώντας το ερευνητικό πλοίο αμέσως μόλις αυτό έβγαινε έξω από τα έξι μίλια των χωρικών μας υδάτων, υποστηρίζοντας ότι κάνει έρευνες σε… τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Μάλιστα φαίνεται να έλαβαν μέρος παραπάνω του ενός τουρκικών πλοίων, προκειμένου να μη… χάσουν ούτε λεπτό την επαφή με το ερευνητικό.

Ταυτόχρονα όμως, παρεμποδίζοντας τις έρευνες του -γαλλικών συμφερόντων- πλοίου που γίνονται στο πλαίσιο των εργασιών για τον αγωγό EastMed έστειλε το μήνυμα ότι κανένα σχέδιο στην περιοχή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εάν δεν συμμετέχει η Τουρκία σε αυτό, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει η τουρκική ηγεσία σε κάθε τόνο.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι οι τουρκικές προθέσεις δεν ήταν κρυφές, καθώς η Αγκυρα είχε προ ημερών εκδώσει antinavtex, θέλοντας να ακυρώσει την ελληνική αντίστοιχη για τις συγκεκριμένες έρευνες, υπογραμμίζοντας ότι μέρος της περιοχής που έχει δεσμεύσει η χώρα μας -ανάμεσα από την Κρήτη και την Κάρπαθο- εμπίπτει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Συγκεκριμένα, σε αυτή σημειωνόταν ότι η περιοχή αυτή «βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως δηλώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020». Μια ξεκάθαρη αναφορά που σηματοδοτεί την εφαρμογή του τουρκολιβυκού συμφώνου στην πράξη από τη γείτονα.

Ως εκ τούτου, η παρουσία του τουρκικού σκάφους στην περιοχή ήταν γνωστή και το γεγονός ότι αυτό προσπάθησε με τον τρόπο αυτό να εφαρμόσει… επί του πεδίου την τουρκική στρατηγική ήταν αναμενόμενο. Σύμφωνα πάντως με τον αρχικό προγραμματισμό, το ερευνητικό «Nautical Geo» το επόμενο διάστημα θα πρέπει να συνεχίσει τις έρευνές του νότια του Καστελόριζου, φτάνοντας μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ αλλά και το σημείο όπου βρίσκεται το σημείο συνάντησης της ελληνικής, αιγυπτιακής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Η υποτονική αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήλθε το πρωί του Σαββάτου με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία «κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου “Nautical Geo”, καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα