Οι κατάσκοποι της Ρόδου έδιναν τις θέσεις των ελληνικών πολεμικών πλοίων

Δεκάδες μηνύματα για τις θέσεις πολεμικών πλοίων της Ελλάδας έχουν προκύψει κατά την εξέταση των ψηφιακών μέσων που είχαν στην κατοχή τους οι δύο Τούρκοι από τη Ρόδο, οι οποίοι βρίσκονται προφυλακισμένοι για κατασκοπία. Στην εισαγγελική πρόταση 32 σελίδων, αποκαλύπτεται πλήθος ευρημάτων από τις έρευνες για τους δύο άνδρες, τον 53χρονο πρώην μάγειρα πλοίου και τον 36χρονο γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, που κατηγορούνται για τις πράξεις της υποστήριξης πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και της προδοτικής κατασκοπίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Οι εκθέσεις αναφέρονται στις εκτεταμένες έρευνες που έγιναν στις ηλεκτρονικές συσκευές τους που κατασχέθηκαν. Σύμφωνα με τη «Δημοκρατική» της Ρόδου, από το κινητό τηλέφωνο του 53χρονου μάγειρα προκύπτει πλήθος κλήσεων προς το κινητό του 36χρονου, ενώ σε τέσσερις κλήσεις το στίγμα του κινητού του ενεργοποιείται από κεραία στο Καστελόριζο.

Οι περισσότερες κλήσεις γίνονται λίγο προτού αναχωρήσει το πλοίο «Σταυρός», στο οποίο εργαζόταν ο 53χρονος, από το λιμάνι της Ρόδου. Στο κινητό του τηλέφωνο βρέθηκαν, επίσης, και τέσσερις φωτογραφίες πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού «από υψομετρική διαφορά, ώστε να είναι εμφανείς ο εξοπλισμός και ο οπλισμός τους πάνω σε αυτά» αναφέρει η έκθεση. Στα μηνύματα φαίνεται ότι οι δύο άνδρες κατέγραφαν και τις θέσεις των πλοίων.

Σε μήνυμα που έστειλε ο 36χρονος στον 53χρονο ζητά διευκρινίσεις για το σκάφος «P32»: «Το σκάφος “Ρ32” δεν είναι ορατό στο σημείο. Είναι σωστός ο αριθμός;» «Δεν φαίνεται εντελώς επειδή είναι σκοτεινά» απαντά ο 53χρονος. Στη συνέχεια, ο 36χρονος φαίνεται να ψάχνει στην επίσημη ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού, προφανώς αναζητώντας το προαναφερόμενο σκάφος. Κατά το χρονικό διάστημα άρσης του απορρήτου, ήτοι από την 1η/10/2020 έως τις 30/11/2020, οι δύο κατηγορούμενοι συνομιλούν μεταξύ τους 61 φορές, κάτι που αποδεικνύει ότι η παροχή πληροφοριών ήταν συνεχής. Από την έκθεση ανάλυσης δεδομένων του Τμήματος Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών Νοτίου Αιγαίου, της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ., προκύπτει πληθώρα διαδικτυακών συνομιλιών μεταξύ των κατηγορουμένων μέσω των εφαρμογών facebook/messenger, Viber και What’s up.

Οι δύο άνδρες επικοινωνούσαν συχνά μέσω διαδικτύου, ενώ ο 36χρονος τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2020 κάνει συχνές κλήσεις σε μία πληθώρα τουρκικών αριθμών τηλεφωνίας (κωδικός +90), γεγονός που αποδεικνύει, όπως επισημαίνει η εισαγγελέας, ότι ο κατηγορούμενος μετέδιδε τις πληροφορίες που ελάμβανε σε άτομα που έμεναν στην Τουρκία.

Σημειώνεται πως στο κινητό τηλέφωνο του 36χρονου βρέθηκαν αποθηκευμένες, μεταξύ άλλων, τρεις φωτογραφίες ελληνικού πολεμικού πλοίου αγκυροβολημένου στο Καστελόριζο, αλλά και σκάφους του Λιμενικού Σώματος, με στοιχεία Ρ-206, τραβηγμένες από τη συσκευή κινητού τηλεφώνου του 53χρονου και από κοντινή απόσταση. Οπως αναφέρει η έκθεση, οι φωτογραφίες, επεξεργασμένες κατάλληλα από έμπειρο πρόσωπο, δίνουν πληροφορίες σχετικά με τον οπλισμό του, την κατάσταση και την ετοιμότητα του πλοίου και του πληρώματος.

Νάντια Αλεξίου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα