Σοβαρή απειλή! Οι Τούρκοι στρώνουν έδαφος για κήρυξη ΑΟΖ

Πρόκληση Τσαβούσογλου που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αμφισβητήσει εμπράκτως την ελληνική κυριαρχία

Ετοιμάζουν νέα προβοκάτσια οι Τούρκοι, καθώς δεν μπορούν να ερμηνευτούν διαφορετικά οι δηλώσεις πρόκλησης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που φροντίζει διαρκώς, με εντολή Ερντογάν, να ρίχνει λάδι στη φωτιά της έντασης που συντηρεί η Τουρκία με κάθε τρόπο. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αγκυρα με τον ομόλογό του από τη Βενεζουέλα, υπογράμμισε την «ετοιμότητα», όπως τη χαρακτήρισε, της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε πως «λαμβάνουμε τα μέτρα μας ενάντια σε κάθε προσπάθεια παραβίασης της υφαλοκρηπίδας μας. Την τελευταία φορά που η Ελλάδα μπήκε στην υφαλοκρηπίδα μας για 1 χλμ. (σ.σ.: ανατολικά της Κρήτης) ανακοινώσαμε ΝAVTEX και προβήκαμε στις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Οταν αποκλείστηκαν από εκεί, θέλησαν να μπουν ξανά, αυτή τη φορά από την Κύπρο, αλλά είχαν την ίδια αντιμετώπιση. Διαμαρτύρονται συνεχώς για την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα. Δεν ξέρω ποιο είναι το όφελος από αυτό. Ίσως η εσωτερική πολιτική».

Σε ερώτηση μάλιστα που του έγινε, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν δίστασε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Αγκυρα να ανοίξει ΑΟΖ για την αλιεία στην περιοχή που έχει καθορίσει ως υφαλοκρηπίδα της, τονίζοντας πως αυτό είναι πιθανό να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα!

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει «πυρά» και κατά του Αμερικανού προέδρου. «Οι ΗΠΑ λένε ψέματα στο Κογκρέσο, στηρίζουν την τρομοκρατία, και αυτή η ενέργεια αποτελεί αδίκημα από την Ουάσινγκτον» ανέφερε ο Τσαβούσογλου ως απάντηση στον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανοιχτά κατηγόρησε την Τουρκία για τη στρατιωτική της δράση στη βορειοανατολική Συρία. «Αντί να κατηγορούν την Τουρκία, οι ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν τις δικές τους λανθασμένες πολιτικές. Επίσης, θα πρέπει να είναι πιο ειλικρινείς με τον αμερικανικό λαό και το Κογκρέσο» τόνισε.

Τέλος, και χωρίς να μασά τα λόγια του για ακόμα μία φορά, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ φρόντισε να βάλει την Αγκυρα στη θέση της. «Η Τουρκία υπονομεύει ξανά τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, αυτή τη φορά παραβιάζοντας την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας» τόνισε ο γερουσιαστής σχετικά με την τουρκική παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo» στα ανοιχτά της Κύπρου.

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη σε ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας κάλεσε τις ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Κύπρου και τόνισε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να υποστηρίξει πλήρως τα ζωτικά συμφέροντα ενός από τα κράτη-μέλη της.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα