Οι Ευβοιώτες πνίγηκαν αβοήθητοι στις λάσπες

Χωρίς αντιπλημμυρικά, δύο μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και χάθηκαν περιουσίες

Από τη Βασιλική Πολύζου

Η ετοιμότητα των κατοίκων και η επιμονή ορισμένων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέτρεψαν την τραγωδία στη βόρεια Εύβοια από την επέλαση της «Αθηνάς».

Πέρασαν δύο μήνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές που μετέτρεψαν σε κρανίου τόπο μία από τις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδας, αλλά, παρότι συμφώνησαν όλοι πως «τα αντιπλημμυρικά πρέπει να αρχίσουν… χθες», στο πρώτο έντονο καιρικό φαινόμενο πλημμύρισαν ολόκληρα χωριά, καταστράφηκαν σπίτια που γλίτωσαν από τη φωτιά, μα πάνω απ’ όλα κινδύνεψαν και αυτή τη φορά ανθρώπινες ζωές. Σώθηκαν επειδή οι κάτοικοι είναι μαθημένοι να παλεύουν μόνοι τους και, βέβαια, διότι κάποιοι αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών έκαναν τα αυτονόητα. «Καταστράφηκαν τα πάντα. Αν δεν είχαμε ανοίξει διόδους για το νερό θα είχε πνιγεί κόσμος» τόνισε ο αντιδήμαρχος της Αγίας Αννας Άγγελος Κωνσταντινάκης. Η περιοχή ήταν μία από τις τρεις που επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου. Από τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου έψαχνε ο Κωνσταντινάκης τον εισαγγελέα για να εξασφαλίσει άδεια και να προχωρήσει άμεσα σε εργασίες για να ανοίξει διόδους, ώστε να φύγει το νερό όσο πιο ανώδυνα γινόταν. Τον βρήκε στις 11 το βράδυ και εξασφάλισε, έστω και προσωρινά, την έγκριση, η οποία ήταν απαραίτητη, διότι έναν χρόνο νωρίτερα του είχαν κάνει μήνυση για ανάλογες ενέργειες.

Αν δεν είχαν ανοίξει οι δίοδοι, το νερό θα είχε προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες ζημιές. Ίσως και να είχε αφαιρέσει ανθρώπινες ζωές. Από τότε που κατέστη σαφές ότι έπρεπε να τρέξουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα, άλλωστε, έχουν γίνει μόνο… μελέτες. Κόπηκαν και κάποια δένδρα, ενώ καθαρίστηκαν αρκετά ρέματα. Αλλά, όπως τονίζει ο Αγγελος Κωνσταντινάκης, «για να γίνουν σωστά τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, χρειάζεται να έρθουν εδώ χιλιάδες μηχανικοί και κυρίως να αποφασίσουν άμεσα την έναρξη των έργων. Εδώ με μία απλή νεροποντή καταστράφηκαν όσα είχαν σωθεί από τη φωτιά, φανταστείτε τι θα ζήσουμε όλο τον χειμώνα».

Όλο το ανατολικό μέτωπο του Δήμου Μαντουδίου καταστράφηκε. Στο Αχλάδι, η θάλασσα και η στεριά έγιναν ένα. «Μας πήρε το νερό μέχρι και τις παιδικές χαρές» μάς είπε ο πρόεδρος της κοινότητας Νίκος Ευσταθίου. Το νερό παρέσυρε οτιδήποτε βρήκε στο διάβα του από το βουνό και τα έφτασε μέχρι τις ακτές. Εκεί που το νερό της βροχής ενώθηκε με εκείνο της θάλασσας και δημιούργησε απόκοσμες εικόνες. «Ανοιξαν οι ουρανοί» πρόσθεσε ο κ. Ευσταθίου, την ώρα που οι συντοπίτες του βρίσκονταν σε απόγνωση και προσπαθούσαν με διάφορους τρόπους να βγάλουν τα νερά από σπίτια και επιχειρήσεις. Μέχρι και οικοσκευές παρέσυραν τα ορμητικά νερά. Εκεί, κάποιο ρέμα δεν είχε καθαριστεί πλήρως και για μερικές ώρες οι κάτοικοι φοβήθηκαν μήπως μετατραπεί η περιοχή τους σε νέα Μάνδρα. Αλλά η ποσότητα της βροχόπτωσης δεν ήταν ίδια.

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση ήταν ότι στους κατοίκους της βόρειας Εύβοιας δεν εστάλησαν sms όπως συνέβη, για παράδειγμα, με την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο και τους Παξούς. «Κινηθήκαμε μόνοι μας. Χρησιμοποιήσαμε σακιά από άμμο για να περιορίσουμε το νερό, ώστε να μην μπει σε σπίτια και καταστήματα» εξήγησε ο Θοδωρής Κέρης, πρόεδρος των Ροβιών.

«Ό,τι άφησε η φωτιά, το πήρε η βροχή» πρόσθεσε και κατήγγειλε ότι τα αντιπλημμυρικά έχουν κολλήσει στην έγκριση των κονδυλίων για τις μελέτες. «Δεν έχει εγκριθεί το κόστος για τις μελέτες» μας είπε. Κι έπειτα έρχονται κάποιοι τηλεαστέρες που λένε ευθέως ότι δεν προλαβαίνει ένα κράτος σε δύο μήνες να κάνει όσα είναι απαραίτητα για να προστατευθούν οι πολίτες σε περιοχές που βίωσαν τον εφιάλτη της φωτιάς και το Σαββατόβραδο έμειναν ξάγρυπνοι από τον φόβο της κακοκαιρίας. «Εδώ δεν έχουν ολοκληρωθεί τα αντιπλημμυρικά στη Μάνδρα. Περίμεναν σε δύο μήνες να γίνουν στην Εύβοια;» διερωτήθηκε παρουσιαστής κεντρικού δελτίου ειδήσεων την Παρασκευή μερικές ώρες πριν από το χτύπημα της «Αθηνάς» στη βόρεια Εύβοια, και εξόργισε τους κατοίκους.

Για άλλη μια φορά ο κόσμος στο Μαντούδι, την Αγία Αννα, το Αχλάδι, την Κοτσικιά, την Κερασιά, τις Ροβιές, σε 10άδες χωριά της βόρειας Εύβοιας, κυρίως στο ανατολικό μέτωπο, βρέθηκε αντιμέτωπος με τη μανία της φύσης. Αλλά το χειρότερο ήταν ότι αφέθηκε στο έλεος του Θεού. Απλώς οι άνθρωποι έχουν μάθει να παλεύουν μόνοι τους και έτσι έδωσαν κι αυτή τη μάχη. Την κέρδισαν, αφού δεν χάθηκαν ζωές. Αλλά η νέα καταστροφή είναι μεγάλη. «Πάθαμε πολύ μεγάλες ζημιές. Περιμέναμε να κινηθεί το νερό από δύο μεριές και μας χτύπησε από 22» μας δήλωσε ο πρόεδρος της Κερασιάς Δημήτρης Μαργαρίτης.

Ακόμα και δρόμοι κόπηκαν στη μέση. Περισσότερα από 800 μέτρα του οδικού δικτύου έχουν καταστραφεί πλήρως, με αποκορύφωμα τον δρόμο που συνδέει την Κοτσικιά με το Λουτρό. Κόπηκε στη μέση. «Μέχρι και γέφυρα έπεσε από τις κατολισθήσεις» τόνισε ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης. Τα μηχανήματα του δήμου έχουν βγει όλα στους δρόμους. Από κοντά και κάποια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Αλλά, όπως λένε πολλοί κάτοικοι, όλα έγιναν κατόπιν εορτής.

Ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός έκανε λόγο για «πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα». Ακόμα και αν συμφωνήσει κάποιος μαζί του, θα υποβάλει το εύλογο ερώτημα: τι έγινε για να αποτραπεί η καταστροφή; Τι μέτρα ελήφθησαν για να μην προστεθούν άλλα 200 σπίτια και καταστήματα στις καταστροφικές επιπτώσεις κάποιας θεομηνίας;

Διότι όλοι κάναμε την προσευχή μας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου και, μάλιστα, από το οδοιπορικό μας στη βόρεια Εύβοια μεταφέραμε τότε τον φόβο των κατοίκων για τα πρώτα κύματα κακοκαιρίας που θα έπλητταν την περιοχή. Αλλά και πρόσφατα, από την περασμένη Δευτέρα, η ανησυχία όλων εστιαζόταν στους πυρόπληκτους δήμους. Κι, όμως, η πρώτη νεροποντή προκάλεσε βιβλική καταστροφή. Αλλά, όπως μας μετέφεραν οι κάτοικοι, ούτε χθες βράδυ επρόκειτο να κλείσουν μάτι. Ίσως ούτε και σήμερα καταφέρουν να ξεκουραστούν, διότι τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ για ακραία καιρικά φαινόμενα διογκώνουν τον φόβο τους, διότι ξέρουν ότι τα χωριά και γενικά όλοι οι οικισμοί στη βόρεια Εύβοια είναι «ανοχύρωτες πόλεις». Με τεράστια την ευθύνη της Πολιτείας…

Ενώ η Εύβοια βούλιαζε… ο πρωθυπουργός έκανε διακοπές!

Στην πρώτη βροχή «πνίγηκαν» οι υποσχέσεις, τα ανύπαρκτα έργα και οι μεγαλοστομίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας μια χρησιμότητα έχουν για τον πρωθυπουργό, αυτήν της ενημέρωσης για τον καιρό που θα κάνει στις περιοχές όπου απολαμβάνει την ανεμελιά του. Θέλει ήλιο για τα μπάνια του, που κρατούν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, και καλό, απάτητο χιόνι για μετά τον Δεκέμβριο.

Ποσώς δείχνουν να τον ενδιαφέρουν οι πλημμύρες, οι σεισμοί, οι πυρκαγιές και οι 15.000 νεκροί από την πανδημία. Ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει να έχει έλλειμμα ενσυναίσθησης.

Επιδόθηκε σε ποδηλατάδα στο Ακρωτήρι χθες το πρωί, την ώρα που η Εύβοια πνιγόταν, με δύο από τα εμβληματικά στελέχη του επιτελικού κράτους, τον υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη και τον υπεύθυνο για την αποκατάσταση της καμένης βόρειας Εύβοιας Στ. Μπένο να αγνοούνται. Πάλι καλά που υπάρχει και ο Στέλιος Πέτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος βάζει πινελιές φαιδρότητας με τις δηλώσεις του…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για ένα ακόμη τριήμερο στη διάρκεια της θητείας του, ξεκουράστηκε στην Κρήτη. Εκανε το μπάνιο του στο Μαράθι, το Σάββατο, την ώρα που στο Αρκαλοχώρι, 2,5 ώρες μακριά από την πλαστική καρέκλα στην οποία λιαζόταν μετά της συζύγου του, οι κάτοικοι, που έχουν χάσει τις επιχειρήσεις τους από τον σεισμό, αναγκάζονται να τρώνε από τα συσσίτια και μάταια περιμένουν τη βοήθεια του «γείτονα λουομένου».

Την επόμενη ημέρα, χθες Κυριακή, όταν ήδη η βόρεια Εύβοια βίωνε τον εφιάλτη των πλημμυρών, περίπου δύο μήνες μετά τις καταστροφικές φωτιές, ο πρωθυπουργός, εκμεταλλευόμενος τη λιακάδα της Κρήτης, έκανε ποδήλατο με πλήρη ποδηλατικό εξοπλισμό και μέτρα ασφαλείας -να το τονίσουμε αυτό- στην περιοχή της Μονής Αγίας Τριάδας στο Ακρωτήρι. Στην Εύβοια, είναι η αλήθεια, πήγαν οι υφυπουργοί Τριαντόπουλος, Τουρνάς και Κεδίκογλου, αλλά όχι οι κύριοι Στυλιανίδης και Μπένος, που θα έπρεπε να είχαν φτάσει πρώτοι στα σημεία της καταστροφής για να εξηγήσουν στους πολύπαθους κατοίκους της Εύβοιας γιατί πλημμύρισαν τα χωριά τους και ολοκληρώθηκε η καταστροφή του Αυγούστου.

Όσο για τον Στέλιο Πέτσα, η δήλωσή του για τις πλημμύρες στην Εύβοια διεκδικεί το πρώτο βραβείο φαιδρότητας: «Οι ζημιές είναι χαμηλά προς τη θάλασσα. Μη συνδέουμε τις ζημιές κοντά στη θάλασσα με τα καμένα».

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα