Μέρκελ: Σπεύδει να υποβάλλει τα σέβη της στον «σουλτάνο»!

Προσκλήθηκε από τον Ερντογάν και στις 16 Οκτωβρίου πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη

Με μία αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στην Τουρκία στις 16 Οκτωβρίου αποφάσισε η απερχόμενη καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ να κλείσει την καριέρα της στην ηγεσία της Γερμανίας, κάνοντας σαφές ακόμα μία φορά πως οι πολιτικές… αδυναμίες δεν κρύβονται. Η καγκελάριος προσκλήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, οι «διαχρονικοί δεσμοί των δύο χωρών» είναι που σχεδόν επιβάλλουν την επίσκεψη της Μέρκελ, η οποία δεν θα παραλείψει να υποβάλει τα σέβη της στον «σουλτάνο».

Ερωτηθείς σχετικά με τον λόγο της επίσκεψης, ο Ζάιμπερτ αναφέρθηκε στους διαχρονικούς δεσμούς των δύο χωρών λόγω των πολιτών τουρκικής καταγωγής που ζουν στη Γερμανία και λειτουργούν «ως γέφυρα» στη γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας, αλλά και στη «μεγάλη συνεισφορά» της χώρας στο Μεταναστευτικό, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, αναγνωρίζεται από όλους στην Ευρώπη!

Σε ό,τι αφορά τις διαφωνίες σε θέματα όπως ο σεβασμός θεμελιωδών δικαιωμάτων, ο Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε ότι πάγια θέση της κυβέρνησης αποτελεί η διατήρηση της απευθείας επικοινωνίας παρά τις διαφορές, προκειμένου να εκφράζεται και η κριτική. Παρά την επίσκεψη της καγκελαρίου, πάντως, ο Ερντογάν ξέρει καλά πως, όταν η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας συγκροτηθεί, θα πρέπει να επανακαθορίσει τις σχέσεις της χώρας του μαζί της. Ωστόσο τα προβλήματα του Ερντογάν αυτή τη στιγμή είναι μεγαλύτερα και προέρχονται από το εσωτερικό της χώρας του. Το ένα είναι αναμφίβολα η οικονομία, η οποία αποτελεί μια μόνιμη πληγή, προκαλώντας έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια. Μάλιστα, με τη νέα κατρακύλα της τουρκικής λίρας πληροφορίες των «Financial Times» αναφέρουν πως ο Ερντογάν ετοιμάζεται να απολύσει ακόμη έναν διοικητή κεντρικής τράπεζας, τον Σαχάπ Καβτσίογλου, ο οποίος διορίστηκε από τον ίδιο, επειδή καθυστέρησε να υπακούσει στην εντολή για μείωση των επιτοκίων.

Ταυτόχρονα, πίεση ασκείται στον Τούρκο πρόεδρο και από την αντιπολίτευση, που τις τελευταίες μέρες παρατηρείται έντονη κινητικότητα με έναν στόχο: να φύγει ο Ερντογάν από την εξουσία, όταν διεξαχθούν εκλογές, δηλαδή το αργότερο το καλοκαίρι του 2023. Σύμφωνα με το Reuters, έξι κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης -ανάμεσά τους το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα- πραγματοποίησαν την τρίτη μεταξύ τους συνάντηση την Πέμπτη.

Ο στόχος που έχουν θέσει είναι να συμφωνήσουν σε ένα ενιαίο πολιτικό μέτωπο ως το τέλος του έτους, με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές. Επιχειρούν, με άλλα λόγια, να επαναλάβουν σε πανεθνικό επίπεδο το μοντέλο που τα οδήγησε στη μεγαλειώδη νίκη τους στις δημοτικές εκλογές του 2019, όταν κατάφεραν να ελέγξουν και τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας: της Κωνσταντινούπολης, της Αγκυρας και της Σμύρνης.

«Η αντιπολίτευση στην Τουρκία επιχειρεί κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ: να ενωθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα