Κοινό μέτωπο των κομμάτων κατά του Μητσοτάκη!

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά εξεταστική επιτροπή για τις λίστες Πέτσα και τις χειραγωγούμενες δημοσκοπήσεις

Κοινό μέτωπο κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις περιβόητες λίστες Πέτσα, αλλά και τις περίεργες δημοσκοπήσεις σχημάτισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση σχετικής εξεταστικής επιτροπής, στον απόηχο της πολιτικής κρίσης που μαίνεται στην Αυστρία.

Η κατάθεση χθες το μεσημέρι εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ εν μέσω πανδημίας, την εταιρία δημοσκοπήσεων Opinion Poll και την καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού σήμανε συναγερμό στα επιτελεία των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, με το ΚΙΝ.ΑΛ., το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και το Μέρα25 να λένε το «ναι». Σύμφωνα με το άρθρο 68 του Συντάγματος, όπως αυτό αναθεωρήθηκε το 2019, δίνοντας το δικαίωμα στη μειοψηφία να ζητά τη συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών, για να περάσει η πρόταση από την Ολομέλεια και να συσταθεί η εξεταστική απαιτούνται 120 θετικές ψήφοι.

Αυτό σημαίνει πως οι απαραίτητες ψήφοι που απαιτεί το Σύνταγμα έχουν ήδη βρεθεί, ανεξαρτήτως της στάσης που θα κρατήσει η Νέα Δημοκρατία. Επειδή όμως, ως γνωστόν, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, στο επίμαχο άρθρο του Συντάγματος δεν ορίζονται λεπτομέρειες, όπως το πώς εισάγεται η πρόταση στην Ολομέλεια.

Μπορεί δηλαδή να αποτελεί δικαίωμα της μειοψηφίας η υποβολή της πρότασης, ωστόσο εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα αν αυτή θα μπει στην Ολομέλεια ή όχι.

Είναι ενδεικτικό ότι η πρόταση του Κυριάκου Βελόπουλου και της Ελληνικής Λύσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη Συμφωνία των Πρεσπών κατατέθηκε τον Απρίλιο του 2020 και βρίσκεται έκτοτε στα συρτάρια… Σε κάθε περίπτωση, εφόσον προκύπτει ήδη η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/5, η πίεση που ασκείται στο προεδρείο και στην κυβέρνηση είναι μεγάλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε δεν αναμένεται εν προκειμένω να κάνει πίσω, καθώς δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει ακόμη και το όπλο της μομφής κατά του προέδρου της Βουλής.

Στην αρχή η κυβέρνηση έμοιαζε να διακατέχεται από αμηχανία, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να επανέρχεται στα «βοσκοτόπια», να κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι «κατέφυγε στην πρόταση αυτή προκειμένου να δικαιολογήσει την αποτυχία και την ανεπάρκειά του», προειδοποιώντας πως «τα αποτελέσματα των πολιτικών μας θα αναμετρηθούν στις κάλπες… και θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ξανά αν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουμε είναι στημένες ή απηχούν την πραγματικότητα».

Επί της ουσίας ο κ. Οικονόμου δεν διευκρίνισε πάντως ποια θα είναι η στάση της Ν.Δ. Το σενάριο όμως να προτείνει η Ν.Δ. τη διεύρυνση του ερευνητικού πεδίου από το 2015 είναι στο τραπέζι.

Το ΚΙΝ.ΑΛ. ξεκαθάρισε πως διάκειται θετικά, αν και δεν αποκλείεται και να υπάρξουν παραφωνίες, παραδείγματος χάριν από τον Ανδρέα Λοβέρδο. Άλλωστε, η πρώτη αντίδραση ήρθε από την πλευρά της Νάντιας Γιαννακοπούλου, που στηρίζει ανοιχτά τον κ. Λοβέρδο, η οποία ζήτησε από βήματος Βουλής η διερεύνηση να αρχίσει από το 2015. Την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζουν και το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα