Αγωνίστρια η Φώφη Γεννηματά μέχρι και την τελευταία της ανάσα!

Γεννηματά: Η ζωή και η πολιτική σταδιοδρομία της γενναίας γυναίκας που έφτασε μέχρι την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ.

Αγωνίστρια, δυναμική και αξιοπρεπής, τόσο στην πολιτική όσο και στην προσωπική της πορεία, υπήρξε η Φώφη Γεννηματά, η οποία, παρά την πολυετή μάχη της με το «θηρίο» της ασθένειάς της, δεν εγκατέλειψε τον πολιτικό στίβο, καταφέρνοντας να αναδειχθεί πρόεδρος ενός πολιτικού χώρου που βρισκόταν μια ανάσα πριν από την εξαφάνιση και να τον κρατήσει στη ζωή, υπηρετώντας τον μέχρι την ύστατη στιγμή.

Η Φώφη Γεννηματά γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους το 1964 και ήταν κόρη του Γιώργου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική επιρροή του πατέρα της ήταν εκείνη που την οδήγησε στην ενασχόληση με τα κοινά ήδη από τα μικράτα της. Από το πρώτο έτος φοίτησής της στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών γράφτηκε στην ΠΑΣΠ, τη φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ. Τότε είναι που γνώρισε τον συμφοιτητή και «σύντροφο» στο κόμμα Αλέξανδρο Ντέκα, τον οποίο παντρεύτηκε στα 22 της χρόνια. Να σημειωθεί πως οι δυο τους, παρά τον χωρισμό, διατηρούσαν άριστες σχέσεις μέχρι το τέλος της ζωής της Φώφης Γεννηματά – είχαν μαζί μία κόρη.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της δούλεψε στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και στο πολιτικό γραφείο του πατέρα της, ενώ δραστηριοποιήθηκε στην Ενωση Γυναικών Ελλάδας. Μάλιστα, το 1993, όταν ο Γιώργος Γεννηματάς ανέλαβε επικεφαλής των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, ανέλαβε συντονίστρια του ιδιαίτερου γραφείου του. Από το 1996 ήταν εκλεγμένη πρόεδρος του Ομίλου «Γιώργος Γεννηματάς».

Πέρασε για πρώτη φορά το κοινοβουλευτικό κατώφλι το 2000, όταν εξελέγη βουλευτής στην Α’ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ. Εναν χρόνο αργότερα, στο 6ο Συνέδριο του Κινήματος, στην Κεντρική Επιτροπή ανέλαβε γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ. Δύο χρόνια μετά, το 2002, εξελέγη υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς. Ταυτόχρονα με την είσοδό της στη Βουλή, η Φώφη Γεννηματά γνώρισε τον δεύτερο σύζυγό της Ανδρέα Τσούνη, με τον οποίο παντρεύτηκε το 2003. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά.

Ξαναμπήκε στη Βουλή το 2009, οπότε τοποθετήθηκε υφυπουργός Υγείας, ασχολούμενη με έναν τομέα που έχει συνδεθεί απολύτως με τον πατέρα της. Αυτό ήταν το πρώτο κυβερνητικό αξίωμα που έλαβε. Ακολούθησαν και άλλα, καθώς στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε αρκετά και διαφορετικά πόστα, αρχικώς αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, στη συνέχεια αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών, αλλά και αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμυνας το 2013, στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Βρέθηκε στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος, τον Ιούνιο του 2015, ύστερα από μια εξαετία δυσβάσταχτων Μνημονίων, όταν εξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 51,7%, διαδεχόμενη τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Υπενθυμίζεται ότι τότε το ΠΑΣΟΚ ήταν απισχνασμένο από τη λιτότητα των δύο Μνημονίων, με την έντονη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων του -και λόγω της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου- να αποτυπώνεται στην κάλπη, καθώς στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 το κόμμα βγήκε έβδομο με ποσοστό 4,68%, το χαμηλότερο στην ιστορία του.

Αμέσως μετά την εκλογή της η Φώφη Γεννηματά προσπάθησε να γυρίσει σελίδα, καθώς πρωτοστάτησε στη δημιουργία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Αρχικά συστάθηκε η Δημοκρατική Συμπαράταξη και, το 2017, το Κίνημα Αλλαγής, τότε με τη συμμετοχή και του Ποταμιού, το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα. Στον νέο φορέα συμμετείχαν, εκτός από το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, και άλλες κινήσεις, όπως το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, η Ανανέωση, οι Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς, οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, η Ενωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης και η Φωνή Δημοκρατίας. Στις εκλογές του 2017 για την ηγεσία του νέου φορέα, η Φώφη Γεννηματά αναδείχθηκε νικήτρια στον δεύτερο γύρο, επικρατώντας του Νίκου Ανδρουλάκη, με το 56,75% των ψήφων.

Παράλληλα με την πολιτική της καριέρα, το 2008 αντιμετώπισε για πρώτη φορά τον καρκίνο, καταφέρνοντας να βγει νικήτρια. Υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα και αμέσως μετά ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη, όπου ακολούθησε την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Η Φώφη Γεννηματά είχε κληρονομικό ιστορικό καρκίνου, αφού ο πατέρας της έχασε τη μάχη τον Απρίλιο του 1995. Μόλις επτά μήνες νωρίτερα έφυγε από τη ζωή έπειτα από άνιση μάχη με τον καρκίνο η μητέρα της Κάκια Βέργου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα