Ομοβροντία κατα της λογοκρισίας που φέρνει η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα

Στο στόχαστρο ενώσεων και φορέων η διάταξη για τις ψευδείς ειδήσεις που στόχο έχει τη φίμωση του Τύπου

Ολοένα αυξανόμενες επικρίσεις τροφοδοτεί η προωθούμενη αυστηροποίηση, μέσω του νέου Ποινικού Κώδικα, του πλαισίου για τις ψευδείς ειδήσεις, με τον επιστημονικό κόσμο να καταχεριάζει την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για προσπάθεια φίμωσης του Τύπου, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας υπεραμύνθηκε με πάθος της διάταξης, αφήνοντας, ωστόσο, ένα μικρό παράθυρο αλλαγής.

Τοποθετούμενοι στη Βουλή, στο πλαίσιο της ακρόασης των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, οι αρμόδιοι φορείς εμφανίστηκαν κάθετα αντίθετοι με την αυταρχικοποίηση του άρθρου για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, που έχει ως απώτερο στόχο να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο και εν γένει στη δημόσια σφαίρα. Η ΕΣΗΕΑ ζήτησε την απόσυρση του επίμαχου άρθρου, καταγγέλλοντας πως ποινικοποιεί την προσωπική άποψη και θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία του λόγου και την ελευθεροτυπία.

«Κατά το Δ.Σ. της Ενώσεως Συντακτών αλλά και τον δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρεμβαίνει η Δικαιοσύνη και να περιορίζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του λόγου και την έκφραση απόψεων για ό,τι συμβαίνει γύρω μας, με την αιτιολογία ότι έτσι διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις που προκαλούν ανησυχία και φόβο στους πολίτες, και κλονίζεται η εμπιστοσύνη του κοινού» κατήγγειλε η Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρος της ένωσης, προειδοποιώντας πως υπάρχει ο κίνδυνος οι δημοσιογράφοι να βρεθούν ποινικά υπόλογοι.

Την ίδια ώρα, για φίμωση της ελευθεροτυπίας μίλησε και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, ζητώντας η επίμαχη διάταξη να τροποποιηθεί. «Μπορεί κάποιος να βρεθεί κατηγορούμενος με βάση αυτήν τη διάταξη και, όταν θα τελειώσει η ποινική διαδικασία, που ξέρουμε όλοι πόσο μακροχρόνια είναι στη χώρα μας η απονομή της Δικαιοσύνης, να είναι κάποιος υπό κατηγορία για τρία, τέσσερα και πέντε χρόνια και να δικαιωθεί στη συνέχεια» είπε ειδικότερα η Νικολέτα Μπασδέκη, εκπρόσωπος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ενώ στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως «δεν μπορεί να λέμε για ανησυχία, η οποία είναι μια έννοια τελείως αόριστη, και η συγκεκριμένη διάταξη, έτσι όπως εισάγεται, μάλλον σε φίμωση της ελευθεροτυπίας οδηγεί και όχι σε εξασφάλιση ενός εννόμου αγαθού».

Πύρινα βέλη εκτόξευσε και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, που μίλησε για επαναφορά της Ιεράς Εξέτασης. «Αυτό που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία είναι η θέσπιση μίας και μοναδικής κρατικής αλήθειας και η δίωξη κάθε αντίθετης άποψης, πρακτική που εύκολα μπορεί να καταλήξει στη λογοκρισία» σημείωσε, μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ένωσης Χαράλαμπος Σεβαστίδης. Κάθετα αντίθετος εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος της Ενωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών, ενώ και η Ενωση Ελλήνων Ποινικολόγων ανέφερε ότι «υπάρχει, με την τωρινή διατύπωση, ένα σημείο τριβής με την αρχή της ελευθερίας της έκφρασης».

Υποσχέσεις από τον Τσιάρα για αλλαγές

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωστας Τσιάρας, αν και δέχθηκε τα πάνδημα πυρά από φορείς και αντιπολίτευση, υποστήριξε πως η προωθούμενη διάταξη αποτελεί προϊόν «σκληρής προσπάθειας της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και όλων ημών, ώστε να μη δημιουργεί καμία συνθήκη περί φιμώσεως και στον Τύπο». Μίλησε, δε, για δικαίωμα του Ελληνα πολίτη να μην πέφτει «θύμα των fake news». Παρ’ όλα αυτά, άφησε μία μικρή χαραμάδα αλλαγής του άρθρου, λέγοντας πως «αν υπάρχει πρόταση για διαφορετική διατύπωση, είμαι ανοιχτός». Σημειωτέον πως ο νέος Ποινικός Κώδικας εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια, με σκοπό να ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα