Πιθανό ραντεβού του Κυριάκου με Κάμαλα Χάρις αύριο στο Παρίσι

Προσπάθεια για τετ α τετ του πρωθυπουργού με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ στη διάσκεψη για τη Λιβύη

Ραντεβού «της τελευταίας στιγμής» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου στο περιθώριο της διάσκεψης για τη Λιβύη, αύριο Παρασκευή, στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η αμερικανική πλευρά μάλλον θα ικανοποιήσει το ελληνικό αίτημα -έστω για μια σύντομη συνομιλία και φωτογραφία-, υπό τη λογική ότι έχουν απορριφθεί όλα τα προηγούμενα σχέδια του κ. Μητσοτάκη από τις αρχές του έτους.

Αρχικά, είχε προσκληθεί ο πρόεδρος Τζ. Μπάιντεν να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η πρόσκληση δεν απαντήθηκε καν και το ίδιο έγινε και με το εναλλακτικό αίτημα για εκπροσώπηση από τον υπουργό Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν ή άλλο κορυφαίο αξιωματούχο. Αργότερα, ο πρωθυπουργός ήλπιζε ότι θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο περί τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, είτε με την αφορμή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη είτε με την ευκαιρία εκδηλώσεων της ομογένειας για την 25η Μαρτίου και τα θυρανοίξια του Αγίου Νικολάου, δίπλα στους Δίδυμους Πύργους. Η πρόσκληση δεν έφτασε ποτέ στην Αθήνα, όπως δεν συνέβη τίποτα και με τον προγραμματισμό επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ταυτόχρονα ή αμέσως μετά την αντίστοιχη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου προ δεκαπενθημέρου.

Η πιθανή συνάντηση Χάρις – Μητσοτάκη, αν τελικά πραγματοποιηθεί, θα είναι περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική και δεν αναμένεται να προσφέρει κάτι νέο ούτε για τα θέματα της Λιβύης. Οι ΗΠΑ συμφωνούν με την άμεση αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων από τη Λιβύη (συμπεριλαμβανομένων των Σύρων μαχητών που πληρώνει αδρά η Αγκυρα), αλλά δεν ενδιαφέρονται να γίνει το ίδιο και με τα τακτικά στρατεύματα της Τουρκίας, επειδή τα θεωρεί αντίβαρο στην παρουσία των Ρώσων μισθοφόρων και συμβούλων. Και όσο παραμένουν τα τουρκικά στρατεύματα τόσο μειώνονται οι πιθανότητες ακύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα