Ράπισμα στον «σουλτάνο» για τη μήνυση στη δημοκρατία

Η τοποθέτηση Οικονόμου για τη θρασύτατη μήνυση Ερντογάν στην εφημερίδα μας. Αιχμηρό σχόλιο από το υπουργείο Εξωτερικών

H προκλητική και απαράδεκτη μήνυση του Ταγίπ Ερντογάν κατά της «δημοκρατίας» προκάλεσε κύμα συμπαράστασης και στήριξης από όλα τα κόμματα, τα οποία με δηλώσεις τους καταδικάζουν και την απόπειρα φίμωσης της εφημερίδας, αλλά και την αναθεωρητική στάση του «σουλτάνου» απέναντι στην Ελλάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τοποθετήθηκε με ξεκάθαρο τρόπο στο πλευρό της εφημερίδας μας. Στην ερώτηση «O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε μήνυση στη “δημοκρατία” και σε τέσσερα στελέχη της για εξύβριση λόγω παλαιότερου δημοσιεύματος. Στο κείμενο της δικογραφίας που συνέταξε η εισαγγελία της Αγκυρας επιχειρεί να προσδώσει νομιμότητα στις ανιστόρητες και απαράδεκτες διεκδικήσεις της “Γαλάζιας Πατρίδας”, καθώς αποκαλεί το Αιγαίο “Θάλασσα των Νησιών” και μιλά για δικαιώματα και κεκτημένα στις θαλάσσιες ζώνες. Επίσης, ουσιαστικά ομολογεί ότι τη μήνυση δεν την έκανε για εξύβριση, αλλά γιατί η “δημοκρατία” είναι ανάχωμα στα σχέδιά του. “Στόχος της απεχθούς πράξης είναι επίσης και τα μεγάλα συμφέροντα του έθνους μας, που τα υπερασπίζεται σθεναρά ο πρόεδρός μας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη Θάλασσα των Νησιών” αναφέρει χαρακτηριστικά. Ποιο το σχόλιό σας;» έδωσε ξεκάθαρη και σαφή απάντηση καταδίκης της προκλητικής τουρκικής ενέργειας, αναφέροντας:

«Στην Ελλάδα είμαστε αδιαπραγμάτευτα υπέρ της ελευθεροτυπίας. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πολιτισμικού και δικαιικού κεκτημένου, η έκφραση της ελεύθερης γνώμης του Τύπου στη χώρα μας προστατεύεται απόλυτα από το Σύνταγμά μας και τις διεθνείς συμβάσεις. Ήθη και αυταρχικές πρακτικές άλλων κόσμων δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν σχετίζονται με αναθεωρητικά και επιθετικά δόγματα, που στρέφονται εναντίον του Διεθνούς Δικαίου και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή».

Γ. Οικονόμου

Το άθλιο έγγραφο του Τούρκου γενικού εισαγγελέα, το οποίο παραδέχεται ότι η «δημοκρατία» αποτελεί εμπόδιο, με τη μαχητική και εθνική στάση της, στα σχέδια του Ερντογάν σχολιάστηκε με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο και από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «το υπουργείο Εξωτερικών, κατά πάγια πρακτική του, δεν σχολιάζει υποθέσεις οι οποίες σχετίζονται με ζητήματα Δικαιοσύνης. Όσον αφορά όμως την επίκληση του όρου “Θάλασσα των Νησιών” σχετικά με το Αιγαίο, η οποία έρχεται σε συνέχεια επανειλημμένων αντίστοιχων δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, επισημαίνεται ότι είναι παντελώς απαράδεκτη και ανυπόστατη. Οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα και για οποιαδήποτε χρήση, να αναγράφεται το Αιγαίο σαν “Θάλασσα των Νησιών”, είναι προφανές σε τι αποσκοπεί, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Οφείλουμε, όμως, να καταστήσουμε σαφές ότι κάθε τέτοια απόπειρα πέφτει στο κενό και ουδεμία επίπτωση έχει στην πράξη στο καθεστώς της κυριαρχίας των νησιών στο Αιγαίο, το οποίο έχει διατυπωθεί σε διεθνείς συμβάσεις και το οποίο οφείλει να σέβεται και η Τουρκία σε κάθε περίπτωση».

Ν. Δένδιας

Βεβαίως, πέραν των δηλώσεων υποστήριξης από την κυβέρνηση, απομένουν και οι πράξεις. Και, μέχρι στιγμής, κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν ανέφερε σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβεί η Ελλάδα για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Καλά τα λόγια, αλλά, όταν οι Τούρκοι θέτουν επισήμως διεκδικήσεις μέσω της νομικής οδού, απαιτούνται και πράξεις…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα