Θέμα στη «Φωνή της Αμερικής» η μήνυση του «σουλτάνου»!

Τα ξένα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν αυτό που κρύβουν τα ελληνικά ΜΜΕ

«Μια ελληνική εφημερίδα αντιμετωπίζει ποινική δίωξη από τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος φέρεται ότι προσβάλλεται από αυτό που θεώρησε χυδαίο τίτλο. Η ελληνική εφημερίδα παρουσιάζει την κίνηση αυτή ως μία άνευ προηγουμένου προσβολή της ελευθερίας του λόγου, αλλά βρίσκει ελάχιστη υποστήριξη από την κυβέρνηση στην Αθήνα».

Με εκτενές ρεπορτάζ ένα από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως, το Voice of America (VOA), δεν μασάει τα λόγια του κι αναφέρεται ανοιχτά στην αδράνεια της Αθήνας, την ώρα που το σύστημα Ερντογάν διώκει Ελληνες δημοσιογράφους! Και βέβαια δεν είναι μόνο η ελληνική κυβέρνηση που δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση σε όλα όσα γελοία αλλά και επικίνδυνα συμβαίνουν, καθώς ανάλογη στάση κρατούν και οι διευθυντές ενημέρωσης των μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων, ιστοσελίδων και εφημερίδων της Ελλάδας, που αγνόησαν επιδεικτικά το θέμα. Γιατί άραγε; Φοβούνται κάτι;

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναλαμβάνει δράση για να φιμώσει τους δημοσιογράφους και την κριτική εναντίον του. Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι της καθημερινής εφημερίδας “δημοκρατία” λένε ότι είναι ο πρώτος μιντιακός όμιλος στη Δύση που στοχοποιείται από τον Τούρκο ηγέτη εκτός της χώρας του και κάνουν λόγο για παρωδία. «Ο διευθυντής της “δημοκρατίας” Δημήτρης Ριζούλης σημειώνει ότι “ολόκληρο το έθνος πρέπει να υψώσει το ανάστημά του απέναντι σε αυτή τη μήνυση. Με ποιο δικαίωμα ο Ερντογάν εκφοβίζει την εφημερίδα, όχι μόνο τους συντάκτες και τους δημοσιογράφους της “δημοκρατίας”, αλλά το έθνος συνολικά; Οι Αρχές εδώ δεν έπρεπε ποτέ να παραλάβουν την αγωγή, αλλά να τη στείλουν πίσω στο γραφείο του Ερντογάν. Πρόκειται για παρωδία”. Τονίζει μάλιστα ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να εμφανιστούν ενώπιον τουρκικού δικαστηρίου για να δώσουν αξιοπιστία στην προσπάθεια του Ερντογάν να αψηφήσει την ελευθερία του λόγου και, κυρίως, τους πολιτικούς ισχυρισμούς που διατυπώνει στην αγωγή – ισχυρισμοί που στρέφονται ουσιαστικά ενάντια στα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας» αναφέρει το δημοσίευμα της VOA.

Η τουρκική εισαγγελική εντολή διαβιβάστηκε στους συντάκτες της εφημερίδας, πυροδοτώντας τον δημόσιο διάλογο. «Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και η κεντροδεξιά κυβέρνηση έχουν επικρίνει την εφημερίδα για τον τόνο της. Αλλά υπερασπίστηκαν την ελευθερία του λόγου και αξιωματούχοι με τους οποίους επικοινώνησε η VOA λένε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην έκδοση των δημοσιογράφων της εφημερίδας στην Τουρκία για δίκη και πιθανή φυλάκιση! Η αναφορά του κυβερνητικού αξιωματούχου που επικαλείται η VOA προκαλεί όχι μόνο έκπληξη αλλά και λύπη, καθώς δείχνει το μέγεθος της αδράνειας της Αθήνας. “Απέναντι σε έναν τόσο σύγχρονο δικτάτορα”, λέει ο Δημήτρης Ριζούλης, “είναι τιμή να σε θεωρούν εχθρό και να σε μηνύει ο Ερντογάν”.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε, έχει δικαιώσει αρκετούς δημοσιογράφους, οι οποίοι επιτέθηκαν σε δημόσιους αξιωματούχους, αποκαλώντας τους με κάθε λογής ονόματα, με το σκεπτικό ότι η κριτική τους προσθέτει στον πλουραλισμό και στη δημοκρατία – ακόμα κι αν είναι προσβλητική και προκλητική κατά καιρούς. Είπε ότι έχει ήδη ειδοποιηθεί ότι η Τουρκία θα δώσει εντολή στην Ιντερπόλ για τη σύλληψη των δημοσιογράφων, δυσκολεύοντας τα ταξίδια στο εξωτερικό. Η “δημοκρατία” λέει ότι δεν θα εγκαταλείψει την κριτική της στον Τούρκο ηγέτη, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει περισσότερες διώξεις από το γραφείο του Ερντογάν. Στην Τουρκία το 95% των μέσων ενημέρωσης βρίσκονται υπό τον έλεγχο επιχειρήσεων προσκείμενων στο ισλαμικό συντηρητικό κυβερνών κόμμα ΑΚΡ. Τουλάχιστον 70 δημοσιογράφοι κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, οι περισσότεροι χωρίς δίκη».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα